ROMÂNIA BREAKING NEWS

Nicolae Timofti mizează pe sprijinul NATO în vederea consolidării capacității de apărare și asigurare a securității Republicii Moldova

Republica Moldova mizează pe sprijinul NATO în vederea consolidării capacității de apărare și asigurare a securității Republicii Moldova, a declarata stăzi președintele Nicolae Timofti în cadrul unei întrevederi cu președintele Adunării Parlamentare NATO, Hugh Bayley.

Președintele Nicolae Timofti: „Prezența armatei a 14-a a Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, în pofida voinței autorităților constituționale de la Chișinău, reprezintă o încălcare flagrantă a statutului de neutralitate, stipulat în Constituția țării”

Cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii despre modalitățile de consolidare a relațiilor de cooperare dintre Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică, precum și despre situația din regiune.

Șeful statului a salutat prezența la Chișinău, în premieră, a unui președinte al Adunării Parlamentare NATO.

În cadrul întrevederii, președintele Nicolae Timofti și-a exprimat îngrijorarea față de evoluțiile din Ucraina, care periclitează securitatea regională. Președintele țării a reiterat poziția Republicii Moldova față de situația din țara vecină, subliniind importanța respectării suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.
Nicolae Timofti a declarat drept inacceptabilă exercitarea unor presiuni de ordin militar, politic sau economic în relațiile dintre state și a pledat pentru respectarea cu strictețe a principiilor dreptului internațional.

Nicolae Timofti a arătat că prezența armatei a 14-a a Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, în pofida voinței autorităților constituționale de la Chișinău, reprezintă o încălcare flagrantă a statutului de neutralitate, stipulat în Constituția țării. „Rusia nu-și respectă angajamentele asumate în cadrul Summit-ului OSCE de la Ankara din 1999 de a retrage trupele militare de pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus Nicolae Timofti.

Președintele țării a declarat că mizează pe sprijinul NATO în vederea consolidării capacității de apărare și asigurare a securității Republicii Moldova. „Deschiderea unei reprezentanțe permanente NATO la Chișinău ar contribui semnificativ la desfășurarea programelor de cooperare bilaterală”, a spus Nicolae Timofti.

Președintele Adunării Parlamentare NATO, Hugh Bayley, a subliniat importanța asigurării unui climat de pace și stabilitate în această regiune a Europei. Oficialul a arătat că nu există incompatibilități între statutul de neutralitate al Republicii Moldova și dezvoltarea unui parteneriat cu Alianța Nord-Atlantică.

„NATO respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Autoritățile de la Chișinău urmează să stabilească nivelul de cooperare cu Alianța. În ce ne privește, dorim să contribuim la consolidarea securității naționale a Republicii Moldova”, a spus Hugh Bayley.

Președintele Adunării Parlamentare a Alianței Nord-Atlantice a apreciat drept exemplară prestația contingentului Armatei Naționale în cadrul misiunii NATO de menținere a păcii din Kosovo, desfășurată sub egida ONU.

Hugh Bayley a salutat semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, exprimându-și convingerea că implementarea prevederilor acestui tratat va oferi doar beneficii cetățenilor moldoveni.

Din componența delegației, condusă de Hugh Bayley (Marea Britanie), fac parte vicepreședinții Adunării Parlamentare NATO, Daniel Bacquelaine (Belgia) și Karl Lamers (Germania), secretarul general, David Hobbs (Marea Britanie), președintele Comitetului pentru Știință și Tehnologie, Henrik Bliddal (Danemarca). Delegația desfășoară un turneu în cadrul căruia vizitează Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

Republica Moldova este membră asociată a Adunării Parlamentare NATO din luna noiembrie 1994.

Sursa: presedinte.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: