ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ministrul de Externe spaniol vorbește de „fake news” referitor la violența poliției în ziua referendumului

Ministrul de Externe spaniol vorbește de „fake news” referitor la violența poliției în ziua referendumului

Ministrul spaniol al Afacerilor Externe, Alfonso Dastis, a susţinut, duminică, într-o emisiune, că imaginile şi filmările în care poliţiştii sunt violenţi cu protestatarii din Catalonia în ziua referendumului sunt „fake news” (ştiri false). Dastis a negat informaţia ca Guvernul de la Madrid încearcă un „puci” împotriva Cataloniei pentru a-şi reafirma controlul asupra regiunii, potrivit The Telegraph.

Imagini şi filmuleţe în care se vede agresivitatea poliţiei spaniole au apărut pe toate reţelele de socializare, iar politicieni din întreaga lume au condamnat aceste acţiuni. Cu toate acestea, Dastis a respins imaginile brutalităţii spaniole.

„Multe dintre aceste imagini s-au dovedit a fi imagini false. (…) Dacă a fost folosită forţa, ea a fost una limitată, determinată de faptul că forţele de ordine au fost împiedicate să execute ordinele instanţelor”, a spus ministrul de Externe.

Întrebat de moderatorul emisiunii dacă toate imaginile sunt false, ministrul spaniol a adăugat: „Nu spun că toate sunt imagini false, dar unele dintre ele sunt şi au existat multe fapte alternative şi ştiri false”.

Peste 1.000 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ziua votului, potrivit departamentului pentru sănătate din Catalonia.

Ministrul spaniol de Externe, Alfonso Dastis, a negat informaţia potrivit căreia Guvernul de la Madrid încearcă să reafirme controlul asupra Cataloniei printr-o „lovitură de stat”, potrivit BBC.

„Dacă cineva a încercat o lovitură de stat, este guvernul regional catalan”, a declarat Dastis pentru BBC. „Ceea ce facem este să respectăm cu stricteţe prevederile constituţiei noastre”, a spus el, descriind-o ca fiind „o copie exactă a constituţiei germane”. „Dacă vă uitaţi la restul democraţiilor şi mai ales la partenerii din Uniunea Europeană, ei nu vor accepta ca o asemenea decizie să fie luată de o parte a ţării”, a mai spus ministrul spaniol.

Guvernul de la Madrid a decis, sâmbătă, într-o şedinţă extraordinară, activarea articolului 155 din Constituţia Spaniei, care permite suspendarea autonomiei Cataloniei. Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat, la finalul şedinţei extraordinare a executivului, ca atribuţiile administraţiei catalane vor fi transferate guvernului de la Madrid. Parlamentul catalan ar urma să fie dizolvat, iar în următoarele 6 luni ar urma să fie organizate alegeri regionale în Catalonia, a declarat Rajoy, citat de Reuters.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: