ROMÂNIA BREAKING NEWS

NATO si UE isi vor imbunatati cooperarea, in special in materie de informatii

NATO si UE isi vor imbunatati cooperarea, in special in materie de informatii

NATO si Uniunea Europeana, confruntate cu o Rusie din ce in ce mai agresiva si cu amenintarea jihadista, vor sa isi imbunatateasca cooperarea in special in materie de informatii, scrie AFP.

„Suntem inconjurati de provocari care ne unesc. Suntem de naturi diferite, dar impartasim aceleasi valori”, a explicat sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, la sosirea la reuniunea ministrilor Afacerilor externe ai NATO la Antalya, in sud-vestul Turciei.

UE si NATO au in comun 22 de state membre.

„Vom discuta diferitele crize care ne inconjoara: la est, situatia din Ucraina si tensiunile cu Rusia. La est, vedem o Rusie mai agresiva care a folosit forta pentru a schimba granitele si pentru a-si intimida vecinii. La sud, tulburarile si extremismul violent care atinge nivele niciodata vazute in vremurile moderne”, a declarat secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg.

Acesta a prezentat raspunsurile oferite de Alianta pentru imbunatatirea „apararii colective”, intarind prezenta in est si prin creare in 2016 a unor brigazi foarte reactive, dintre care unele sa poata fi amplasate in teatre in 48 de ore in caz de crize.

„Imbunatatim capacitatea noastra de a raspunde si descuraja amenintarile hibride”, a precizat Stoltenberg. NATO acuza Rusia ca a recurs la tactici hibride pentru a destabiliza Ucraina, combinand mijloace militare clasice cu actuini secrete in domeniul civil precum atacuri cibernetice, propaganda si dezinformare, agitarea minoritatilor, taieri de gaze sau masuri economice punitive.

Anexarea Crimeii in martie 2014, unde „omuletii verzi” – in realitate fortele speciale rusesti, fara insemne pe uniforme – au ocupat, in confuzia generala, pozitiile strategice, este adeseori citata ca exemplu.

„Pentru noi este extrem de importanta o coordonare puternica la toate nivelurile” si „in special in ceea ce priveste infromatiile privind noile amenintari cu care ne confruntam”, a adaugat Mogherini.

Pentru NATO, este imperativa imbunatatirea capacitatilor de intelegere si evaluare in cazul unor tensiuni bruste in cadrul sau la granitele sale. Canalele de informatii in societatea civila si contactele oficiale ne-militare pot sa contribuie la acest lucru, potrivit unui diplomat citat de AFP.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: