ROMÂNIA BREAKING NEWS

Marina BEZERDIC – poeta pictoriță sau pictorița poetă… o româncă din Basarabia a cărei operă este apreciată deopotrivă la București și Torino

Marina BEZERDIC – poeta pictoriță sau pictorița poetă… o româncă din Basarabia a cărei operă este apreciată deopotrivă la București și Torino

PUNTE ÎNSPINATĂ DINTRE „TAINA DURERILOR” ȘI „RENAȘTEREA IUBIRII”

Nume rezonant al liricii, nu doar al fiicei aceleiași mame, dar și al mamei însăși, România, poeta Marina Bezerdic, privind adânc înlăuntrul său, a descoperit pentru fermecătorul său volum de poezii un titlu, în care ard până la os.

Toate aceste stări ale durerii timpului și sufletului, pe care și-a dorit să ni le aducă sub priviri spre a le cunoaște și trăii la adevăratul lor tragism, le-a găsit adăpostul cel mai greu de ajuns la el, cea mai pavăză figură.

Să ne amintim că, primul mare spectacol închinat memoriei regretatului poet național, Grigore Vieru, având ca suport nemuritoarea sa creație, ce a avut loc la Sala Palatului din București și a stat tot sub semnul unei taine, ce s-a numit „Taina care mă apasă”, „TAINA” însemnând Poezia.

Volumul care m-a impresionat profund și-a ales titlul pe care l-am amintit mai sus cu gândul pe deplin motivat (de aceea, m-a și trimis la Grigore Vieru), pentru care aveți un cult și i-ați întruchipat impecabil chipul sub simbolul culorii albastru, care semnifică poezie, pace, puritate spirituală, toate la un loc de neatins de forțele Răului.

Întrucât, mânuiți cu atâta dexteritate, semnul cu multiplele sale înțelesuri „SEMNE” – Editură la care a apărut volumul, este o completare fericită.

Renașterea iubirii, la care a-ți ajuns în final ostenită până aproape de epuizare, pentru a trece peste „puntea înspinată”, este o recompensă divină dăruită dumneavoastră pentru încrederea, credința în Dumnezeu.

Aceasta a întărit voința neclintită de-a ajunge acolo, unde visul vă călăuzește, de unde vizibila geană a speranței semnifică un nou început. Fiecare durere care nu v-a doborât, ci v-a întărit și-a găsit exprimarea în câte o poezie, deoarece erau dureri sincere, omenești provocate de intersectarea  cu evenimente  grave și ființe dragi, pe un parcurs, care a cuprins „despărțiriile de ființele iubite”: de mamă, prin înălțarea la cer a acesteia, de iubit, nobile aspecte față de un tată devotat, singurătatea, regretul absenței ființei iubite („Dacă ai fi aici”), capacitatea de a vă înfrâna regretele („Nu-mi pare rău”), etc.

Sunt multe de spus și numai de bine, despre poeziile pe care le-am citit, despre autoarea lor, care a înțeles Taina reușitei în poezie și a posedat capacitatea să stăpânească teribila forță, ca apoi să ne-o ofere, ca bucurie și temei al încrederii în noi înșine. Este vorba despre pasiunea pe care în lucrare să îmbine organic, firesc, întru nașterea poeziei – „Slova de foc” – inspirată de Dumnezeu și „Slova făurită” – adică, muncită, trudită, până la încărunțirea între cuvinte.

Dintr-o astfel de reușită este, nu numai posibilă, ci și reală, „Renașterea iubirii”, ca sentiment general uman, dar și combustibil pentru Pegas, calul Înaripat, care te înalță în Olimpul Zeilor poeziei.

  • – Geo Călugăru, poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România

Volumul de poezii „Taina Durerilor” a poetei basarabene Marina BEZERDIC, a fost lansat la București, la Clubul Țăranului Român, în data de 11 iunie 2017, de către  Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina și Editura SEMNE. Au prezentat Geo CĂLUGĂRU, poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România, actrița Doina GHIȚESCU, profesor Marilena MITRAN, prof. Dia STOICESCU și Ștefan LOVIN pianist și compozitor din Republica Moldova. De remarcat că întreaga iconografie a cărții este realizată tot de poeta Marina BEZERDIC, care a brăzdat paginile poeziilor sale cu imagini ale picturilor realizate.

„Taina durerilor” a autoarei Marina BEZERDIC s-a bucurat și de o lansare în Italia, în orașul Torino, unde a primit aprecierile criticilor literari și de artă. Cartea a avut parte de promovarea unui cunoscut om de cultură din Torino, Danilo TACCHINO, director literar în cadrul Asociației Culturale „Arte Citta AMICA”.

„Domenica il 24 settembre alle ore 15:30, presso i prestigiosi locali dell’associazione ”Arte Città Amica” in Via Rubiana 15, in Torino. Verrà presentato il volume di poesie ”IL MISTERO DEL  DOLORE” della poetessa moldava Marina BEZERDIC, che ha scritto questo volume con una grande ispirazione artistica. Il ricavato delle vendite sarà devoluto alla Casa UGIT per i bambini malati di leucemia e cancro, per la forte sensibilità che da sempre  la poetessa mantiene nei confronti dei bambini sfortunati”. – ha scritto Danilo TACCHINO, il direttore letterario.

(Traducerea în limba română a anunțului: Duminică, 24 septembrie 2017, ora 15:30, în localul de prestigiu al asociației „Arte Città Amica”, de  pe Strada Rubiana nr. 15, din Torino, va avea loc lansarea volumului de poezii „Taina Durerilor” al poetei moldovene, Marina BEZERDIC. Acest volum a fost scris cu inspirație artistică, având ca motiv o mare sensibilitate, pe care poeta o are de foarte mult timp, față de copii fără noroc. Beneficiul din vânzărea cărții va fi donat casei UGIT din Torino pentru copii bolnavi de leucemie și cancer.” – scrie Danilo TACCHINO, directorul literar)

 romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: