ROMÂNIA BREAKING NEWS

Mircea Druc: Dacă Ianukovici semna cu UE, urma destrămarea Rusiei; dacă nu a semnat, urmează destrămarea Ucrainei!

Premierul Republicii Moldova în anii ’90, Mircea Druc, a făcut previziuni sumbre privind implicațiile deciziei Ucrainei de a nu semna acordul de asociere cu UE, în emisiunea găzduită de Elena Vijulie, „Kilometrul 0”.

Mircea Druc se așteaptă la implicații negative ale deciziei Ucrainei, care a respins semnarea unui acord important în relația cu UE.

Mircea-Druc-foto-Viorel-Patrichi sursa elldor.info

Mircea-Druc-foto-Viorel-Patrichi
sursa elldor.info

Întrebat cum a convins Moscova Kievul să se oprească din acest drum european, Mircea Druc a îndemnat ca „dușmanul”, Moscova, să nu fie căutat în afară.

Moscova este cointeresată și a făcut tot posibilul, dar eroarea capitală, clasică, istorică, aparține lui Victor Ianukovici. El a făcut greșeala asta, el putea să reziste, putea să meargă până în pânzele albe, a făcut și a greșit, și-a făcut harakiri politic, s-a terminat cu el, acuma nu o să-l poată lua nici Rusia, nici Europa, dar din egoismul lui a făcut-o, fiindcă nu i-a dat nimeni garanție că va mai fi ales al doilea mandat”, a comentat Druc.

Rusia își apără interesele ei. Din punctul meu personal de vedere, situația este atât de gravă, încât România noastră și Basarabia noastră sunt așa, printre altele, un capitol mic, acolo”, a apreciat fostul premier.

Și într-un caz și în altul: dacă Ianukovici semna (acordul cu UE – n.r.) și începea aderarea, urma destrămarea Rusiei; dacă nu a semnat, urmează destrămarea Ucrainei. Dar mă provocați și vă spun punctul meu de vedere: peste o săptămână, peste o lună, mă chemați din nou în emisiune și o să mă blamați sau o să mă felicitați că am avut dreptate”, a argumentat Mircea Druc.

Rugat să detalieze afirmația privind dezmembrarea Rusiei, în contextul demersurilor proeuropene din Ucraina, Mircea Druc a explicat: „Nu are nicio atribuție Uniunea Europeană: Rusia fără Ucraina nu poate nici măcar teoretic să se mențină în proiectul lui Putin de a reface imperiul sovietic, de a face uniunea vamală (Rusia – Belarus – Ucraina – n.r.), de a face Eurasia. Fără Ucraina este non sens, nu poate face nimic. Și într-un caz și în altul, proiectul Putin este falimentar. Dacă se întâmpla și se semna, Putin nu mai are niciun atuu, cu asta s-a terminat.”

„Pe mine mă îngrijorează numai că s-ar putea să fie foarte multe pierderi de vieți oamenești și să fie un adevărat război civil și măcel (…) nu numai oamenii de la Kiev, ci este falia care se rupe”, a conchis Mircea Druc.

—-

Calea către atragerea Ucrainei spre Uniunea Europeană rămâne blocată, iar speranța locuitorilor fostului stat sovietic într-o minune este tot mai slabă. Kievul nu s-a lăsat răzgândit de insistențele liderilor europeni și nu va parafa acordul de asociere cu forul comunitar la Vilnius, după ce săptămâna trecută a suspendat negocierile, sub presiunile Moscovei.

Zece mii de protestatari proeuropeni s-au luat la bătaie în cursul nopții de vineri spre sâmbătă cu forțele de ordine din Kiev. Oamenii sunt nemulțumiți că președintele Viktor Ianukovici a refuzat până în ultimul moment să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. În urma deciziei prezidențiale, liderii opoziției din Ucraina au cerut demisia lui Viktor Ianukovici din funcția supremă în stat și au amenințat că vor iniția procedura de demitere dacă liderul de la Kiev nu va pleca singur de la putere.

A fost exprimată dezamăgire la Bruxelles, după ce Ucraina a anunțat că suspendă pregătirea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, ce urma să fie semnat săptămâna viitoare. Mulți diplomați occidentali consideră că gestul neașteptat al guvernului ucrainean este o victorie pentru Rusia.

Decizia Ucrainei de suspendare a lucrărilor la acordul de asociere cu UE a fost dictată de probleme economice, a declarat premierul Mikola Azarov, adăugând că strategia în vederea integrării europene rămâne neschimbată, relatează AFP

Președintele Traian Băsescu a declarat joi, înainte de plecarea către summitul de la Vilnius, că în această seară va avea loc un consiliu european pentru armonizarea pozițiilor în privința Ucrainei, iar România va susține ridicarea oricăror rezerve din partea UE, în cazul în care președintele Viktor Ianukovici va dori să semneze acordul de asociere cu UE

Sursa:digi24.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.