ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ne onorăm Eroii! Omagierea Generalului Stan Poetaș – Eroul Armatei Române în lupta pentru apărarea Basarabiei de hoardele bolșevice

Ne onorăm Eroii!  Omagierea Generalului Stan Poetaș – Eroul Armatei Române în lupta pentru apărarea Basarabiei de hoardele bolșevice

„Pe eroi nu-i căutați în mormânt, ci în inima voastră” – Nicolae Iorga

Eveniment din seria omagierii și promovării eroilor uitați ai neamului românesc.

Dragi români vă invităm la  Omagierea Generalului Stan Poetaș

În premieră pentru prima oară după Al Doilea Război Mondial, Eroul Armatei Române căzut în luptă pentru apărarea Basarabiei de hoardele bolșevice, G-ral. Stan Poetaș este omagiat și readus în atenția publicului pentru a fi reașezat acolo unde faptele lui l-au ridicat – conștiința și inima românilor.

*Această pagină va fi actualizată mereu cu noi materiale și informații despre eveniment. Transmisiunea video Live poate fi urmărita tot aici în această pagină. Capacitatea pe scaune, fotolii în incinta Blue Note Cafe este de aproximativ 50 de locuri. Vă rugam anunțați participarea la telefonul 0729. 234.712

Video Live aici

Vor prezenta

Istoric Dr. Constantin Corneanu,  Istoric Dr.Ion Constantin, Dr. Cristian Scarlat

Organizator:

Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina

Parteneri:

Asociația Europeană de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe F. Brătianu”

Institutul Frații Golescu

Asociația Tradiția Militară

Parteneri Media:

România Breaking Newswww.rbnpress.info

R.B.N. Press va transmite imagini video în direct pe canalul YouTube al redacției R.B.N. Press

Revista Tactica și Strategia

*Evenimentul va avea loc miercuri 29 octombrie a.c.  ora:18.30  la Clubul „Blue Note Café” din Str. Nicolae Filipescu nr.53-55, București.

STAN_POETAS_AFIS_A3


…6-7 ianuarie 1919, la orele 3.40, bandele comuniste au trecut Nistrul într-un număr de 5.000 de oameni, 300 de călăreți și 10 tunuri și au atacat trupele române din zona Otaci, între satele Călărași și Verzani. Companiile 11 și 27 grăniceri s-au retras spre Ocnița, Secureni, Briceni și Româncăuți. În zona de atac se aflau două batalioane de infanterie și două baterii sub comanda generalului Stan Poetaș. La orele 9 dimineața el a primit informații că bolșevicii au trecut Nistrul și în alte sate de frontieră. Trupele române au fost atacate din spate, din unele sate, unde populația ruso-ucraineană s-a răsculat. Secția mitraliere a batalionului 1 din Regimentul 34 Infanterie ce apăra podul de la Otaci a fost nevoită să se retragă spre Otaci, de unde supraveghea satele Vălcineț, Călărășăuca și Otaci. Văzând că situația este complicată, generalul Stan Poetaș a decis să inspecteze sectorul din dreapta Batalionului 2 din Regimentul 34 Infanterie. S-a îndreptat pe șoseaua Otaci-Călărășăuca.

În timpul inspectării trupelor sale din zona satului Călărășăuca a fost împușcat din spate de către oamenii din banda lui G.Bărbuță. A fost omorât și cadavrul batjocorit.

Moartea generalului Stan Poetaș a fost un fapt întâmplător. El putea să se protejeze, să rămână în viață. Dar nu credea că locuitorii satului Călărășăuca se vor răscula și vor aplica armele. El pur și simplu nu cunoștea ce-a însemnat, la acea oră, dominația Rusiei timp de peste 106 ani în Basarabia. Mentalitatea basarabenilor fusese rusificată și trădătorii, lichelele ruso-ucrainene din aceste sate au participat la prădarea populației și săvârșirea mai multor acte de terorism. Cunoscutul istoric român Constantin Chirițescu a subliniat următoarele despre moartea generalului Stan Poetaș: „I-a fost dat să moară, lovit de un glonț mișel, tras din spate, acestui eroi legendar al armatei române, care la Topraisar, Neajlov și la Mărășești, înfruntase de atâtea ori moartea în față, în cele mai dramatice momente ale războiului nostru”. Comanda trupelor o preia colonelul Ion Petrescu, care raportează către comandamentul Diviziei a 9-a: „domnul general mort sau prizonier”.

… Vineri 25 iunie 1920, la Soroca, a fost organizată solemnitatea punerii pietrei fundamentale pentru preconizatul simbol al cinstirii generalului Erou Stan Poetaș, căzut pentru Patrie. La Solemnitatea a participat generalul Iacob Zadik, comandantul Corpului IV Armată.

Operativ misiunea conceperii și modelării monumentului a fost încredințată de către Comitetul de inițiativă sculptorului George Dimitriu, care, în 1920, a modelat statuia generalului Stan Poetaș pentru Soroca, lucrare turnată în bronz, având înălțimea de 3 m., pentru a fi amplasată pe un bine proporționat piedestalul din granit cu înălțimea de 4 m.

Monumentul a fost dezvelit în ziua de 31 Octombrie 1921, opera sculptorului George Dimitriu. Înaintea de venirea ocupanților sovietici, în anul 1940, a fost evacuat la București și repartizat Muzeului Militar, soarta ulterioară este necunoscută.

Dorian Theodor pentru probasarabiasibucovina.ro / rbnpress.info

Pentru eveniment sun disponibile informatii la urmatoarele adrese web:

Asociatia Culturală Pro Basarabia și Bucovina
www.probasarabiasibucovina.ro

Pagina Eveniment pe Facebook care se actualizează mereu cu date si informatii

https://www.facebook.com/events/380455355456495

Canalul YouTube R.B.N. Press  https://www.youtube.com/channel/UCKlCpC9KLd3wR-ZNtbf2Drg

sau direct pe pagina de din cadrul portalului de presa rbnpress.info :

http://www.rbnpress.info/wp/ne-onoram-eroii-omagierea-generalului-stan-poetas-eroul-armatei-romane-in-lupta-pentru-apararea-basarabiei-de-hoardele-bolsevice/

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.