Domnișoara Natalia Țurcan a oferit un interviu redacției „România Breaking News” (https://romaniabreakingnews.ro/), răspunzând cu sinceritate întrebărilor domnului Tudor Vișan-Miu. Redăm interviul. – Redațía ROMÂNIA BREAKING NEWS
Natalia Țurcan (22) la Paris, în zona Catedralei Notre Dame.
În spate se vede Sena și Pont Notre-Dame.
Natalia Țurcan (n. 11 aprilie 1998, Jora de Sus, Orhei): „pe mine foarte mult m-a atras faptul că în România studenții au gratuitate la călătoriile cu trenul”.
N.B. Decontarea integrală de către Ministerul Transporturilor a biletelor CFR pentru studenți (mediul universitar) a fost instituită prin Hotărârea nr. 42/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport intern feroviar și cu metroul pentru elevi și studenți, în „Monitorul Oficial”, 1 februarie 2017, semnată de prim-ministrul Sorin Grindeanu (n.red.)
***
1. Dragă Natalia,
Prima întrebare pe care aș dori să ți-o adresez este ce te-a motivat ca, la absolvirea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Orhei, să iei decizia de a urma studii universitare dincolo de Prut, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați?
Decizia de a-mi continua studiile la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați a fost luată pe ultima sută de metri. Dacă îmi amintesc bine mai erau câteva ore până se încheiau înscrierile sesiunii din septembrie. Ce m-a motivat? E un pic amuzant, dar pe mine foarte mult m-a atras faptul că în România studenții au gratuitate la călătoriile cu trenul. Eu fiind o adevărată admiratoare a călătoriilor, am zis de ce nu? Încă nu apăruseră rezultatele finale ale admiterii, iar eu deja îmi făceam planuri pe unde am să călătoresc. De asemenea, am ales să fac studiile în România datorită nivelului de învățământ, diplomei europene care este recunoscută pe spațiul european și a oportunităților de angajare. Deși inițial îmi era frică să ies din zona de confort, acum consider că a fost cea mai bună alegere făcută vreodată. În câteva zile am îndrăgit atât de mult acest orășel de pe malul Dunării și, dacă aș fi la început de drum, la sigur aș face aceeași alegere.
Natalia Țurcan (19), la Parlamentul României, în cadrul internship-ului dedicat studenților basarabeni organizat de Platforma Unionistă „Acțiunea 2012” (ediția a III-a/2018).
Era studentă în anul l la Facultatea de Știinţe Juridice, Sociale şi Politice, specializarea Drept, la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi.
2. Dacă nu greșesc, localitatea ta de baștină (Jora de Sus, Orhei) se află chiar pe malul drept (vestic) al Nistrului. Aceasta îmi provoacă a doua întrebare, anume cum te raportezi tu la discursul identitar dincolo de șabloane, cunoscând realitățile observabile la fața locului? Chestiunea fiind foarte complexă o să o particularizez: Care este melodia despre țară și neam cu care rezonezi cel mai bine?
Îmi place muzica noastră moldovenească, deoarece în ea se reflectă sufletul fiecărui moldovean încă din Tracia antică. Mie cel mai drag îmi e cântecul lui “Zdop și Zdub”- Moldovenii s-au născut. Am un sentiment aparte față de această melodie.
Natalia Țurcan aniversând 22 de ani.
3. Ultima întrebare pe care ți-o adresez este legată de orizontul apropiat. Tu fiind absolventă de Drept și având cetățenia română pe lângă cea a Republicii Moldova, aș dori să te întreb cum te raportezi la ideea de justiție și dreptate în contextul actual?
În general termenul de justiție este asociat cu termenul de dreptate. Scurt vorbind, înfăptuirea justiției nu înseamnă altceva decât încercarea de a face dreptate, doar că într-o țară unde dreptatea poate fi vândută și cumpărată acești doi termeni devin opuși.
Am să răspund la această întrebare folosind cuvintele lui Francisco de Quevedo: “Acolo unde justiţia nu funcţionează, e periculos să ai dreptate”.
EPILOG
Moldovenii s-au născut!
Într-o zi înseninată
Moldovenii s-au născut
Lângă Nistru, lângă Prut,
Într-o zi cu voie bună,
Moldovenii…
Unde grâul ce crescut,
Lângă un butuc de poamă,
Moldovenii s-au născut
Unde jocul e văzut,
Într-o zi cu voie bună,
Moldovenii s-au născut
Unde omul e crezut,
Într-o zi cu voie bună,
Moldovenii…