Mircea Geoană va fi numit în funcția de secretar general adjunct al NATO

Secretarul General NATO – Jens Stoltenberg, a anunţat miercuri 17 iulie a.c., că îl numeşte pe Mircea Geoană în funcţia de secretar general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, informează romaniabreakingnews.ro

Geoană va ocupa acest post începând cu mijlocul lunii octombrie, potrivit anunţului oficial publicat pe site-ul NATO.

„Sunt bucuros să anunţ numirea lui Mircea Geoană drept următorul secretar general adjunct. Este un susţinător ferm al legăturii transatlantice şi va aduce în acest post o experienţă îndelungată în calitate de om de stat şi diplomat. El va fi primul român care deţine această funcţie importantă”, a spus Jens Stoltenberg.

În prezent, funcţia de secretar general adjunct al NATO este deţinută de Roşe Gottemoeller. Ea este prima femeie care a ocupat acest post-cheie al Alianţei.

Gottemoeller a preluat funcţia în octombrie 2016, după ce a fost aproape cinci ani subsecretar american pentru controlul armelor şi securitatea internaţională.

„Sunt foarte recunoscător lui Roşe Gottemoeller. Abilităţile diplomatice şi expertiza ei în politica internaţională de securitate au fost de nepreţuit Alianţei, deoarece NATO continuă să se adapteze la un mediu de securitate mai imprevizibil”, a adăugat Jens Stoltenberg.

Mircea Geoană a fost ministru de Externe între 2000 şi 2004 şi ambasador în Statele Unite ale Americii între 1996 şi 2000. A fost preşedintele PSD şi a candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, când a pierdut în faţa lui Traian Băsescu. Potrivit comunicatului oficial NATO, se precizează despre Mircea Geoană că este fondatorul şi preşedintele Institutului Aspen România. A mai fost preşedinte al Senatului, ministru de Externe şi ambasador în SUA.