ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ministrul Natalia-Elena Intotero s-a întâlnit, la Roma, cu membrii comunității și cu românca decorată de președintele Italiei

Ministrul Natalia-Elena Intotero s-a întâlnit, la Roma, cu membrii comunității și cu românca decorată de președintele Italiei

Cea mai mare comunitate românească din Italia se află în regiunea Lazio, numărând aproximativ 234.000 de persoane înregistrate. Vizita în Republica Italiană a ministrului pentru Românii de Pretutindeni nu putea ocoli Roma, capitala regiunii, unde sunt stabiliți aproximativ 190.000 de conaționali.

Agenda ministrului Natalia-Elena Intotero a cuprins monitorizarea unor proiecte finanțate de MRP, discuții cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc, ai mass-media în limba română, ai clerului, dar și întâlnirea cu o adevărată eroină româncă stabilită la Roma.

Demnitarul a vizitat sediul Asociației Socio-Culturale Romit TV și s-a interesat de derularea proiectului „Aducem România mai aproape”, care a primit fonduri din partea MRP în cadrul sesiunii de finanțare din primăvara acestui an. Natalia-Elena Intotero a vizitat studiourile postului TV și a discutat cu inițiatorii proiectului despre modul în care au fost utilizate fondurile, despre procedura de finanțare și despre colaborarea dintre minister și asociație.

A urmat o vizită la Federația Organizațiilor Românești din Italia (F.O.R.I.). Ministrul a discutat cu reprezentanții organizației despre proiecte care să vină în sprijinul românilor din Italia, dar și despre propunerile și ideile pe care liderii F.O.R.I care au luat parte la Forumul Românilor de Pretutindeni, desfășurat la începutul acestei luni la București, doresc să le transpună în programe și acțiuni.

În cursul serii, la sediul Ambasadei României în Republica Italiană a avut loc o întâlnire cu reprezentanți ai comunității, la care au luat parte români care activează în diferite domenii profesionale. Cu această ocazie, Natalia-Elena Intotero a dorit să îi ofere un buchet de flori să o felicite personal pe Roxana Roman, o tânără cu o poveste extraordinară, care a impresionat români și italieni deopotrivă.

Roxana a fost decorată în decembrie 2018 de președintele Italiei Sergio Mattarella, cu titlul “Cavaler al Ordinului de Merit al Republicii Italiene”, pentru “contribuţia în afirmarea valorii legalităţii”. Femeia i-a înfruntat și denunțat pe membrii unui clan mafiot care încercaseră să îi intimideze pe ea și pe soțul ei și să le amenințe afacerea pe care o au la Roma.

În dialogul cu reprezentanții comunității românești, ministrul pentru Românii de Pretutindeni s-a referit la finanțările nerambursabile oferite de MRP, încurajându-i pe cei prezenți să depună proiecte la următoarele sesiuni de finanțare, întrucât românii din Roma și din întreaga Italie au nevoie de educație în limba română pentru copiii lor, de proiecte culturale și de afirmare a tradițiilor, de mass-media în limba română și de o societate civilă puternică și unită.

Alte teme abordate au fost drepturile și obligațiile românilor ca cetățeni europeni, combaterea traficului de persoane, campaniile de informare derulate de MRP, dar și votul în străinătate.

Roma a fost ultimul punct de pe harta amplei deplasări a ministrului Natalia-Elena Intotero în Italia. În perioada 10-18 septembrie a.c., demnitarul a fost alături de românii din 11 orașe din Peninsulă.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.