ROMÂNIA BREAKING NEWS

27 Februarie – Moment istoric ! UE a scos vizele pentru cetățenii R. Moldova

Moment istoric pentru Republica Moldova. Parlamentul European a scos vizele pentru cetățenii R. Moldova!

Europa

Parlamentul European a decis, cu o majoritate de voturi, ca moldovenii să meargă fără vize în Uniunea Europeană.

Astfel, moldovenii care dețin pașapoarte biometrice, vor putea călători liber în spațiul Schengen, cel mai propabil, din luna iulie.

Proiectul a fost avizat de Comisia pentru Libertăți Civile și Justiție a Parlamentului European, pe 12 februarie. De asemenea, mai mulți oficiali europeni au declarat ferm că votul în Parlamentul European va fi unul pozitiv.

Moldova-UE

Sursa:gov.md

Discursul Premierului R. Moldova, Iurie Lencă:

„Votul Parlamentului European ne dă și mai multă încredere în capacitatea Republicii Moldova de a avansa rapid în parcursul său european”

Iurie Leanca - Premierul Republicii Moldova

Iurie Leanca – Premierul Republicii Moldova

Prim-ministrul Iurie Leancă salută decizia Parlamentului European privind scoaterea vizelor pentru cetățenii moldoveni, votată astăzi în ședința în plen de la Strasbourg.

„Este încă o dovadă a susținerii politice fără de precedent de care se bucură în ultimii ani țara noastră din partea Europei. Abolirea regimului de vize, de care sper că vom beneficia în cel mai scurt timp, este o șansă de a trece la un alt nivel, net superior, de interacționare cu civilizația și valorile europene. Și sunt încrezător că cetățenii Republicii Moldova nu vor întârzia să o valorifice, demonstrând astfel că, de facto, am fost și am rămas mereu europeni. Iar acum nu facem decât să revenim acasă”, spune Iurie Leancă.

Decizia a fost adoptată în forul legislativ european cu o majoritate de voturi. Astfel, a fost susținută propunerea Comisiei Europene de anulare a vizelor pentru călătoriile de scurtă durată – pentru o perioadă de ședere de până la 90 de zile pe parcursul a 6 luni – în spațiul Schengen pentru cetățenii Republicii Moldova, posesori ai pașaportului biometric.

În conformitate cu procedurile UE, votul de astăzi urmează să fie confirmat de Consiliul Uniunii Europene, pe parcursul lunii aprilie. Decizia urmează să intre în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial alUniunii Europene.

Sursa: gov.md

Actualizare  – Parlamentul Uniunii Europene

Din acest an, cetățenii Republicii Moldova vor circula fără vize în Europa. Parlamentul European a votat astăzi (460 voturi în favoare, 40 voturi împotrivă și 10 abțineri din 510 deputați prezenți in sală) eliminarea vizelor de călătorie pentru cetățenii moldoveni posesori ai unui pașaport biometric. Măsura va acorda moldovenilor acces fără viză în țările europene semnatare ale Acordului Schengen. Republica Moldova devine astfel prima țară din vecinătatea estică a Uniunii care beneficiază de un regim liberalizat de vize cu UE. Se estimează că decizia va intra în vigoare până la sfârșitul lunii mai.

Declarațiile europarlamentarilor români:

Raportorul grupului PPE pentru această propunere, vicepreședintele Marian-Jean Marinescu, a declarat:

„Cetățenii din Republica Moldova merită să călătorească fără viză în UE. Felicit încă o dată Republica Moldova pentru îndeplinirea obligațiilor și atașamentul față de familia europeană. Este important ca Moldova să rămână în continuare ferm angajată pe calea europeană.”

Europarlamentar Monica Macovei

Europarlamentar Monica Macovei

Monica Macovei, președinta Delegației la Comisia parlamentară de cooperare UE-Moldova, a spus:

„Este un moment istoric pentru cetățenii Republicii Moldova și pentru Parlamentul European. Liberalizarea vizelor este un succes al guvernării pro-europene de la Chișinău și al eforturilor cetățenilor Republicii Moldova. Dragii mei, vă așteptăm cu inima deschisă.”

Șeful delegației române în grupul PPE, deputatul european Theodor Stolojan, a declarat:

„Vom susține ca și până acum consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și Uniune. Următorul pas important în acest sens este semnarea și ratificarea Acordului de Asociere cu UE. Ne vom canaliza eforturile în această direcție și asigurăm cetățenii moldoveni de întregul nostru sprijin pentru ca acest acord să intre în vigoare în cel mai scurt timp posibil.”

Decizia de eliminare a vizelor de călătorie pentru cetățenii Republicii Moldova va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea regulamentului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Sursa:eppgroup.eu

Mesajul plin de semnificație pentru cetățenii R. Moldova de pe contul personal de facebook al europarlamentarului român Monica Macovei:

Mesaj Monica Macovei

Sursa: Monica Luisa Macovei

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.