ROMÂNIA BREAKING NEWS

Marionetele separatiste SUNT ÎN ȘOC după ce Parlamentul European a măturat pe jos cu "statalitatea nistreană"

TransnistrianRegionMapAșa-numitul minister de externe de la Tiraspol a calificat ultima rezoluție a Parlamentului European privind situația școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului drept „un set de teze preconcepute, unilaterale și nesusținute prin fapte reale”.

„Singura idee comună, care leagă într-un tot întreg presupunerile deputaților europeni, pe lângă caracterul lor profund nefondat, inert, este ostilitatea accentuată față de tot ce este legat, într-un mod anumit, de statul transnistrean”, se conține în replica patetică semnată de pretinsul minister de externe de la Tiraspol.

Parlamentul European este format din deputați aleși direct din statele membre ale UE: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Olanda, Ungaria.

În așa-numita republică nistreană, aparată de armată rusă, nerecunoscută de nimeni trăiesc în jur de 500 000 de persoane dintre care 40% sunt moldoveni.

Cele mai importante decizii adoptate de Parlamentul European (PE) cu referire la R. moldova:

– PE deplânge nerespectarea drepturilor omului în regiunea Transnistreană, în special în domeniul educației.

– Somează „Transnistria” să permită copiilor de acolo să învețe în limba lor natală, limba română.

– Găgăuzia a organizat un referendum, declarat ilegal de către autorități.

– 5+2 este numit „așa-numitul format de negocieri”, care nu a putut oferi nicio soluție sustenabilă pentru integritatea și suveranitatea teritorială a R. Moldova, atâta timp cât ARMATA FEDERAȚIEI RUSE ARE TRUPE MILITARE ÎN TRANSNISTRIA.

– Negocierile 5+2 sunt subminate de către așa-numitele autorități din Transnistria.

– Libertatăți fundamentale ale copiilor din Transnistria sunt încălcate de către autoproclamatele autorități.

– Având în vedere că UE susține integritatea teritorială a RM, Parlamentul European, cere de la UE o implicare mai mare în rezolvarea conflictului din imediată vecinătate.

– Cere Federației Ruse să respecte deciziile emise de CEDO în cazul școlilor de limbă română din R. Moldova, din regiunea Transnistria.

– PE cere Comisiei Europene să folosească instrumente ca „Instrumentul European pentru Democrației și Dreputurile Omului” pentru a susține direct populația din regiunea Transnistreană, desfășurarea programelor de susținere a societății civile, accesului la informație, educație și presă liberă care sunt refuzate de către autoproclamatele autorități din Transnistria.

– Parlamentul Europeană notează că prezența militară aFederației Ruse în acea regiunie pune în pericol drepturile omului, Federația Rusă este somată să înceteze în a oferi ajutor regimului autoproclamat din Transnistria, fapt reflectat și de decizia OSCE din Istanbul, 1999 și Oporto, 2000.

– PE cere ca Găgăuzia să respecte Constituția Republicii Moldova.

– PE cere ca Statele membre să adopte în viteză procedura ce ar duce la eliminarea vizelor pentru cetățenii RM.

– PE solicită ca procedura de semnare a Acordului de Asociere UE-RM să fie grăbită.

TIMPUL.MD

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.