ROMÂNIA BREAKING NEWS

Marele academician și scriitor, Augustin Buzura a murit luni, la vârsta de 78 de ani

Marele academician și scriitor, Augustin Buzura a murit luni, la vârsta de 78 de ani

Marele academician, Augustin Buzura a încetat din viață la vârsta de 78 de ani. Psihiatru, prozator şi eseist, a fost membru al Academiei Române din 1992. Augustin Buzura a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj, dar a renunţat la profesia de medic psihiatru pentru a se dedica literaturii. Acesta era socrul fostului şef al SRI George Maior. Informaţia a fost confirmată de academicianul Eugen Simion.

A publicat numeroase volume, printre care: „Absenţii”, „Drumul cenuşii” şi „Refugii”. Mai multe producții cinematografice și de televiziune au fost realizate pe scenariile sale. Printre acestea: „Orgolii”, „Pădureanca”, „Undeva în Est”

Augustin Buzura s-a născut pe 22 septembrie 1938, în comună Berinta din judeţul Maramureş. A urmat liceul la Baia Mare şi a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Cluj-Napoca (1964), cu specializare în psihiatrie. A fost redactor, secretar general de redacţie, redactor-şef al revistei ‘Tribuna’ din Cluj, la care a debutat în 1960.

A abandonat medicina în favoarea literaturii, debutând editorial cu volumul de povestiri ‘Capul Bunei Sperante’ (1963). După încă o culegere de povestiri şi nuvele (‘De ce zboară vulturul?’, 1966) se dedică în exclusivitate romanului, dobândind o rapidă şi largă cunoaştere din partea criticii şi a publicului.

A publicat articole, eseuri, interviuri, note în reviste de literatură şi cultură din ţară şi străinătate. A scris şi scenarii de film. A condus Fundaţia Culturală Romană din 1990 iar în perioada 2003 – 2004 Institutul Cultural Român.  Era membru titular al Academiei Române din martie 1992

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: