ROMÂNIA BREAKING NEWS

Moldova Foundation – "Evoluțiile politice din Republica Moldova", la Washington, DC 14 mai 2013

Moldova_Foundation_logoFundatia Moldova din SUA (Moldova Foundation) a găzduit o întâlnire în Washington, DC, pentru a discuta despre situația politică actuală din Republica Moldova. Participanții la reuniune au inclus reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale cu programe în Republica Moldova, precum și foști oficiali guvernamentali americani. Participanții au ajuns la concluzia că legile recent adoptate de Parlamentul Republicii Moldova sunt în contradicție  cu angajamentele de drept asumate de  conducerea țării și amenință să submineze realizările Republicii Moldova în dezvoltarea unui sistem democratic pluralist.

„Acțiunile recente întreprinse de către diferite agenții și sucursale ale Guvernului Republicii Moldova, inclusiv legile adoptate de Parlament, pare să contravină angajamentelor Moldovei și amenință să submineze realizările sale în dezvoltarea unui sistem democratic pluralist și aspirațiile de a consolida statul de drept,” a declarat William Hill, fostul șef al Misiunii OSCE în Republica Moldova.

În ultimele săptămâni, au existat o serie de acțiuni în care organismele guvernamentale par să fi fost folosite  mai mult în scopuri politice partizane. Cele mai recente modificări care afectează Curtea Constituțională, acordarea de puterea Parlamentului de a elimina judecătorii, sunt de interes special, ca dispozițiile propuse în contradicție atât cu principiul  Constituțional, cât și de separare a puterilor conform standardelor europene.

„Legea deja promulgată, ridicarea pragului pentru partidele politice și blocuri pentru a obține reprezentarea în Parlament afectează cadrul politic al democrației moldovenești și subminează în mod grav democrația multi-partid”, a declarat un alt participant la întâlnire, Rodger Potocki, Senior Director pentru Europa la National Endowment for Democracy.

„Spre regretul nostru, pachetul de legi care afectează principiile fundamentale ale funcționării democrației din Moldova au fost adoptate într-o zi, fără o consultare adecvată cu cetățenii și cu nerespectarea standardelor europene cu privire la reforma constituțională”, a spus Vlad Spânu, președintele Fundației Moldova .

Adunați ca  prieteni ai Moldovei la Washington, participanții la întâlnire din Washington DC fac apel la toate forțele politice din țară de a pune deoparte interesele partizane și personal, în scopul de a lucra împreună.

Moldova Foundation

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: