ROMÂNIA BREAKING NEWS

Marginea Sibiului premiată la Bruxelles! Este în primele 20 Top „EDEN” destinatii de excelență!

Marginea Sibiului premiată la Bruxelles! Este în primele 20 Top „EDEN” destinatii de excelență!

Mărginimea Sibiului a fost aleasă printre cele 20 de destinatii europene care au fost selectate pentru a primi premiul EDEN 2015, la Categoria  Turism și gastronomie locală care are lo anual la Burxelles.  Câte 4 alegători din cele 20 de țări participante la concurs au desemnat un câștigător. Castigatorii ediției 2015 au fost selectați pentru titlul de Excelență în dezvoltarea unei oferte turistice bazat pe gastronomia specific locală. Câștigătorii au fost anunțați de  Ziua Europeană turismului de la Bruxelles, la 16 decembrie 2015. La 17 decembrie 2015, câștigătorii au devenit oficial parte din Rețeaua EDEN. (EDEN 2015 – Turism și gastronomia locală)

EDEN_Marginea_SibiuluiEDEN, este un acronim desemnat pentru Destinațiile europene de excelență,  EDEN își propune să promoveze modele de dezvoltare turistică durabilă în întreaga Uniune Europeană. Inițiativa se bazează pe concursuri naționale și campanii de promovare care au ca rezultat selectarea și promovarea unei „destinație de excelență” în turism pentru fiecare țară participantă.

Prin selectarea și promovarea destinațiilor, EDEN realizează în mod eficient obiectivul de a atrage atenția asupra valorilor, diversității  și comune destinațiilor turistice europene. Inițiativa EDEN îmbunătățește vizibilitatea destinațiilor non-tradiționale europene emergente și creează o platformă pentru schimbul de bune practici în întreaga Europă și promovează rețele între destinațiile premiate, se precizează în comunicatul European Commission Directorate General for Inte : Tourism and local gastronomy: Winners of the 2015 EDEN Destinations of Excellence citat de romaniabreakingnews.ro  Premiile EDEN sunt prezentate în fiecare an, de fiecare dată sub o temă diferită.

Așadar, căștigătorii concursului din 2015:

  • Mostviertel Tourism, Austria
  • Waimes, Belgium
  • Gornje Medimurje, Croatia
  • Pitsilia region, Cyprus
  • Jeseniky, Czech Republic
  • Hilumaa, Estonia
  • Tournus and the Tournougeois, France
  • Mecsek Greenway, Hungary
  • Skagafjordur Food Chest, Iceland
  • The Burren Food Trail, Ireland
  • Guardiagrele, City of Taste, Italy
  • Latgale region, Latvia
  • A spit cake in Jaskonys, Druskininkai municipality, Lithuania
  • Xaghra, Malta
  • The Silesian Tastes Culinary Route, Poland
  • Marginimea Sibiului, Romania
  • Pirot, Serbia
  • Brda, Slovenia
  • Goierri, Basque Country, Spain
  • Gaziantep, Turkey

Mărginimea Sibiului  a fost premiat și la ediția din acest an a Târgului de Turism al României.

În cadrul târgului, la loc de cinste a fost evenimentul destinat premierii Destinațiilor Europene de Excelență în Turism. Premiul I a revenit generoasei si fermecatoarei Mărginimi, careia i-a fost decernat onorantul titlu ”Destinație Europeană de Excelență în Turism și Gatronomie Locală” – România 2015.

”Premiul reprezintă o recunoaștere a valorilor Mărginimii Sibiului și reprezintă un instrument foarte bun în promovarea acestei zone atât la nivel național cât și la nivel internațional”, a declarat primarul din Rasinari (comuna atestata documentar la 1204), Bucur Bogdan, prezent la festivitate.

Demn de precizat, proiectul— Destinații Europene de Excelență este un proiect lansat de Comisia Europeană în anul 2006. Obiectivele acestuia vizează dezvoltarea turismului durabil, decongestionarea destinațiilor clasice, reducerea sezonalității, redirecționarea fluxurilor de turiști către destinații non-tradiționale, încurajarea creării de rețele între participanții la proiect. În decembrie la Bruxelles, Mărginimea Sibiului va primi trofeul EDEN. Da, pentru ca aici, se spune ca isi are casa insusi raiul, asa cum l-au construit bunii si strabunii, cu rosturi, mestesuguri, jocuri si datini care merg la inima oricui.(http://www.sibiunews.net/articole/21-special/9882-sibieni-fiti-mandri-marginimea-sibiului-premiul-i-unde-si-de-ce.html)

Mărginimea Sibiului

Harta_Marginimea_Sibiului.svgMărginimea Sibiului (maghiară: Szeben-Hegyalja, germană Hermannstädter Randgebiet) este o zonă care include 18 localități din România aflate în partea de sud-vest a județului Sibiu din Transilvania, toate având o moștenire etnologică, culturală, arhitecturală și istorică unică.

Zona este situată în imediata vecinătate a centrului culturii săsești din Transilvania – orașul Sibiu și are o arie de peste 200 km², fiind îngrădită de râul Sadu la sud și râul Săliște la nord. Satele sunt situate pe văile râurilor care curg din Munții Cindrel prin platoul transilvan.

Cea mai veche așezare din zonă este atestată în anul 1204 sub numele Riuetel, aflată pe teritoriul de astăzi al Cisnădiei. Cisnădioara este atestată din 1223, iar Amnașul din 1309. Urmează Tălmaciu (1318), Orlat(1322) și Săliște (1354). De-a lungul istoriei aceste așezări au fost în diverse momente feude acordate de regele Ungariei principilor Valahiei, împreună cu Țara Făgărașului. Un eveniment important în zonă a avut loc în secolul al XVIII-lea, când împărăteasa Maria Theresia a decis înființarea Regimentului 1 de graniță la Orlat.

În Mărginimea Sibiului locuiește o populație preponderent românească. În general, principala ocupație istorică a populației a fost și este păstoritul, motiv pentru care se treceau, tot timpul, Munții Carpați, ceea ce a dus la menținerea unei legături între comunitățile românești aflate la sud, respectiv la nord de munți. Locuitorii zonei sunt numiți mocani, sau mărgineni.

Zona are o bogăție excepțională a obiceiurilor legate de diferite momente din viață. Și astăzi există obiceiul de a purta costumul popular tradițional – alb-negru cu o pălărie rotunjită purtată de bărbați la evenimentele importante. Pictura pe sticlă este o tradiție, în strânsă legătură cu introducerea manufacturilor de sticlă de către autoritățile imperiale austriece, tradiție receptată în secolul al XVIII-lea de Biserica Română Unită, apoi de Biserica Ortodoxă, care s-a reimpus în zonă.

Arhitectura are influențe puternice săsești, cu case mari, impunătoare, cu o curte interioară închisă din toate părțile. Lemnul a fost materialul de construcție tradițional, dar în ultima sută de ani a fost însă înlocuit de cărămidă.

Cea mai veche biserică românească din zonă se află la Săliște, iar picturile din ea datează de la 1674. Alte biserici vechi sunt bisericile din lemn de la Poiana Sibiului – 1771, Fântânele (Cacova) – ridicată între 1772-1774 – și Tălmăcel – 1776.

În Rășinari și Săliște există câteva mici muzee ale satului și case memoriale.

În Sibiel există un muzeu al icoanelor pictate pe sticlă, iar la Fântânele (Cacova) există, din anul 1995, un muzeu mixt (etnografic și de artă bisericească).

Lângă Tilișca au fost descoperit urme ale civilizației dacice. Un alt muzeu se află la Sadu, locul în care a fost construită cea de-a treia uzină hidro-electrică din Europa.(https://ro.wikipedia.org/wiki/Mărginimea_Sibiului)

Publicat de Gabriel Negru – romaniabreakingnews.ro

 

 

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: