preluare specialarad.ro
Un ultim punct, neanunțat în prealabil, apărut chiar cu o oră înainte de conferința de presă de marți, transmisă LIVE pe facebook pe pagina primarului Gheorghe Falcă, a fost tocmai despre Monumentul Marii Uniri. Ar fi fost nemaipomenit dacă ar fi fost vorba de noutăți în acest neverending story dat dracului. Noutăți sunt, totuși, dar în niciun caz favorabile. În continuare, la doar un an și jumătate distanță de la sărbătoarea a 100 de ani de la Marea Unire, în România domnește birocrația, nepăsarea și aruncarea responsabilității în cârca altuia.
O scrisoare semnată de Cristian Pelivan, Șef Birou Comunicare și Dialog Social la Ministerul Culturii și Identității Naționale din ianuarie 2017, „informează” că Ministerul Culturii nu reușește, de ani de zile, să aducă Monumentul Marii Uniri la Arad, deoarece, în tot acest timp, Primăria Arad nu a realizat fundația. Acuzații. Dar cine acuză pe cine, pe bună dreptate? Ministerul Culturii acuză Primăria Arad, iar Gheorghe Falcă îl acuza la conferința mai sus amintită pe acest Cristian Pelivan că „nici măcar nu știe să aibă un dialog, nu un dialog social”, cât despre actualul Ministru al Culturii, Lucian Romașcanu, spune că ar trebui să-și dea demisia, din respect pentru foștii miniștri.
„Ministerul Culturii știe că sculptorul nu are bani să-și monteze statuia, Ministerul a și câștigat procesul cu sculptorul, iar scultorul trebuie să îndeplinească aceste lucruri. Am spus că dacă dânșii îmi dau o scrisoare de schimbare a amplasamentului, evident că noi vom fi de acord, dar am spus că dânșii (n. red. – cei de la Ministerul Culturii) să decidă amplasamentul din Arad, nu este responsabilitatea noastră, noi neavând niciun contract cu Ministerul Culturii… (…) În primul rând, este o lucrare a Ministerului Culturii, deci este o lucrare de interes național, pentru domeniul public național, nu este o lucrare de interes local”, a spus Gheorghe Falcă (vezi înregistrarea de mai jos).
Care e problema aici?
Se prea poate ca Primăria Arad să nu aibă un contract cu Ministerul Culturii, dar pe 7 aprilie 2016, la inițativa primarului Gheorghe Falcă, Consiliul Local Municipal a votat proiectul de hotărâre privind aprobarea încheierii unui protocol cu Ministerul Culturii, în vederea stabilirii responsabilităților municipalităţii arădene, ale sculptorului şi ale Ministerului. În protocol se menţionează că „sculptorul Florin Codre va suporta cheltuielile de amplasare, de realizare a bazei, inclusiv sistemul de prindere a monumentului”, iar municipalitatea va finanţa „cheltuielile aferente lucrărilor de amenajare a zonei unde urmează să fie amplasat monumentul, constând în curăţarea şi amenajarea lacului, realizarea fundaţiei şi iluminatul arhitectural“.
Protocolul respectiv se referă, ce-i drept, la amplasarea monumentului pe lacul Pădurice care, cel mai probabil, nu se va mai realiza și așa e cel mai bine pentru toată lumea. Dar se pare că Gheorghe Falcă face o confuzie monumentală între BAZA și FUNDAȚIA monumentului. Mai întâi, Primăria Arad trebuie să asigure începerea șantierului și realizarea fundației, după care trebuie doar ca Florin Codre să aducă în sfârșit bucățile monumentului la Arad și să să-l asambleze, să-l amplaseze pe locul stabilit.
Aici, desigur, e o altă problemă.
Care este, la urma urmei, locul stabilit al monumentului, deocadată nimeni nu știe.
Pe rând, s-a discutat amplasarea monumentului în fața Primăriei și în fața Catedralei Ortodoxe (în ambele cazuri e o problemă cu devierea traficului), apoi în Piața Avram Iancu (au protestat veteranii de Război), apoi pe Lacul Pădurice (o idee pe placul nimănui, nici a sculptorului, nici a societății civile arădene, reprezentată de 16 asociații), apoi Piața Catedralei (s-au opus piețarii și, așa cum spune Gheorghe Falcă, membrii PSD Arad din CLM), după care au rămas două variante, terenul fostei fabrici Tricoul Roșu și cea din ultimă propunere, lângă Consiliul Județean, în locul atelierelor Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Arad.
„În primăvară, un reprezentant al Ministerului Culturii ne-a sunat și ne-a spus «domnilor, nu găsiți o locație unde să fie fundația mai ieftină?» și atunci am avut o dezbatere și au fost propuse mai multe locații, inclusiv Piața Catedralei. Până la urmă, fiind tot noi atacați de PSD, am zis: «domnilor, nu vreți voi să vă rezolvați problema?». Acum i-am spus la fel domnului ministru: «Vă ajutăm cu drag, amenajăm noi piața, tot ce trebuie, dar obiectivul dvs. să vi-l îndepliniți. Dacă vreți să schimbați locația, veniți dumneavoastră cu soluția, vă uitați în Arad, pentru că oriunde am propune noi, Administrația, în stilul caracteristic al PSD-ului, va fi împotrivă!» De ce să facem lucruri împotrivă, când ei trebuie să rezolve problema de ani de zile?”
Cine are dreptate, așadar? Gheorghe Falcă sau Ministerul Culturii?
De ce nu se stabilește odată și pentru totdeauna locul monumentului, de ce nu se alege unul dintre ultimele două locații propuse („Tricoul Roșu” sau lângă CJA) și de ce nu au început deja pregătirile pentru amplasarea monumentului, printr-un acord comun al Ministerului Culturii și al Primăriei Arad? Simplu. Pentru că politica n-ar mai fi politică în acest caz și PNL-ul nu ar mai putea acuza PSD-ul și viceversa.
Între timp, „Războiul politic al indiferenței și al prostiei” e și mai mare la București.
Cine va acorda decorațiuni la centenarul neclar – asta contează pentru politicieni!
Politicienii nu au făcut nimic concret pentru Centenar, dar se războiesc pe o temă de orgoliu: cine va acorda decorațiile în anul centenar. PNL a inițiat o lege care prevedea înființarea a două decorații noi – Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului“ și Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri“ (…). În România, decorațiile se acordă de către președinte, însă PSD și ALDE, care au majoritatea, au amendat propunerea PNL (…). Mai mult, PSD și ALDE au inventat o nouă decorație, pe care Liviu Dragnea să o poată acorda direct, fără ajutorul președintelui. Este vorba de Medalia Parlamentară „România Centenară“, distincție care se va conferi, prin hotărâre, de către Parlamentul României – scria România Liberă pe 17 iulie.
Ce spune actualul ministru al Culturii, Lucian Romașcanu? Recunoaște că s-au făcut prea puține lucruri în cele șase luni de guvernare PSD-ALDE, dar dă vina și pe greaua moștenire de la Guvernul Cioloș.
Ministrul Culturii a menționat intenția de a prelua Departamentul Centenar, la audierile din comisiile de cultură, scrie România Liberă. El a arătat că își asumă responsabilitatea de a veni până la 30 noiembrie 2017 cu calendarul național de activități pentru anul 2018.
Arădeanul Cristian Ioan Videscu (PSD Arad) este actualul coordonator al Departamentului Centenar, însă tot ce poate prezenta pe masă de când ocupă această funcție sunt planuri de viitor fără nicio bază. „Programul de manifestări, acțiuni și proiecte va fi elaborat de către Departamentul Centenar și aprobat de către Guvernul României într-un termen rezonabil. Ulterior aprobării, acest program va fi făcut public prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție, inclusiv prin trimiterea către Parlament“, se afirmă într-un răspuns trimis în luna mai la o interpelare trimisă de deputatul PNL Florin Roman.
Vina nimănui și a tuturor – sau Marea Unire la 100 de ani, marcată de dezbinare
Vina îi aparține în primul și în primul rând sculptorului, care inițial nu a avut nimic de comentat când Administrația Aradului a propus lacul de la Pădurice, dar s-a trezit că nu e bine când nu a mai reușit să-și îndeplinească condițiile prevăzute în contractul său cu Ministerul Culturii (el a primit în avans suma exorbitantă de 10.000.000 lei, între anii 2008-2010, pentru realizarea, transportul și amplasarea monumentului). Când a început scandalul (în 2011 – 2012) și până în zilele noastre, politicienii nu au reușit nicicum să gestioneze corect situația. Ministerul Culturii aștepta (și așteaptă) după reacția sculptorului și a Primăriei Arad, Primăria Arad aștepta (și așteaptă) după reacția Ministerului Culturii. În mod miraculos, mai nou sculptorul nu are nicio implicare în această poveste de prost gust, deoarece acum scandalul are o dimensiune și o miză politică și mai mare.
Nu contează că Primăria Arad nu a reușit să vină cu o soluție nici măcar în perioada unui Guvern favorabil (PNL sau cel tehnocrat), important este acum, după gândirea lui Falcă, ca PSD-ul să rezolve situația… deoarece este evident că nu va reuși. În același timp, Guvernul PSD aflat la putere trage de sfori și de timp ca PNL-ul și Administrația Falcă să cadă de prost, vina primordială fiind, nu-i așa, a guvernului precedent, condus de Cioloș (în mod surprinzător, aici n-a avut nicio implicare Soroș. Sau…?).
Așa vrem, deci, să celebrăm o sută de ani de la Marea Unire. În loc să fie lăsate deoparte toate diferențele, în loc să ne unim și în loc să marcăm un moment istoric corespunzător… factorii decizionali din România zilelor noastre nu fac altceva decât să scrie o pagină întreagă în istoria recentă a țării, pe care generațiile viitoare o vor învăța la școală cu titlul „Centenarul prostiei și a dezbinării”. Sau, iată, o propunere cu un joc de cuvinte de-a dreptul trist: În loc de „Monument”…