Mihail Gorbaciov: „Cred că lumea se apropie periculos de zona roșie”

gorbaciov_mihailFostul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, a făcut recent o serie de declarații cu privire la tensiunile din ce în ce mai mari dintre cele două super puteri nucleare ale lumii, SUA și Federația Rusă, avertizând  lumea de pericolul reprezentat de escaladarea acestor tensiuni care trebuie să înceteze.  „Avem tensiuni în relațiile dintre Rusia și SUA. Încrederea reciprocă a intrat în colaps. Mi-am exprimat de multe ori opinia pe acest subiect: trebuie reluat dialogul la toate capitolele, mai ales cel nuclear și să nu rămânem blocați în problemele regionale”, a spus Gorbaciov într-o declarație acordată agenției RIA Novosti, consemnează agențiile AFP și EFE.

Președintele rus, Vladimir Putin, a suspendat săptămâna trecută tratatul cu SUA privind reconversia plutoniului militar, astfel că industria rusă de apărare va putea folosi de acum înainte acest material utilizat la producerea armelor nucleare.

Cred că lumea se apropie periculos de zona roșie (…) Nu aș vrea să dau rețete concrete, dar vreau să spun că aceasta trebuie să înceteze. Trebuie să reluăm dialogul. Și să punem capăt unei grave greșeli”, a subliniat fostul președinte sovietic.

„Se pot face reproșuri serioase actualei generații de lideri. Dar ei încă au ocazia să ocupe un loc demn în istorie, să readucă politica mondială pe drumul cel bun și să deschidă calea unei lumi fără arme nucleare. Ar fi o mare greșeală să nu profităm de această oportunitate”, a conchis Mihail Gorbaciov.

romaniabreakingnews.ro