ROMÂNIA BREAKING NEWS

Natalia, basarabeancă din Orhei: „M-au atras la România diploma europeană și gratuitatea călătoriilor CFR”

Natalia, basarabeancă din Orhei: „M-au atras la România diploma europeană și gratuitatea călătoriilor CFR”

Domnișoara Natalia Țurcan a oferit un interviu redacției „România Breaking News” (https://romaniabreakingnews.ro/), răspunzând cu sinceritate întrebărilor domnului Tudor Vișan-Miu. Redăm interviul. – Redațía ROMÂNIA BREAKING NEWS

Natalia Țurcan - Catedrala Notre Dame din Paris

Natalia Țurcan (22) la Paris, în zona Catedralei Notre Dame.

În spate se vede Sena și Pont Notre-Dame.

Natalia Țurcan (n. 11 aprilie 1998, Jora de Sus, Orhei): „pe mine foarte mult m-a atras faptul că în România studenții au gratuitate la călătoriile cu trenul”.

N.B. Decontarea integrală de către Ministerul Transporturilor a biletelor CFR pentru studenți (mediul universitar) a fost instituită prin Hotărârea nr. 42/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport intern feroviar și cu metroul pentru elevi și studențiîn „Monitorul Oficial”, 1 februarie 2017, semnată de prim-ministrul Sorin Grindeanu (n.red.)

***

1. Dragă Natalia,

Prima întrebare pe care aș dori să ți-o adresez este ce te-a motivat ca, la absolvirea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Orhei, să iei decizia de a urma studii universitare dincolo de Prut, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați? 

Decizia de a-mi continua studiile la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați a fost luată pe ultima sută de metri. Dacă îmi amintesc bine mai erau câteva ore până se încheiau înscrierile sesiunii din septembrie. Ce m-a motivat? E un pic amuzant, dar pe mine foarte mult m-a atras faptul că în România studenții au gratuitate la călătoriile cu trenul. Eu fiind o adevărată admiratoare a călătoriilor, am zis de ce nu? Încă nu apăruseră rezultatele finale ale admiterii, iar eu deja îmi făceam planuri pe unde am să călătoresc. De asemenea, am ales să fac studiile în România datorită nivelului de învățământ, diplomei europene care este recunoscută pe spațiul european și a oportunităților de angajare. Deși inițial îmi era frică să ies din zona de confort, acum consider că a fost cea mai bună alegere făcută vreodată. În câteva zile am îndrăgit atât de mult acest orășel de pe malul Dunării și, dacă aș fi la început de drum, la sigur aș face aceeași alegere.

Natalia Țurcan Parlamentul României 2018

Natalia Țurcan (19), la Parlamentul României, în cadrul internship-ului dedicat studenților basarabeni organizat de Platforma Unionistă „Acțiunea 2012” (ediția a III-a/2018).

Era studentă în anul l la Facultatea de Știinţe Juridice, Sociale şi Politice, specializarea Drept, la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi. 

2. Dacă nu greșesc, localitatea ta de baștină (Jora de Sus, Orhei) se află chiar pe malul drept (vestic) al Nistrului. Aceasta îmi provoacă a doua întrebare, anume cum te raportezi tu la discursul identitar dincolo de șabloane, cunoscând realitățile observabile la fața locului? Chestiunea fiind foarte complexă o să o particularizez: Care este melodia despre țară și neam cu care rezonezi cel mai bine?

Îmi place muzica noastră moldovenească, deoarece în ea se reflectă sufletul fiecărui moldovean încă din Tracia antică. Mie cel mai drag îmi e cântecul lui “Zdop și Zdub”- Moldovenii s-au născut. Am un sentiment aparte față de această melodie.

Natalia Țurcan 22

Natalia Țurcan aniversând 22 de ani.

3. Ultima întrebare pe care ți-o adresez este legată de orizontul apropiat. Tu fiind absolventă de Drept și având cetățenia română pe lângă cea a Republicii Moldova, aș dori să te întreb cum te raportezi la ideea de justiție și dreptate în contextul actual?

În general termenul de justiție este asociat cu termenul de dreptate. Scurt vorbind, înfăptuirea justiției nu înseamnă altceva decât încercarea de a face dreptate, doar că într-o țară unde dreptatea poate fi vândută și cumpărată acești doi termeni devin opuși.

Am să răspund la această întrebare folosind cuvintele lui Francisco de Quevedo: “Acolo unde justiţia nu funcţionează, e periculos să ai dreptate”.

EPILOG

Moldovenii s-au născut!

La o margine de lume,
Unde Dumnezeu a vrut,
Într-o zi înseninată
Moldovenii s-au născut
Printre codri și coline,
Lângă Nistru, lângă Prut,
Într-o zi cu voie bună,
Moldovenii…
Unde soarele răsare,
Unde grâul ce crescut,
Lângă un butuc de poamă,
Moldovenii s-au născut
Unde doina-i auzită,
Unde jocul e văzut,
Într-o zi cu voie bună,
Moldovenii s-au născut
Unde pâinea e cinstită,
Unde omul e crezut,
Într-o zi cu voie bună,
Moldovenii…

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: