ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ministrul integrării din R. Moldova, Natalia Gherman: „ în 2015 intenționăm să depunem cererea de aderare la UE”

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, a declarat joi, în carul unei întâlniri cu diaspora cetățenilor R. Moldova din statele New York și New Jersey, că Statul Moldovean intenționează să depună o cerere de aderare la UE în 2015, relatează Radio „Europa Liberă”.

Vorbind despre relațiile pe care Chișinăul le are cu Uniunea Europeană, șefa diplomației moldovenești a declarat că, de fiecare dată când discută cu oficialii UE cere ca R.Moldova să fie tratată diferențiat față de celelalte membre ale Parteneriatului Estic, atât în baza greșelilor, cât și a reformelor pe care le implementează.

„Din 2009, de când actuala guvernare se află la conducerea țării, politica externă a Republicii Moldova nu a mai fost caracterizată de fluctuația între Est și Vest, partenerii strategici ai Chișinăului fiind țările din Uniunea Europeană”, a afirmat ea.

Mai mult decât atât, Republica Moldova intenționează să depună cerere de aderare la UE în 2015, a precizat ministrul moldovean.

La începutul lunii, liderul PLDM, Vlad Filat declara în cadrul unui miting la Chișinău că partidul său va „face din R. Moldova membru cu drepturi depline al UE. În 2020, R. Moldova va fi gata pentru a adera la UE”. La același miting, Gherman anunța că a aderat la PLDM.

Întrebată joi, la întrevederea cu diaspora, de ce R.Moldova mai face parte din Comunitatea Statelor Independente, vicepremierul a declarat că aceasta participă doar în cadrul instituțiilor economice și umanitare ale acestei organizații. Chișinăul nu a participat niciodată la instituțiile politice și de securitate.

În același timp, a menționat ea, având în vedere criza din Ucraina, R. Moldova este foarte vulnerabilă din cauza statutului de neutralitate pe care îl prevede Constituția. Acest statut de neutralitate poate fi schimbat doar printr-un referendum național. Oricum, R. Moldova trebuie să învețe din experiența țărilor Baltice și a celor din Europea Centrală și de Sud-Est, a adăugat Gherman, citată și de Mediafax.

Întrebată despre relațiile pe care le are R. Moldova cu Federația Rusă, Natalia Gherman a declarat că guvernanții anticipau că Rusia o să impună anumite sancțiuni R. Moldova, ca rezultat al semnării Acordului de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Nu s-au așteptat, însă, ca Rusia să impună un embargou total produselor agricole moldovenești. Acum, a declarat ea, au loc eforturi diplomatice mai intense de a găsi piețe de desfacere mai puțin tradiționale pentru R. Moldova, cum ar fi India sau țările din Orientul Mijlociu. (Independent.md)

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.