NATO deschide un nou birou la Chișinău cu toată opoziția lui Igor Dodon

Adjunctul Secretarului General NATO Rose Gottemoeller  a mulțumit președintelui Igor Dodon pentru contribuția Republicii Moldova la misiunea NATO de menținere păcii KFOR și trupelor moldovenești a căror experineță și practică este valoroasă pentru Alianță. Ea explicat modul în care parteneriatul dintre NATO și Republica Moldova și-a pus amprenta asupra îmbunătățirii vieții oamenilor. Aproape 2.000 moldoveni au fost formați în domenii cum ar fi combaterea corupției în sectorul apărării, securitatea frontierelor și planificarea urgențelor civile.

Alianța a cheltuit 4,5 milioane de euro pentru procesul de distrugere pesticidelor, a minelor antipersonal, a surplusului de muniție și a combustibil pentru rachete. Secretarul general adjunct a declarat că NATO va deschide un nou birou (civil) de legătură în Chișinău, în acest an, pentru a facilita sprijinul NATO pentru reformele care au loc în Republica Moldova, așa cum a fost solicitat de Guvernul Republicii Moldova. Adjunctul Secretarului General NATO Rose Gottemoeller a subliniat faptul că NATO respectă pe deplin neutralitatea constituțională a Republicii Moldova, așa cum a recunoscut în Planul Individual de Acțiuni.

Redacția RBN Press reamintește că la întâlniriea de la Bruxelles a președintelui RM – Igor Dodon cu Adjunctul Secretarului General NATO Rose Gottemoeller, acesta a declarat că „a oprit armata RM să facă exerciții în România, i-a cerut Secretarului General adjunct al NATO acord de neutralitate cu Republica Moldova și închiderea Centrului NATO Chișinău”.

Raisa Țurcan / Chișinău / RBN Press  11.02.2017