A nu se uita că Nordul Bucovinei, Ținutu Herța, Basarabia (R. Moldova), Sudul Basarabiei (Bugeac), este pâmânt românesc, sfințit din plin de sângele românilor martiri…
Vineri 1 aprilie 2016 la Biserica „Precupeții Noi” din București a avut loc comemorarea memoriei martirilor români victime ale opresiunii regimului totalitar bolșevic. Ziua națională de comemorare este stabilită în baza Legii 68/2011 adoptată de Parlamentul României, la 1 Aprilie, Zi națională de cinstire a memoriei românilor–victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei și ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabiei.
Programul a cuprins un Te-Deum săvârșit de către preoții: Marin Comănescu, parohul Sfintei Biserici Precupeții Noi și Tudor Peiu, de la Sfânta Biserică din incinta Spitalului clinic de copii ”Grigore Alexandrescu” din București, depunere de flori și aprindere de lumânări la Crucea și Plăcile comemorative din incinta bisericii precum și cuvântări ocazionale ale victimelor sau rudelor acestora adunați la ceremonia de cinstire a memoriei celor dispăruți în cumplitele încercări începând cu anul 1940.
Au participat membri ai Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, Societatea pentru Cultura și Literatură Română din Bucovina – filiala BUCUREȘTI și Asociația culturală ”Ținutul Herța”.
Video: Slujba de pomenire săvîrșită de părintele Tudor Peiu pentru martirii români
Video: cuvântări ale victimelor sau rudelor acestora adunați la ceremonia de cinstire a memoriei celor dispăruți în cumplitele încercări precum și ai reprezentanților ONG-urilor implicate în organizarea ceremoniei de cinstire a memoriei martirilor români.
Video: Ion Anton
La 1 aprilie 1941, un numeros grup de aproximativ 2-3000 de români, după unele surse chiar de 4000 -5000, locuitori ai satelor de pe valea Siretului (Pătrăuții-de-Sus, Pătrăuții-de-Jos, Cupca, Corcești, Suceveni), purtând în față icoane, prapuri și cruci din cetină, au format o coloană pașnică și s-au îndreptat spre noua graniță sovieto-română, la Fântâna Albă, încercând să se refugieze din Uniunea Sovietică în România. Aceștia au fost împușcați sau înjunghiați de către grănicerii sovietici și aruncați în gropi comune, peste care s-a turnat var stins. Supraviețuitorii au fost urmăriți și spintecați cu sabia. După masacrul denumit și ,,Katynul românesc” a fost declanșată o amplă operațiune de represalii. Astfel, în noaptea zilei de 12 spre 13 iunie 1941, peste 13.000 de români au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia și Kazahstan. Au urmat în decursul anilor de după război alte zeci de mii de deportări din Basarabia și Bucovina de Nord…
În memoria martirilor, eroilor și deportaților necunoscuți…
Ion al lui ion
cu graiul blând și plecăciuni umile,
cel strămutat în mari pustieăți uitate,
Ioane, îngropatule de viu,
ucisule cu zile,
nici cunoscut de nimeni
locul tău de veci,
nici plâns, nici prohodit și nici sicriu…
Și-apoi:
de unde atâtea lumânări
la câți Ioni avurăm noi prin sate? …
Zvârliți de mult sub greii bulgări reci,
și unde-i groapa lor, deasupra-i să te apleci?
A nu se uita că Nordul Bucovinei, Ținutu Herța, Basarabia (R. Moldova), Sudul Basarabiei (Bugeac), este pâmânt românesc, sfințit din plin de sângele românilor martiri…
O parte din pomelnice, la slujba din 1 aprilie 2016 de la Biserica Precupeții Vechi, fotografiate cu acceptul și amabilitatea doamnei Antoaneta Lucasciuc de la Societatea pentru Cultura și Literatură Română din Bucovina – filiala BUCUREȘTI
Publicat de Dorian Theodor – romaniabreakingnews.ro