ROMÂNIA BREAKING NEWS

„Nu e doar „„Rusia vs Occident”” în R.Moldova”! Jurnalistul Teodor Tiță despre „probabil cea mai mare greșeală în interpretarea evenimentelor din Moldova”

„Nu e doar „„Rusia vs Occident”” în R.Moldova”! Jurnalistul Teodor Tiță despre „probabil cea mai mare greșeală în interpretarea evenimentelor din Moldova”

Probabil cea mai mare greșeală în interpretarea evenimentelor din Moldova e să fie puse într-o paradigmă simplă și exclusivă Rusia vs Occident. Ignorarea componenței gangsteristice cu specific local și a oligarhiei agnostice ideologic și geostrategic duce la concluzii complet aiurea,  scrie jurnalistul Teodor Tiță pe blogul incentru.ro preluat de romaniabreakingnews.ro

Sumă de argumente în analiza realizată de jurnalistul Teodor Tiță:

Da, Rusia vrea Republica Moldova în afara Occidentului dar asta nu e suficient. Trebuie să mai aibă și cu cine să vorbească. Și trebuie să ținem seama de un detaliu de interpretare: R. Moldova este deja în afara occidentului. Occidentul se cam termină oficial în estul județului Botoșani.

Misiunea Rusiei e mai ușoară decât a occidentalilor

Așa se face că misiunea Rusiei e mai ușoară decât a occidentalilor. Ea trebuie doar să mențină situația actuală, nu are nevoie de schimbări majore. Vestul, pe de altă parte, trebuie, așa obosit cum e, să câștige hearts and minds. Greu. Mai ales că între timp, nici occidentalii nu mai sunt așa siguri de rostul și rolul lor în lume (vezi toate alegerile din ultimii ani).

În „cea mai săracă țară a Europei” finețurile sunt pe cale să se consume sau sunt consumate deja. Statul e capturat de infractori, frustrările se acumulează, cetățenii mai întreprinzători pleacă, iar cei care nu pot să o facă vor capete tăiate.

La București avem tendința să interpretăm toate astea prin lupă identitară și grilă geostrategică.

Poate n-ar strica să ne gândim un pic și la factorul social.

O populație abrutizată de sărăcie, luată la mișto de politicieni și fără orizont pozitiv se va întoarce către cei care se joacă mai credibil cu ideea de dreptate. În cazul de față manelistul slav Usatîi cu figura lui de copil de care s-a făcut mișto în școală și Vlad Plahotniuc, prietenul premierului român.

RenatoUsatii

Renato Usatii

Vlad Filat, fostul premier moldovean, s-a dus la pușcărie pentru că avea dușmani mai puternici decât el, nu pentru că în teritoriul vecin funcționează statul de drept.

E important de observat că Vlad Filat, fostul premier al R. Moldova, s-a dus pușcărie pentru că avea dușmani mai puternici decât el, nu pentru că în teritoriul vecin funcționează statul de drept. Asta nu spune nimic despre vinovăția lui Filat (care, btw, e, probabil, ușor de dovedit). Mai important e că prea puțini moldoveni sunt dispuși să îi plângă de milă, fie și la nivel declarativ.

Habar nu am dacă R. Moldova va scăpa întreagă din shitstorm-ul în care a intrat, dar succesiunea de evenimente de zilele astea era perfect previzibilă. Și probabil nu s-a încheiat.

Faptul că partenerii Republcii Moldova (inclusiv Bucureștiul) au tolerat în numele progresului și căii europene furturile de la Chișinău, produce efecte azi.

Dacă ar fi să fac o comparație la alt nivel, e ceea ce s-a întâmplat cu România în UE. Azi e necontestată ideea că România și Bulgaria au intrat prea devreme. Iar discuțiile tot mai vizibile despre Europa în mai multe viteze au și explicația asta.

La fel ca în România și Bulgaria, Occidentul va interveni pe cât îl vor ține puterile și cât îi va da voie contextul. Care e mult mai rău în cazul Republcii Moldova.

România e la marginea hărții Europei. R. Moldova se mai ține cu două degete iar pe noi, la București, trebuie să ne intereseze R. Moldova absolut pragmatic. R. Moldova e un soi de Somaliland în coasta Europei. Dincolo de ea sunt dragoni. Acum ies la suprafață. Nu îi vrem în coasta noastră.

Vreau să fiu bine înțeles, nu cred că vestul poartă vina pentru dezastrul din R. Moldova. Spun doar că poate nu e bine să tratezi o țară doar cu speranța că va înțelege ce e mai bine pentru ea și să bănuiești că politicienii ei chiar controlează dinamica socială de acolo. Sau că le pasă în vreun fel.

Poate că ar fi fost mai bine ca occidentul să vorbească mai puțin de pericolul rusesc și mai mult despre bunăstare și dreptate. Sărăcia nu e o chestiune identitară sau ideologică. E doar mizerabilă. Și asta se poate scrie și cu caractere latine și cu litere chirilice.

Teodor TițaJurnalistul Teodor Tiță este în prezent Content Manager la Digi24, a fost Editor Șef Știrle TVR / TVR Romania, Contributor la Dilema/Dilema Veche, Editor la Hotnews.ro Contributors.ro, Project Manager la Romanian Academic Society, Contributor VoxPublica, Realitatea-Catavencu, Publications Editor la Romanian Center for European Policies, Editor Șef Realitatea FM /Realitatea-Catavencu, Contributor la Cotidianul, Senior Editor Business Standard,  Producer/Editor la BBC World Service -Romanian Service, Editor Europa FM, Reporter la Curierul National.

Publicat de romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: