ROMÂNIA BREAKING NEWS

NATO și Rusia au trecut în faza remilitarizării accelerate. Armata Română parte din procesul accelerat de înzestrare.

NATO și Rusia au trecut în faza remilitarizării accelerate. Armata Română parte din procesul accelerat de înzestrare.

Razboiul din estul Ucrainei a determinat statele membre NATO, dar si Rusia, sa treaca in faza activa a remilitarizarii Europei rasaritene, zona tampon intre cele doua blocuri militare. Dupa summitul NATO din Tara Galilor de la inceputul acestei luni, Alianta a dat un semnal clar ca nu va mai tolera actiunile Rusiei in zona din proximitatea sa si va spori prezenta militara in Europa de Est. NATO vizeaza intarirea pozitiilor sale in Polonia, tarile baltice si Romania, zone considerate avanposturi ale Aliantei in extremitatea sa estica.

SUA ar intentiona sa vanda Poloniei circa 40 de rachete sol-aer de tip AGM 158 pentru a spori capacitatea sa de aparare a tarii in contextul crizei din Ucraina, scrie The Telegraph, citand Departamentul de Stat al SUA. Rachetele pe care SUA ar urma sa le vanda Poloniei pot lovi tinte aflate pana la 400 de kilometri distanta, vor putea depasi granita estica a Poloniei cu Rusia si vor avea rolul de a „descuraja posibile amenintari regionale”, specifica diplomatia americana. Actualele rachete din arsenalul Poloniei au o raza scurta de actiune de numai 70 de kilometri. Rachetele sol-aer de tip AGM 158 pot cara focoase cu o incarcatura de pana la 450 de kilograme. Contractul legat de livrarea de rachete face parte dintr-o intelegere bilaterala mai larga in valoare de 500 de milioane de dolari care include si modernizarea unei flote de 48 de avioane de tip F-16. La randul sau, guvernul de la Varsovia a anuntat ca Polonia este pregatita sa vanda Ucrainei armament, in cazul in care Kievul va solicita acest lucru. Departamentul american de Stat a precizat ca vanzarea echipamentul militar „va contribui la atingerea obiectivelor de politica externa si securitate nationala a Statelor Unite prin sprijinirea imbunatatirii sistemelor de siguranta a altor state membre ale NATO”. „Polonia continua sa fie o forta importanta pentru stabilitatea politica si progresul economic in Europa Centrala”, mai precizeaza diplomatia de la Washington. Criza din Ucraina a determinat Polonia sa creasca bugetul apararii la 2% din PIB, un nivel recomandat de NATO.

Execitii militare in Polonia

In tot acest timp, un nou exercitiu militar demareaza miercuri in Polinia, eveniment la care vor participa 1.250 de militari din opt state membre NATO. Organizat din doi in doi ani incepand din 2006 de armata poloneza, cu numele de cod Anaconda, acest exercitiu “a devenit un element permanent de formare a Aliantei Nord-Atlantice”, potrivit Ministerului. Pe langa polonezi, la exercitiu vor participa soldati din Estonia, Lituania, Olanda, Cehia, Ungaria, Canada, Statele Unite si Marea Britanie. Militarii se vor antrena in nordul Poloniei pana la 3 octombrie, avand ca obiectiv principal pregatirea pentru gazduirea, in caz de nevoie, a fortelor de reactie rapida ale NATO. Polonia si statele baltice se tem pentru securitatea lor dupa anexarea Crimeei, in martie, de catre Rusia si dupa sprijinul acordat de Moscova rebelilor separatisti din estul Ucrainei. La summitul Aliantei Nord-Atlantice de la Newport (tara Galilor), de la inceputul lunii, NATO a anuntat mentinerea unei “prezente continue” in regiune, in special prin crearea unei forte “foarte reactive” in cadrul fortei de reactie a NATO (NRF). Alte exercitii, organizate de NATO, sunt prevazute in Polonia in octombrie cu participarea in special a fortelor americane si britanice.

Rusia modernizeaza armamentul nuclear

Pe fondul inarmarii statelelor NATO din estul Europei, Rusia anunta isi va lua masuri de siguranta in modernizarea armamentului din dotare. Vicepremierul Dmitri Rogozin a oferit ca termen pentru modernizarea arsenalului nuclear anul 2020. “Am decis accelerarea bazei tehnice a fortelor nucleare strategice, iar modernizarea nu va mai viza doar 70 la suta din capacitatile nucleare, ci intregul arsenal, pana in anul 2020″, a declarat Rogozin, citat de RIA Novosti. “Rusia are nevoie de o armata puternica, o armata care sa poata fi trimisa in orice teatru de razboi”, a adaugat vicepremierul rus. ”Oare ar trebui sa ii surprindem pe colegii nostri, sa aratam toate tipurile de armament pentru a-i surprinde? Trebuie sa pastram secrete unele elemente militare pentru a surprinde in momentele critice”, a precizat Rogozin. Rusia a demarat inca din 2008 cea mai ambitioasa reforma militara din era post-sovietica si a demarat un amplu program de reinanarmare si modernizare a echipamentului militar ce are ca tinta finala anul 2020.

Schimbare de tactica in Marea Neagra: dinspre Sevastopol spre Novorossiisk

Criza din Ucraina a dat un semnal puternic si in zona Marii Negre, acolo unde Rusia vrea sa se impuna ca lider militar absolut. Comandantul Flotei Rusiei din Marea Neagra, Aleksandr Vitko a declarat marti ca fortele ruse vor desfasura submarine cu rachete de croaziera cu o raza de actiune de peste 1.500 de km in portul Novorossiisk. Anuntul vine in paralel cu vizita presedintelui rus Vladimir Putin la Novorossiisk, port comercial la Marea Neagra care treptat s-a transformat intr-un de importanta strategica din punct de vedere militar. De la Novorossiisk sunt realizate transporturile militare in Crimeea si Siria, unde Rusia are un punct de mentenanta pentru navele militare. ‘Odata cu revenirea Crimeii la Federatia Rusa, relevanta acestui port nu s-a diminuat in contextul in care NATO isi creste in mod constant prezenta’, i-a raportat amiralul Vitko presedintelui rus, comandantul sef al armatei ruse, indicand ca partea rusa planifica crearea unei baze navale la Novorossiisk. Submarinele care vor fi desfasurate aici vor fi echipate cu rachete de croaziera cu raza lunga de actiune’, a subliniat amiralul Vitko, indicand ca aici exista conditii ca ele sa poata parasi baza astfel incat sa nu fie detectate. Iesirea lor din baza de la Novorossiisk ar fi mai putin vizibila decat in cazul Crimeii, a insistat el. La ora actuala, Flota Rusiei din Marea Neagra numara 173 de nave si vase auxiliare, iar, pana in 2020, se planifica intrarea in serviciu a circa 80 de nave si vase. Tinand cont de navele care vor fi scoase din uz, baza navala din Sevastopol va numara 206 nave si vase, a raportat amiralul Vitko. La Novorossiisk sunt amplasate in prezent 51 de nave, iar catre 2020 numarul lor va creste pana la 61 de vase militare.

Armata Română se va moderniza în mod accelerat

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a anunțat miercuri un plan complex de modernizare a Armatei Române în 2014, grație faptului că “premierul Victor Ponta a înțeles că Armata a fost neglijată foarte mult timp”. Printre măsurile luate, se numără înzestrarea forțelor aeriene cu avioane de tip Spartan și Hercules, realizarea unui nou transportor blindat românesc. Totuși, ministrul nu a dorit să confirme sau să infirme dacă România va achiziționa și drone.

Am făcut demersuri nenumărate, iar premierul a înțeles că Armata a fost neglijată foarte mult timp, astfel că în 2014 vom avea un buget mai mare. Avem programe de înzestrare, iar cel ce vizează forțele aeriene este cel mai de amploare. Am început să aducem avioanele de transport Spartan, șase dintre ele au ajuns deja. Ultimul urmează să fie livrat într-o săptămână – două. Avioanele Spartan împreuna cu Hercules C-130 asigură necesarul de capabilitate al Armatei Române pe distanțe lungi, medii și scurte.

Un alt program important este cel de dotare cu avioane multirol, iar după ani de dispute am reușit să declanșăm acest program de înzestrare datorită faptului că resursa de zbor a avioanelor MIG va fi epuizată în 2017, deși au fost modernizate. Noi ca stat va trebui să asigurăm Poliția Aeriană și nu era normal ca România, care a avut o flotă serioasă de vânătoare, să apeleze la alt stat să se asigure securitatea aeriană.

Ministrul a vorbit și despre modernizarea forțelor terestre:

Există un program de dotare cu transportoare Piranha, iar ultimul lot de astfel de vehicule va ajunge în acest an, dar din banii puțini mai facem și cercetare militară și lucrăm cu inginerii de la Moreni să realizăm un nou transportor blindat românesc care să facă față misiunilor forțelor terestre. În privința forțelor terestre am reușit dotarea de ultimă oră a acelor brigăzi de operații speciale care pot îndeplini orice misiuni în țară sau în afara ei cum este și unitatea de la Buzău.

România, împreună cu statele NATO, își asigură necesarul de tehnică pentru culegerea de informații. Avem discuții cu partenerii din SUA ca România să se mai doteze cu echipamente militare odată cu retragerea forțelor americane din teatrele de operații. Noi am selecționat o serie de repere de care credem că avem nevoie și, în funcție de analizele care se vor face la Pentagon și tinând cont de faptul că ne-au sprijinit de fiecare dată, acele repere să fie disponibilizate către Armata Română.

Nu în ultimul rând, Mircea Dușa a dezvăluit că, în perioada următoare, se vor organiza mai multe concursuri pentru posturile din conducerea Armatei.

Au plecat multe cadre militare la pensie și la început de an am procedat la numirea de cadre noi în funcțiile de conducere ale structurilor de conducere din cadrul ministerului. În cea mai scurtă perioadă se vor scoate la concurs posturile lăsate vacante în urma numirilor. În funcțiile de conducere am dorit să vină oameni tineri cu experiență în teatrele de operații și cu experiență în structurile internaționale fie ele NATO sau ale Uniunii Europene. Anul acesta se împlinesc zece ani de la intrarea României în NATO, iar militarii noștri s-au achitat întotdeauna onorabil de misiunile pe care le-au avut, făcând din Ministerul Apărării Naționale un al doilea Minister de Externe.

N.R. ca parte din planul de înzestrare al armatei se mai află în desfășurare și alte programe care nu au fost citate mai sus. care

Surse: The TelegraphRIA Novosti, KaradenizPress, ActiveNews, prin R.B.N. Press

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.