ROMÂNIA BREAKING NEWS

NATO-Rusia: descurajare, angajare, dar „no bussiness as usual”

NATO-Rusia: descurajare, angajare, dar „no bussiness as usual”

centre_de_comanda_NATO

Relansarea unei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia la nivel de ambasadori, la doi ani de la suspendarea relației ca urmare a anexării Crimeei, a descumpănit și a stârnit valuri de comentarii și interpretări peste tot în lume, gestul fiind utilizat în mod extensiv de Rusia pentru a sublinia că are negocieri cu SUA

Jens StoltenbergSecretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vine să facă clarificări pe această temă. Și el urmează vizitei lui Philip Breedlove în statele din vecinătatea Estică a UE și a Alianței care sunt incluse în proiecte de creștere a capacității de apărare, Republica Moldova și Georgia, cu precădere, și declarațiilor publice privind schimbarea de strategie a NATO la summitul NATO de la Varșovia și trecerea de la politica de reasigurare a flancului Estic la politica de descurajare a oricărei acțiuni împotriva statelor Alianței prin noi capabilități militare și trupe amplasate în Estul Europei.

Jens Stoltenberg a spus că „nu va exista nici o revenire la o situație de bussiness «as usual» până când Rusia nu va respecta dreptul internațional.” Cele două propoziții juxtapuse arată nuanțele din comunicare și linia fină a pasului înainte de angajare a Rusiei în privința Ucrainei, menită să evite confruntarea directă, să expună pozițiile Rusiei, să deschidă dialogul chiar dacă la nivelul de ambasadori ai NATO și al Rusiei la NATO. Totuși, dacă am fi avut comunicarea oprită aici, ambiguitatea constructivă a demersului ar fi ridicat semne de întrebare în legătură cu „premiera Rusiei” cu o reuniune a NRC (NATO-Russia Council) chiar și la nivel de ambasadori.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: