ROMÂNIA BREAKING NEWS

Nu în NATO! Budapesta taxează legea educației din Ucraina care ingrădește limbile minorităților naționale

Nu în NATO! Budapesta taxează legea educației din Ucraina care ingrădește limbile minorităților naționale

Budapesta va înceta să blocheze aderarea Ucrainei la NATO doar după ce drepturile etnicilor maghiari din Transcarpatia sunt restabilite la nivelul existent înaintea adoptării legii ucrainene a educaţiei, prin care s-a redus accesul minorităţilor la învăţământ în limba maternă, a declarat miercuri, la Londra, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, potrivit portalului românesc din Cernăuți – bucpress.eu citat de romaniabreakingnews.ro

Conform sursei ciatet, Szijjarto a spus că ţara sa este interesată ca Ucraina sa fie o ţară stabilă, democratică şi sigură. „Cu cât Ucraina este mai puternică şi mai stabilă, cu atât situaţia etnicilor maghiari din Transcarpatia este mai bună”, a subliniat şeful diplomaţiei ungare, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, drepturile etnicilor maghiari au fost „încălcate grav” în mandatul precedentului preşedinte al Ucrainei (Petro Poroşenko), iar presiunea asupra lor a continuat să sporească recent „într-o manieră disimulată, cu ajutorul poliţiei secrete ucrainene”.

La finalul lunii octombrie, Peter Szijjarto anunţa că Budapesta s-a opus adoptării unei declaraţii comune a ambasadorilor statelor membre ale NATO cu privire la Ucraina întrucât documentul nu obliga această ţară să reintroducă drepturile de care fusese privată minoritatea maghiară. Szijjarto a explicat că ţara sa nu este pregătită să sacrifice interesele unui număr de 150.000 de etnici maghiari din vestul Ucrainei de dragul unor considerente geopolitice.

Relaţiile dintre Budapesta şi Kiev s-au tensionat mai ales în ultimii doi ani, după ce parlamentul ucrainean a adoptat o nouă lege a educaţiei, scrie Agerpres.

Votată la începutul lunii septembrie 2017 şi promulgată de preşedintele de la acea vreme, Petro Poroşenko, noua lege a introdus sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educaţiei. Conform actului normativ, studiul în învăţământul secundar şi superior în Ucraina se face în limba de stat (ucraineană), iar educaţia în limbile minorităţilor este disponibilă în grădiniţe şi şcoli primare.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: