ROMÂNIA BREAKING NEWS

Milițienii separatisti pro rusi „au vegheat” școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană nu fie arborat tricolorul

Şi în acest an, festivitatea de începere a anului şcolar s-a dovedit o adevărată aventură pentru elevii şi profesorii instituţiilor de învăţământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană, scrie www.moldova.org

Pe lângă faptul că au fost avertizaţi din timp să nu arboreze drapelul Republicii Moldova şi să nu intoneze imnul „Limba Noastră”, la festivitatea de deschidere a anului de studiu, elevii şi profesorii acestor şcoli au fost tot timpul în vizorul miliţienilor transnistreni.

„Am învăţat să-i ignorăm şi ne facem datoria aşa cum ştim mai bine”

Constantin Sucitu, directorul gimnaziului din Corjova, se află în fruntea instituţiei de mai bine de zece ani. În acest timp, a reuşit să ţină piept mai multor piedici venite din parte administraţiei separatiste. În fiecare an, la 1 septembrie şi 31 mai, elevii şi profesorii gimnaziului trec printr-o grea încercare. De mai multe ori, miliţia le-a dat jos tricolorul arborat la festivitate şi îi obliga să nu difuzeze imnul, iar energia electrică le era deconectată.

Nici anul acesta nu a fost o excepţie, însă, spune Constantin Sucitu, a învăţat să-i ignore şi continuă să îşi facă datoria aşa cum ştie mai bine. „Am pregătit din timp un generator pentru a continua festivitatea în cazul în care ne deconectează energia electrică. Nu am arborat tricolorul, însă elevii noştri au avut câte un tricolor mic în mâini şi au intonat imnul cu vocea. „Dacă casetofonul îl pot închide prin mijloacele lor, gurile copiilor nu le pot închide. Ce pot să ne facă?”, mărturiseşte directorul gimnaziului.
Şi anul acesta în preajma gimnaziului mai mulţi miliţieni monitorizau evenimentul, iar trei dintre ei au intrat şi pe teritoriul gimnaziului. „Totuşi, anul acesta am fost mai curajoşi. Spre sfârşitul festivităţii, în curtea liceului nostru a răsunat imnul şi în boxe. Am riscat. Oricum evenimentul era pe sfârşite, nu puteau să ne strice sărbătoarea, aşa cum au făcut-o de atâtea ori”, a adăugat Constantin Sucitu.

„Am intonat imnul în sălile de studiu, să nu ne audă”

Pentru elevii gimnaziului din satul Roghi, raionul Dubăsari începutul anului şcolar a fost şi mai trist. Anul trecut, profesorul de educaţie muzicală a interpretat imnul Republicii Moldova împreună cu copii. „N-am păţit nimic atunci, dar profesoara şi eu am fost avertizată, chiar ameninţată să nu se mai repete”, spune Nadejda Ghidirim, directorul gimnaziului din Roghi.
Anul acesta, miliţienii au avut „grijă” să nu se repete precedentul. „Am fost avertizată şi eu, şi profesoara de educaţie muzicală, şi profesorul care avea grijă de sonorizare. Miliţienii au stat lângă noi pe tot parcursul festivităţii şi au urmărit fiecare mişcare a noastră. Ne-au convins să ne resemnăm şi reprezentanţii Direcţiei Raionale de Învăţământ care ne-au spus franc în faţă: „De ce vă puneţi viaţa în pericol?””, a precizat Nadejda Ghidirim.
Totuşi, elevii au avut ocazia să intoneze imnul în sălile de clasă, acolo unde a avut loc şi prima oră din acest an de studiu, închinată soţilor Teodorovici. „Mi-am cerut scuze de la elevii noştri că nu le-am putut oferi o festivitate omenească şi am intonat imnul fiecare în sala sa de studiu, să nu ne audă miliţienii”, a adăugat cu emoţie directorului gimnaziului.

“Continuă violarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”

În legătură cu această situaţie, Asociaţia “Promo-LEX” a lansat un semnal de alarmă. “Odată cu începutul anului de învăţământ, problemele elevilor şi profesorilor din regiune au reapărut, iar libera circulaţie nu este asigurată acestor categorii de persoane, sediile nu au fost retrocedate şi persecuţiile la adresa administraţiilor şcolare continuă. Suntem în continuare îngrijoraţi de situația din Zona de Securitate, unde continuă violarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, susţin reprezentanţii Promo-LEX.

preluat de pe moldova.org

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: