ROMÂNIA BREAKING NEWS

Marele academician și scriitor, Augustin Buzura a murit luni, la vârsta de 78 de ani

Marele academician și scriitor, Augustin Buzura a murit luni, la vârsta de 78 de ani

Marele academician, Augustin Buzura a încetat din viață la vârsta de 78 de ani. Psihiatru, prozator şi eseist, a fost membru al Academiei Române din 1992. Augustin Buzura a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj, dar a renunţat la profesia de medic psihiatru pentru a se dedica literaturii. Acesta era socrul fostului şef al SRI George Maior. Informaţia a fost confirmată de academicianul Eugen Simion.

A publicat numeroase volume, printre care: „Absenţii”, „Drumul cenuşii” şi „Refugii”. Mai multe producții cinematografice și de televiziune au fost realizate pe scenariile sale. Printre acestea: „Orgolii”, „Pădureanca”, „Undeva în Est”

Augustin Buzura s-a născut pe 22 septembrie 1938, în comună Berinta din judeţul Maramureş. A urmat liceul la Baia Mare şi a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Cluj-Napoca (1964), cu specializare în psihiatrie. A fost redactor, secretar general de redacţie, redactor-şef al revistei ‘Tribuna’ din Cluj, la care a debutat în 1960.

A abandonat medicina în favoarea literaturii, debutând editorial cu volumul de povestiri ‘Capul Bunei Sperante’ (1963). După încă o culegere de povestiri şi nuvele (‘De ce zboară vulturul?’, 1966) se dedică în exclusivitate romanului, dobândind o rapidă şi largă cunoaştere din partea criticii şi a publicului.

A publicat articole, eseuri, interviuri, note în reviste de literatură şi cultură din ţară şi străinătate. A scris şi scenarii de film. A condus Fundaţia Culturală Romană din 1990 iar în perioada 2003 – 2004 Institutul Cultural Român.  Era membru titular al Academiei Române din martie 1992

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: