ROMÂNIA BREAKING NEWS

Moment Istoric! DECLARAȚIA Uniunii Scriitorilor din R. Moldova privind Reunificarea cu România

Moment Istoric! DECLARAȚIA Uniunii Scriitorilor din R. Moldova privind Reunificarea cu România

Unirea Republicii Moldova cu România este singura soluție pentru ieșirea din situația precară în care se află Republica Moldova. Așa sună Declarația forului Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova dată spre publicare presei din R. Moldova și cea din România, în 28 octombrie 2015.

Primul pas în acest sens aeste conform declarației, reconstituirea unui nou Sfat al Țării, spun scriitorii. Și asta în condițiile în care ideea reunificării se regăsește în Declarația de Independență a Republicii Moldova din 27 august 1991, în care se cere denunțarea protocolului secret al Pactului Ribbentrop-Molotov.

Scriitorii din R. Moldova îndeamnă societatea să susțină ideea Unirii.

Uniunea Scriitorilor din R. Moldova ia atitudine și condamnă cu fermitate ultimele evoluții (de fapt, involuții) de pe scena social-politică a Republicii Moldova. Revendicările populare privind tragerea la răspundere a beneficiarilor jafului secolului și restituirea miliardului furat din buzunarul cetățenilor, în ultimă instanță, sunt, pur și simplu, ignorate de oficialități. Aservită oligarhilor mafiotizați ce se ascund după imunitatea parlamentară,

Este fără rost să mai așteptăm de la așa-zisa „clasă politică” anumite viziuni clare și salvatoare privind destinul nostru istoric. Suntem, în schimb, forțați să tot urmărim spectacole stupide de răfuială meschină interpartinică, de exerciții demagogice, de mimare a luptei cu corupția, de manifestări organizate de agenți sub acoperire ai FSB-ului etc. Observatorii străini remarcă faptul că Republica Moldova s-a transformat rapid dintr-o „poveste de succes” în Căderea în lanț a așa-ziselor guverne europene și jocurile parlamentare de culise au compromis în fapt ideea europeană și au sporit decepția populației până la cota critică de circa 80% de neîncredere față de clasa politică și instituțiile statului, conform ultimelor sondaje.

Mai mult, după nesfârșitele crize din scurta perioadă de existență a Republicii Moldova este evi-
Dent că proiectul statal RM a eșuat, statul devenind captivul oligarhilor și politicienilor corupți.

În aceste condiții, luând în calcul numeroasele apeluri și inițiative civice, Uniunea Scriitorilor consideră că singura soluție salvatoare pentru Republica Moldova, unica modalitate de a evita un colaps economic și social este Reunificarea cu România.

Primul pas, în viziunea noastră, ar fi reconstituirea, după exemplul reconstituirii Declarației de independență, arsă de comuniști, a unui nou Sfat al Țării, aidoma celui din 1917-1918, pe aceleași principii de reprezentativitate politică, socială, etnică și confesională. Considerăm că tocmai reconstituirea Sfatului Țării ar conferi legitimitatea istorică și geopolitică a continuității noastre în timp și nu existența artificială și efemeră a actualei statalități captive.

Această idee este subliniată și în Declarația de independență de la 27 august 1991, în care se cere explicit denunțarea consecințelor Protocolului secret al Pactului Molotov-Ribbentrop, în urma căruia Basarabia a fost ocupată, la 28 iunie 1940, de URSS, și în urma acestei ocupații, Sovietul Suprem al URSS, precum se subliniază în Declarație, „încălcând chiar prerogativele sale constituționale, a adoptat la 2 august 1940 „Legea URSS Cu privire la formarea RSS Moldovenești unionale”, în niște frontiere reduse arbitrar, care nu coincid cu frontierele Basarabiei istorice, în hotarele căreia s-a format, în 1917, Republica Democratică Moldovenească. Cu atât mai mult că declararea RSSM s-a făcut fără desfășurarea unor alegeri democratice și existența, cel puțin formală, a unor instituții statale care ar fi conferit o oarecare legitimitate unei ilegitimități transformate în timp în actuala republică.

Urmărind modelul sud-coreean, dar și exemplul german, această structură, civico-politică – Sfatul Țării-2 – s-ar concentra pe următoarele direcții:

• consultări cu partenerii externi, europeni și americani;

• inițierea și realizarea unor proiecte românoeuropene între R. Moldova, România și UE;

• accelerarea procesului de integrare sub scutul de securitate euro-atlantică;

• ridicarea standardelor de viață;

• explicarea populației de diferite etnii din Republica Moldova a beneficiilor valorilor româno-europene;

• convocarea unui Congres civic reprezentativ care ar instituționaliza noua direcție etc.

Facem apel către întreaga societate, uniunile de creație, instituțiile de învățământ, savanți, cadrele didactice și oamenii de afaceri, ONG-uri, persoanele de bună-credință să se implice și să sprijine această idee.

Înțelegem asumarea acestei mari responsabilități, faptul că moștenirea ideologiei sovietice, dar și confruntarea cu separatismul și ideologia Federației Ruse au creat suficiente bariere care, totuși, pot fi depășite printr-un efort comun, consecvent și tenace.

În situația în care un sfert de secol de independență a Republicii Moldova a însemnat, de fapt, o mișcare din neunde spre nicăieri, datoria noastră ca intelectuali, ca oameni ai cetății este să atragem atenția întregii populații a Republicii Moldova asupra singurei căi de izbăvire – integrarea în Europa, prin reunificarea celor două state românești, Republica Moldova și România, într-un singur stat.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova

28 octombrie 2015

Textul a fost publicat în Literatură și Artă din R. Moldova și preluat de mass-media din R. Moldova

Publicat de romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: