În cursul vizitei la Paris, ministrul afacerilor europene, George Ciamba, a avut consultări bilaterale pe teme europene cu Amélie de Montchalin, secretar de stat pentru afaceri europene, și cu Philippe Etienne, consilierul diplomatic al Președintelui francez, Emmanuel Macron.
În cadrul întrevederii cu Philippe Etienne, consilierul diplomatic al Președintelui Emmanuel Macron, legat de viitorul Europei, cei doi demnitari au reliefat convergența de orientări și viziuni ale României și Franței asupra importanței unei Uniuni mai puternice, mai eficiente și democratice, mai aproape de cetățenii săi. În context, demnitarul român a subliniat faptul că Summitul șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, care va avea loc pe 9 mai, la Sibiu, reprezintă un moment important pentru viitorul Europei.
Totodată, oficialul român a abordat cu partea franceză pașii următori în raport cu politica de extindere a UE, în perspectiva publicării de către Comisia Europeană, la finalul lunii mai, a acestui an, a unei noi Comunicări privind Pachetul extindere. A solicitat sprijinul părții franceze pentru pregătirea deciziilor politice în raport cu toți partenerii din procesul de extindere și adoptarea de Concluzii ale Consiliului, în linie cu deciziile formulate la reuniunea Consiliului Afaceri Generale din 26 iunie 2018.
Discuțiile cu omologul francez Amélie de Montchalin au vizat progresele de etapă ale mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, caracterizat de o complexitate aparte datorată încheierii ciclului legislativ și instituțional al UE, contextului preelectoral european, precum și procesului Brexit.
Interlocutorul francez a exprimat aprecierea pentru eforturile Președinției României la Consiliul UE în direcția avansării agendei europene, concretizate printr-o serie de rezultate importante pentru Uniune.
Astfel, demnitarul român a punctat finalizarea negocierilor privind extinderea mandatului Agenției Europene pentru Paza Frontierelor și Garda de Coastă, adoptarea regulamentului pentru instituirea unei Autorități Europene a Muncii, precum și încheierea unei înțelegeri comune cu Parlamentul European privind Fondul european de apărare.
Ministrul delegat pentru afaceri europene a reiterat importanța menținerii unității europene, în special în context Brexit, cu implicarea constructivă și transparentă a tuturor statelor membre în proces. Astfel, au fost amintite demersurile Președinției României la Consiliul UE în direcția asigurării unei coordonări strânse și a unui dialog structurat în materie cu Eurogrup.
Totodată, părțile au subliniat necesitatea consolidării securității interne a Uniunii Europene și identificării de soluții optime, viabile pentru gestionarea fenomenului migraționist.
A fost, de asemenea, evidențiată importanța continuării aplicării măsurilor menite să întărească funcționarea pieței interne, fără bariere și restricții, cu garantarea unui tratament just și nediscriminatoriu al tuturor cetățenilor europeni. A fost, de asemenea, evocată necesitatea menținerii în atenție a dimensiunii sociale a pieței interne.
Întâlnirea a constituit un prilej pentru pregătirea unei reuniuni care va avea loc pe 3 mai, la Paris, la nivelul responsabililor pentru afaceri europene și cultură. Reuniunea se înscrie în contextul incendiului de la Notre Dame și își propune să lanseze o reflecție pe marginea creării unui dispozitiv de cooperare între statele membre UE pentru protejarea patrimoniului cultural, ca parte integrantă a identității europene.