ROMÂNIA BREAKING NEWS

Mărturisirile ultimului supraviețuitor basarabean al lagărelor din Kolyma, Siberia, și expoziția de fotografie „Copiii Soarelui“ pe aceeași tematică, la ICR

Institutul Cultural Român a găzduit miercuri 5 noiembrie 2014 proiecția documentarului Matirik – continent (matirik = continent [lb. rusă]), regia Manuela Morar, și vernisajul expoziției de fotografie „Copiii Soarelui“.

Conform site-ului ICR, Docu-reportajul prezentat în premieră și fotografiile expuse fac parte din proiectul mai amplu „Bilet de lup”, ce a presupus prospecții și filmări în perioada 2010-2014 în Siberia și Republica Moldova, și prezintă etape în parcursul artistic derulat cu sprijinul partenerilor: Asociația Stindard, Ministerul Afacerilor Externe, Televiziunea Română, Casa de Producție Mandragora și Institutul Cultural Român.

La sfarșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, numeroși români basarabeni au fost arestați de NKVD, condamnați la ani de lagăr în condiții severe și trimiși dincolo de Cercul Polar, la minele de aur din Kolyma. La eliberare, majoritatea deținutilor nu s-au mai putut întoarce acasă. Biletul de Lup – viza din pașaportul fiecăruia – le interzicea să revină în țara de origine sau să trăiască la mai puțin de 100 km de marile orașe.

Kolyma contemporană ne apare astazi ca o lume puțin explorată și înghețată, la capătul Pământului, o lume în care toți acești ruși, ucraineni, tătari, germani, polonezi, letoni, basarabeni au fost nevoiți să își creeze o nouă (a)casă într-un tărâm agresiv, stăpânit de frig, de gol, de nimic. Amintirile supraviețuitorilor-martori îi relevă pe foștii deținuți din Basarabia sub o nouă identitate, marcă a originii lor natale: „copiii soarelui”.

Docu-reportajul Matirik – continent (20min), parte a filmului documentar Bilet de lup (1h10min), îl prezintă pe Vasile Kovaliov, ultimul supraviețuitor cu origini basarabene al lagărelor cu regim sever din Kolyma, in timpul vacantei petrecute acasă,  „pe continent”, alături de rudele sale. Bătrânul numără 64 de ani petrecuți în Kolyma și 5 tentative de evadare. Niciuna reușită. Trăiește singur, în garsoniera sa din Magadan, orașul-port construit de deținuți pe malul Mării Okhotsk și în fiecare vară călătorește 12.000 de kilometri până în regiunea Odesa, pentru a-și vizita locurile natale. Pe lângă importanța mărturisirii unui destin unic, covârșitor, filmul devine cronica unei întregi generații, victime ale represiunii sovietice.

„M-au dus în subsol. Era apă peste tot. În mijlocul subsolului era ceva ca un sicriu mare de piatră și o cruce. – Hai coboară că o să mai vină lume! Și eu am mers și am stat pe sicriul ăla 2 nopți. Lumină nu era. Aveam așa: o lingură, o cană și o strachină. Primeam balanda de mâncare facută din capetele de scrumbie fierte. Lichidul ăsta fierbinte și sărat ni-l dădeau nouă. În câteva zile, o săptămână sau într-o lună maxim, oamenii mureau. Eu singur nu înțeleg cum am rezistat.” (fragment din mărturiile foștilor deținuți ai Gulagului, interviu luat în Siberia 2013 // „Bilet de lup” by Manuela Morar // post-prod 2014).

Evenimentul gazduiește și o expoziție de fotografie pe aceeași temă și poate fi vizitată la ICR până la 7 noiembrie 2014. Astfel, Expoziția „Copiii Soarelui” reunește o selecție de fotografii realizate de-a lungul a patru ani de prospecții și filmări în Siberia și Republica Moldova (2010-2014). Lucrările, semnate de Veaceslav Cebotari, Ionuț Pițurescu, Augustin Bucur, Andrei Rădulescu, Mihai Țucă, Cătălin Dobre și Manuela Morar, documentează în „portrete de familie” destinele foștilor deținuți politici care trăiesc în regiunea Kolyma  – o  „zonă închisă” înainte de 1991, situată în Estul Extrem al Rusiei. Demersul reprezintă atât o incursiune prin istoria locuitorilor din Kolyma, cât și pretextul pentru a descoperi „geografia” unei societăți arestate pe locul fostelor lagăre sovietice din Siberia.

 

Wolf Ticket from Xantus Film LTD. on Vimeo.

Resurse: http://www.icr.ro/matirik_copiii_soarelui_bilet_de_luphttps://www.facebook.com/pages/Bilet-de-Lup/680634931960875

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.