ROMÂNIA BREAKING NEWS

Merkel: Reunificarea Germaniei e un model! …pentru R.Moldova

Parcursul Germaniei până la reunificare arată că pot fi trase învățăminte din lupta pacifistă pentru libertate, în scopul rezolvării multora dintre actualele probleme ale Europei, a declarat Angela Merkel la Hanovra, la 24 de ani de la reunificarea produsă pe 3 octombrie 1990.

Curajul pe care l-au avut est-germanii dornici de libertate a contribuit la încheierea Războiului Rece, o atitudine similară fiind necesară pe plan global, a adăugat Merkel. „Putem vedea mult mai clar acum că libertatea, toleranța și drepturile omului nu sunt mereu autoevidente. Nu sunt autoevidente nici în Germania, nici în Uniunea Europeană, nici în Europa și nici în lume”, a adăugat liderul german.

„Evenimentele produse în 1989 și 1990 în Germania ne pot fi de folos, pentru că simbolizează victoria libertății asupra opresiunii, simbolizează ce se poate întâmpla atunci când partenerii cooperează și au încredere unii în alții, arată ce rezultate poate aduce răbdarea și ce se poate face pentru îmbunătățirea lucrurilor”, a continuat Merkel, conform publicației Cyprus Mail.

„Totul este posibil. Eu și milioane de est-germani am trăit acest lucru. De aceea, nu trebuie să fim descurajați de ceea ce se întâmplă în anul 2014. Dimpotrivă, unificarea ne arată că totul este posibil”, a insistat liderul german.

Merkel a avertizat că Rusia nu le poate răpi independența vecinilor, recunoscând însă rolul constructiv al Moscovei în reunificarea Germaniei.

„Noi, cei din Germania, nu le putem refuza altora ceea ce am primit noi prin reunificare, libertatea de a ne decide singuri viitorul”, a subliniat Merkel, precizând că Berlinul va depune eforturi pentru a se asigura că Ucraina, Republica Moldova și Georgia au aceleași drepturi la autodeterminare, scrie mediafax.ro preluat de stiripesurse.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: