ROMÂNIA BREAKING NEWS

NATO in Aer și pe Mare in Romania, Moldova in pericol?„…Sa nu se actioneze si acolo, ca in Crimeea, ca am fi nepregatiti”-Traian Basescu

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a transmis intr-o conferinta de presa ca „totul e normal”. In cadrul operatiunii „Cer deschis”, avioanele romanesti survoleaza Ucraina, NATO survoleaza Romania, Moldova e in pericol!

”Cea mai mare grija a mea e Moldova!”, a subliniat Traian Basescu. Sa nu se actioneze si acolo, ca in Crimeea. „Ca am fi nepregatiti”.

Deci, totul e „normal”. Cand e vorba de prins pe nepregatite, Romania e campioana. Exercitiul de tip PASSEX, care se desfasoara in afara apelor teritoriale ale Romaniei, a fost amanat marti din cauza timpului nefavorabil. Nu e banc! Flota bulgara participa cu fregata Drazki, care actioneaza alaturi de trei nave romanesti si de distrugatorul american USS Truxtun. Obiectivul declarat al exercitiului este cresterea cooperarii flotelor tarilor membre ale NATO, precum si a pregatirii echipajelor navelor. Insa, in contextul crizei ucrainene, analistii militari spun ca este vorba de „un joc” de avertizare asupra Rusiei, care desfasoara, pana in aprilie, „cel mai amplu exercitiu militar din ultimii 20 de ani”. Cu anexarea Crimeii, ca parte a „jocului”. Doar ca analistii militari sustin ca exercitiul americano-romano-bulgar este „la o scara muuuuuult mai mica” decat al rusilor.

Băsescu: Am autorizat prezența unei fregate franceze în apele teritoriale românești

O fregată franceză va ajunge în Marea Neagră în următoarele zile, a anunțat, marți, președintele Traian Băsescu.

„Nu facem niciun secret din a spune că astăzi, am autorizat prezența unei fregate franceze în apele teritoriale românești, fregată care va veni zilele următoare”, a mai spus șeful statului.

Traian Băsescu a mai adăugat că nu face niciun secret din a spune că „a pus la dispoziție spațiul aerian al României pentru avioanele de supraveghere ale NATO, ca și Polonia, sau că România efectuează, în programul Cer Deschis, în perioada 17- 21martie, zboruri deasupra teritoriului

România, Bulgaria și Statele Unite au început miercuri exerciții navale comune la Marea Neagră, după ce acestea au fost amânate cu o zi din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Distrugătorul USS Truxtun împreună cu trei nave românești și o fregată bulgară participă la aceste manevre, potrivit postului bulgar BGNES, citat de site-ul Novinite.com.

Nava americană a sosit în Marea Neagră în contextul unor tensiuni tot mai puternice cu privire la peninsula ucraineană separatistă Crimeea, ocupată de forțe rusești, provocând zvonuri potrivit cărora acestea sunt motivul exercițiilor.
Însă, Marina Statelor Unite a precizat că exercițiile comune, care se desfășoară în partea de vest a Mării Negre, au fost plănuite cu mult înainte.

USS Truxtun (DDG-103 în terminologia NATO) este un distrugător aparținând Forțelor Navale americane, din clasa Arleigh Burke. Distrugătorul este o navă militară rapidă, echipată cu sisteme de artilerie, rachete și torpile, destinată lovirii torpiloarelor și submarinelor inamice, precum și escortării navelor care nu se pot apăra.

Rusii pot ajunge la Kiev in cateva ore

Rusii s-au apropiat cu „exercitiile” foarte aproape de Ucraina „occidentala”. Si implica 4.000 de militari specializati in desant si 36 de avioane militare de transport, obiectivul fiind „rapiditatea unei debarcari, functie de diferite conditii”. De asemenea, au fost mobilizate unitatile de tancuri in Kapustin Iar, la 450 de kilometri de Ucraina. Pana joi, se estimeaza ca rusii vor avea cam 60.000 de soldati in „exercitii” legate de Ucraina. Ceea ce ingrijoreaza spionajul militar „occidental” este faptul ca trupele angajate marti si miercuri in exercitiile din apropierea frontierei cu Ucraina nu au revenit la bazele lor. Acestea ar putea ajunge la Kiev in numai cateva ore, dupa cum a avertizat miercuri secretarul Consiliului National de Securitate si Aparare al Ucrainei, Andrei Parubi. Serviciile speciale ucrainene au arestat in regiunea Kherson (sud) „o patrula de recunoastere a armatei ruse”, venita din Crimeea pentru a cauta informatii despre unitatile ucrainene prezente in zona.

Crimeea nationalizeaza intreprinderile ucrainene

Guvernul Crimeii are in plan nationalizarea, cat mai repede posibil, a intreprinderilor de stat ucrainene de pe teritoriul peninsulei, a anuntat vicepremierul Rustam Temirgaliev. Activele companiilor de stat, inclusiv cele ale societatii de exploatare a resurselor minerale Cernomorneftegaz, precum si unele centre de sanatate publica de stat vor trece in curand in proprietatea republicii Crimeea. Temirgaliev a dat asigurari ca societatile ucrainene private inregistrate legal in Crimeea nu vor avea nicio problema si pot cotinua sa activeze ca inainte. Bancile rusesti au inceput deja sa intre pe teritoriul Crimeii si mai multe dintre acestea  intentioneaza sa-si deschida reprezentante. Referendumul pentru alipirea Crimeii la Rusia, de la 16 martie, nici nu mai reprezinta altceva decat o „formalitate”.

Surse: enational.rotimpul.md,  realitatea.net

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.