ROMÂNIA BREAKING NEWS

Moscova riscă o ripostă dură din partea Statelor Unite și Marii Britanii dacă intervine militar în Ucraina !

armata rusa

Rusia nu poate interveni militar in Ucraina.

Chiar dacă ar dori, Kremlinul nu-și poate permite o intervenție militară în Ucraina. În caz contrar, Moscova riscă o ripostă dură din partea Statelor Unite și Marii Britanii, care sunt obligate deopotrivă cu Rusia să apere independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, conform unui angajament semnat în 1994. Documentul, numit și Memorandumul de la Budapesta, a fost invocat astăzi de Arkadi Iațeniuk, liderul fracțiunii „Batkivșina” din Rada Supremă de la Kiev.

Memorandumul privind garanțiile de securitate acordate Ucrainei de către Statele Unite, Marea Britanie și Rusia, în legătură cu aderarea la Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare, în 1994, conține prevederi clare care împiedică orice acțiuni în forță. Iar Rusia, ca parte integrantă a acestui aranjament trebuie să apere, alături de ceilalți semnatari, integritatea teritorială a țării vecine.

Documentul, care se află în circulație publică, a fost scos pe tapet în dezbaterile ce se poartă în blogosfera rusă pe seama unei eventuale intervenții militare pe care Mosocva ar putea s-o întreprindă în Ucraina pentru a-și apăra așa-zișii conaționali de o pretinsă amenințare ce vine din partea forțelor naționaliste, care ar fi preluat puterea la Kiev.

Conform Memorandumului din 1994, însă, Statele Unite, Marea Britanie și Federația Rusă oferă, de comun acord, garanții că nu vor folosi nicio dată amenințarea cu forța și nici un fel de armamente împotriva Ucrainei. De asemenea, cele trei puteri se angajează să nu folosească presiuni economice care ar avea ca scop subordonarea regimului politic din această țară în favoarea vreunuia dintre semnatari. Altminteri, Consiliul de Securitate al ONU va fi solicitat să întreprindă acțiuni neîntârziate în sprijinul Ucrainei, iar agresorul riscă sancțiuni concrete și izolare internațională.

Astăzi, de altfel, șeful diplomației Ruse, Serghei Lavrov, a declarat într-o conferință de presă că Moscova nu intenționează să intervină în afacerile interne ale țării vecine, dar a cerut partenerilor occidentali să procedeze în mod similar.

ministrul de Externe britanic - William Hague

ministrul de Externe britanic – William Hague

Anterior, Statele Unite, prin intermediul unor oficialități de la Casa Albă, au avertizat Rusia să nu reacționeze prea agresiv la evoluțiile rapide din Ucraina, unde manifestațiile pro-europene au forțat demiterea lui Viktor Ianukovici. La fel, și ministrul britanic de Externe, William Hague, a apreciat duminică, într-o emisiune difuzată de BBC, că “nu ar fi în interesul Rusiei” să intervină militar în Ucraina.

Ministrul britanic de externe, William Hague, a anunțat luni, 24 februarie, că va merge în curând în Ucraina, țară care are ”nevoie urgentă de un ajutor financiar’pentru a evita un posibil faliment, relatează AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

Într-o declarație în Camera Comunelor, Hague a indicat printre altele că omologul său rus, Serghei Lavrov, într-o convorbire telefonică luni, nu a menționat o eventuală intervenție militară în Ucraina.

Șeful diplomației britanice a făcut apel la Rusia și Uniunea Europeană să coopereze în dosarul ucrainean și a afirmat că ar fi ”o eroare” să consideri Ucraina drept teatrul unei ”competiții între Est și Vest”.

”Situația financiară a Ucrainei este foarte gravă și potențial neviabilă fără un ajutor extern”, a subliniat Hague.

Surse: moldova.orgromaniatv.net

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.