ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ministrul Dan Stoenescu a solicitat părții ucrainene unificarea programei de învățământ pentru școlile românești

Ministrul Dan Stoenescu a solicitat părții ucrainene unificarea programei de învățământ pentru școlile românești

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a vizitat comunitatea româneasca din regiunea Odesa și a avut o întâlnire cu Mihail Saakașvili, guvernator al regiunii. Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Afacerilor Externe de la București, deplasarea ministrului român în regiunea Odesa a fost parte a vizitei efectuate în Ucraina între 22 și 24 ianuarie 2016.

MAE menționează că ministrul Dan Stoenescu a solicitat sprijinul părții ucrainene pentru îmbunătățirea învățământului în limba maternă, unificarea programei de învățământ pentru cele trei regiuni din Ucraina unde trăiesc comunități românești, precum și pentru a nu fi perpetuate modele identitare de divizare artificială a comunității românești din regiunea Odesa. De asemenea, au fost trecute în revistă principalele proiecte transfrontaliere din cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2014-2020 și modalitățile concrete de implementare ale acestora.

Delegația română a avut întâlniri cu președintele Consiliului Regional Odessa, Anatol Urbanskii, cu primarul localității Izmail, Andrei Abramcenko și cu alte autorități ale raionului Izmail.

În cadrul discuțiilor cu autoritățile ucrainene, ministrul delegat a reafirmat importanța asigurării unui învățământ de calitate în limba maternă pentru minoritatea română din regiunea Odesa și a pledat pentru o abordare conformă cu standardele europene în acest domeniu, fără a se perpetua o divizare artificială a comunității românești.

Au fost discutate aspecte concrete ale cooperării transfrontaliere, ministrul delegat subliniind disponibilitatea și deschiderea părții române de a furniza expertiză și de a colabora cu partea ucraineană pentru implementarea unor proiecte care să contribuie la prosperitatea locuitorilor din regiunea Odesa.

Autoritățile locale din regiunea Odesa au exprimat deschidere față de intenția părții române de a deschide un Centru Cultural Românesc la Izmail, menit să promoveze valorile culturale românești și limba română.

La întrevederea cu reprezentanții comunității românești din regiunea Odesa, au fost prezentate prioritățile Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni și a fost dezbătută situația învățământului în limba română, importanța marcării în spațiul public a contribuției unor personalități de origine română la istoria celor două țări, precum și necesitățile mediului asociativ românesc.

Din delegația ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni au mai facut parte consilierul de stat Sandra Pralong, șef al Departamentului pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor din cadrul Administrației Prezidențiale, senatorul Iulian Cristache, membru al Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României și secretarul de stat Cezar Radu Soare, din cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Source: TOC Press

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: