Remus Borza, deputat independent în Parlamentul României, a propus Guvernului și Parlamentului un set de măsuri pentru mărirea veniturilor la bugetul de stat. Una dintre măsurile propuse este implementarea directivei europene care obligă multinaționalele să plătească impozit în țara în care realizează veniturile și care ar aduce potrivit parlamentarului, aproximativ patru miliarde de euro la buget. Data propusă pentru implementarea în legislația internă a Directivei Europene 1164/2016 este 1 ianuarie 2018. Prin această directivă, multinaționalele sunt obligate să plătească impozit în țara în care realizează venit.
„Prin această măsură se limitează practicile multinaționalelor de externalizare a profitului prin prețuri de transfer, împrumuturi acordate de societățile-mamă, cu dobânzi prohibitive și alte metode de ‘optimizare fiscală’. Impactul acestei măsuri este un plus de patru miliarde de euro la buget”, se arată în comunicatul parlamentarului Remus Borza.
Acesta susține că este necesară implementarea, tot de la 1 ianuarie 2018, a Ordonanței 91/2014 care obligă agenții economici să-și conecteze casele de marcat cu registrele electronice la serverele ANAF. Prin această măsură, statul vede în timp real dinamica și trasabilitatea impozitelor și taxelor pe care le are de încasat.
Remus Borza a mai argumentat că deși această măsură trebuia să intre viguare la 1 ianuarie 2015, ea a fost amânată de trei ori. O dată de Guvernul Ponta și de două ori de Guvernul Cioloș. Măsură a fost preconizată a fi implementată încă din 1999, odată cu adoptarea Ordonanței 28/1999. Impactul acestei măsuri este un plus de două miliarde de euro la buget”, a arătat Borza.
Referitor la Split TVA , Borza spune că este o măsură care arată o anumită „disperare” în ceea ce priveşte construcţia bugetară, consideră deputatul independent Remus Borza. El a arătat că înţelege îngrijorarea Executivului în ceea ce priveşte combaterea evaziunii fiscale, dar, în acelaşi timp, măsura split TVA este una care arată o anumită „slăbiciune” şi chiar „disperare”.
„E o realitate, avem cea mai mare evaziune fiscală din Europa la colectarea TVA-ului. Şi orice preocupare a Guvernului este cât se poate de bine-venită din acest punct de vedere, în sensul de a creşte gradul de colectare a veniturilor bugetare, în special în zona TVA.. Doar că această măsură este în spiritul celorlalte care arată o anumită slăbiciune sau chiar disperare de cauză în ceea ce priveşte construcţia bugetară. (…) Noi lovim tocmai în acele vreo 300.000 de IMM-uri care generează vreo 2,5 milioane de locuri de muncă”, a susţinut Borza, la dezbaterea „Ora Guvernului”, la care a participat ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa