ROMÂNIA BREAKING NEWS

NATO discută despre direcționarea scutului antirachetă împotriva Rusiei

NATO discută despre direcționarea scutului antirachetă împotriva Rusiei

NATO discută despre o remodelarea a scutului antirachetă din Europa, astfel încât sistemul să protejeze și de eventuale amenințări din partea Rusiei. Ideea a apărut în urma crizei din Ucraina și a tensiunilor dintre Occident și Moscova. Publicația germană Der Spiegel face dezvăluirea și precizează că, deocamdată, nu s-a ajuns la un consens în cadrul Alianței.

Actualul proiect de scut antirachetă, ale cărui elemente vor fi amplasate în România și în Polonia, are drept scop apărarea Europei de atacuri lansate din zona Orientului Mijlociu.

Potrivit Der Spiegel, țările baltice și Polonia au cerut extinderea capacităților sistemului, astfel încât să fie protejate în fața unor eventuale amenințări din partea Rusiei, iar Statele Unite susțin această idee.

Majoritatea statelor membre NATO, în special Germania, se împotrivesc însă aceste propuneri, considerând că ar putea fi o provocare la adresa Rusiei, care nu este necesară. Aceste țări potrivnice ideii argumentează că ani de zile NATO a încercat să convingă Rusia că scutul antirachetă nu este îndreptat împotriva ei.

Discuțiile pe această temă ar fi fost amânate până după summitul NATO de săptămâna viitoare din Țara Galilor.

Totuși, susținătorii ideii au reușit să pună în discuție, înaintea summitului, chestiunea măsurilor de siguranță pentru Polonia și țările baltice. NATO ar urma să spună că zborurile de recunoaștere efectuate la granițele lor estice nu vor înceta automat după un an, așa cum era plănuit.

Cancelarul german Angela Merkel a cerut ca această acțiune militară să fie reaprobată de toate statele membre NATO, după un an. În cele din urmă, Berlinul a văzut că este singurul cu această poziție și a renunțat la idee, scrie Der Spiegel.

Surse: spiegel.de digi24.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: