ROMÂNIA BREAKING NEWS

NATO este garanția și șansa modernizării armatei R. Moldova. Ministrul Șalaru: „că e vorba de arme sau ofițeri, trebuie să scăpăm de vechituri”

NATO este garanția și șansa modernizării armatei R. Moldova. Ministrul Șalaru: „că e vorba de arme sau ofițeri, trebuie să scăpăm de vechituri”

Armata Republicii Moldova trebuie să scape de vechituri, indiferent că e vorba de arme sau de ofițeri, spune ministru Șalaru.

Isteria anti-NATO, coordonată de forțele filoruse de la Chișinău, nu este singurul front al luptei împotriva normalizării și securizării Republicii Moldova și păstrarea vulnerabilității în războiul hibrid purtat în regiune de către kremlin. Demonstranți cu carnete de partid ale formațiunile anti-naționale, care scandează împotriva organizației militare a lumii civilizate în fața reprezentanțelor de la Chișinău ale NATO și SUA, sunt doar partea vizibilă a aisbergului care e aproape să scufunde în insecuritate Moldova. Sărăcia și incompetența unor ofițeri superiori din MApN sunt alți factori care contribuie la degringolada și goana în jurul cozii a statului.

Discursul Hrenovei…

Discursul deputatei socialiste Elena Hrenova, la flashmob-ul de protest de marți din fața sediului NATO din capitală a devenit viral pe internet. Nu datorită înțelepciunii cuvintelor sale, ci dimpotrivă, din cauza prostiilor abundente din fraze. „Noi suntem un popor care iubește libertatea. Țara noastră, Moldova, tărâm înfloritor! Noi suntem un stat independent, dar uitați-vă ce se petrece în lume: oriunde sunt soldații ai NATO, acele țări se destramă, au loc războaie. Nu este țară în care să fie prezentă NATO și să fie pace. Ne trebuie oare noi, Moldovei noastre acest NATO?”, a spus Hrenova, oferind imediat și răspunsul la aceată întrebare, deloc retorică: „Nu ne trebuie NATO!”, scandare preluată și de duzina de însoțitori captivați de alocuțiunea în cel mai pur stil bolșevic.

Răspunsul civilizat al NATO

Din fericire, răspunsurile la această isterie sunt pe măsură. Recenta  vizită  a unei delegații de 18 generali și amirali din SUA  a confirmat inportanța crescândă a Repubicii Moldova pe plan geopolitic. Ministrul Apărării, Anatol Șalaru a declarat cu această ocazie pentru EVZ că : „Militarii americani au venit într-o vizită de documentare în Moldova. Merg în Estonia, în Ucraina, în țările pe care ei le consideră vulnerabile și le este amenințată securitatea de către Rusia. Bineînțeles, noi suntem parte a unui război hibrid, iar acum Rusia nu folosește numai armata pentru a destabiliza situația din țară. Noi vorbim acum despre o situație când  Moldova a devenit foarte importantă pentru securitatea regională și securitatea europeană. Dacă Rusia destabilizează situația din țară și la putere vin forțele pro-ruse, va fi oprit parcursul european, va fi o amenințare pentru frontiera euroatlantică. Pentru Rusia astăzi este foarte importantă Moldova. Dar este importantă și pentru americani, și pentru europeni”.

Vechiturile și „învechiții” trebuie eliminați

Armata Națională a fost una din cele mai ignorate instituții pe parcursul a aproape tuturor guvernărilor. Dotarea tehnică a rămas învechită, bugetul mic. În același timp armamentul învechit, rămas încă din timpul sovietic, și care astăzi nu mai are niciun rost militar, este păstrat în depozite pe cheltuiala statului. Astfel statul cheltuie bani pentru întreținerea unei tehnici inutile, în loc să achiziționeze tehnologie militară modernă din Occident. De vină pentru această situație este, în opinia ministrului, chiar șeful Marelui Stat Major, Igor Gorgan, a cărui demisie a fost cerută în mod repetat de Anatol Șalaru.

 „Sunt interese personale, deoarece dacă vindem acest armament, dispare necesitatea unor militari care astăzi doar vin la lucru și primesc salarii și cărora li s-ar scădea și gradele. La noi s-a mers pe ideea că armata trebuie să fie mică, iar comandamentul trebuie să fie mare, dar în toată lumea-i invers. Armata trebuie să fie combativă, armata nu trebuie să fie funcționari care merg cu mapa subțioară. Armata trebuie modernizată, iar modernizarea nu înseamnă să repari tehinca produsă cu 40 și ceva de ani în urmă. Astăzi pe hârtie totul este bine, dar în realitate nu este așa”.

O singură speranță: Crucea Nordului

Totodată, acesta a reafirmat că pentru asigurarea securității naționale, și implicit a modernizării armatei, parteneriatul cu NATO este practic vital: „Ca să trecem la standardele NATO, noi trebuie avem o armată modernă. Iar o armată moderă știe care sunt pericolele. Potențialul nostru inamic astăzi este Transnistria. Noi avem capacități de apărare, dar nu trebuie uităm că nici ei nu stau degeaba. De aceea, noi trebuie să ne modernizăm, iar să asta putem doar cu ajutorul partenerilor noștri din NATO. Noi trebuie să avem trupe mobile, la noi nu se vor da bătălii de tancuri” concluzionează ministrul.

Demiterea lui Gorgan

De mai bine de patru luni, ministrul apărării Anatol Șalaru cere demisia șefului Marelui Stat Major Igor Gorgan, pe care îl acuză de încălcarea disciplinei în Armata națională și lipsa de viziune pentru dezvoltarea acesteia. Anatol Șalaru a declarat că acestei demisii i s-ar opune președintele Nicolae Timofti, comandantul suprem al forțelor armate.

Reprezentantul Serviciului de presă al președinției Ana Samson a confirmat că președintele Timofti a fost informat despre această intenție, dar că mai întâi trebuie să existe o propunere din partea Guvernului. Igor Gorgan, care îndeplinește funcția de șef al Marelui Stat Major din 2013, nu a fost de găsit pentru a comenta situația.

Publicat de romaniabreakingnews.ro / sursa: evz.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: