ROMÂNIA BREAKING NEWS

Nichita P. Smochină, 35 de ani de la trecerea în eternitate a marelui lider al românilor transnitreni.

Nichita P. Smochină,  35 de ani de la trecerea în eternitate a marelui lider al românilor transnitreni.

Nichita_Smochina

La 14 decembrie 1980, a murit Nichita P. Smochină , a fost un jurist, istoric, etnograf, folclorist și om politic român, membru de onoare (1942) al Academiei Române. S-a născut la 14 martie 1894 în comuna Mahala Dubăsari Transnistria.

În 1918 este ales președinte al Zemstvei (prefect) și totodată deputat în Rada (Parlamentul) Ucrainei pentru a reprezenta românii, cea mai mare minoritate din Ucraina. Acolo a susținut necesitatea acordării de drepturi pentru populația românească. Ocuparea Ucrainei și implicit a Transnistriei de către Armata Roșie a făcut să fie declarat „persona non grata” de către administrația sovietică, ceea ce presupunea că oricine l-ar fi ucis ar fi fost recompensat.

A stat ascuns și, ajutat de rude și prieteni a reușit sǎ treacă Nistrul pe gheață în Basarabia (25 decembrie 1919). A absolvit cursurile Facultăților de Drept și Litere ale Universitǎții Iași. A obținut Titlul de Doctor la Universitatea Sorbona Paris (1931-1934).

A prezentat în conferințe și articole situația popoarelor subjugate în URSS, în special a românilor. La Liga Națiunilor de la Geneva a reușit să introducă formula „minorități românești de circa două milioane care trăiesc în afara granițelor României”.

În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, a fost Șeful de Cabinet al Mareșalului Ion  Atonescu, cu care a avut o relație foarte bună, fiind apreciat de Mareșal pentru activitatea sa de până atunci.

La 2 iunie 1942 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române. După 23 august 1944 a fost declarat dușman al Sovietelor și a scăpat fiind ascuns de colegii din Academie, trăind sub nume false ca administrator al moșiei Academiei, de la Titulești. După confiscarea averii Academiei s-a refugiat în satele de munte din vestul țării.

La începutul anilor 1960, a fost anchetat de către Sucuritate dar nu a fost găsit vinovat de crime de război, drept pentru care nu a fost trimis în judecată și nici arestat.

După 1965 a fost căutat și invitat la guvernul comunist care i-a cerut să continue activitatea științifică de susținere a dreptului nostru asupra teritoriilor românești.

Publicat de romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.