ROMÂNIA BREAKING NEWS

“Marea Unire – România, la 100 de ani” – Un tulburător documentar video, bazat pe oameni şi mărturiile acestora, realizat de Agerpres

“Marea Unire – România, la 100 de ani” – Un tulburător documentar video, bazat pe oameni şi mărturiile acestora, realizat de Agerpres

Istoria unui popor, …identitatea unui neam, …rădăcini peste granițe, ..Marea Unire 1918, …Gândim Românește, …Vorbim Românește, …Simțim Românește, sunt coordonatele în care se desfășoară recentul documentar de istorie românească, „Marea Unire – România, la 100 de ani”, realizat de agenția națională de presă  – Agerpres.

Nu este o lecţie seacă de istorie, ci un documentar video bazat pe oameni şi mărturiile acestora. Fricile, bucuriile şi speranţele lor însoţesc spectatorul pe parcursul celor 80 de minute, transformate într-o călătorie provocatoare pentru cei care vor să simtă emoţia.

Documentarul prezintă atât momentul Marii Uniri, pus în contextul internaţional, dar evaluat şi de fiecare individ care are legătură cu ce s-a întâmplat în 1918. România, la 100 de ani, înseamnă şi suferinţa celor care au fost despărţiţi de familiilor lor şi deportaţi. Finalul, deschis, invită la meditaţie, prin dorinţele exprimate de românii din Basarabia şi Bucovina de Nord despre ce mai pot aştepta din partea României.

În prim planul documentarului sunt aduse mărturii ale unor personalități ca Lavinea Betea  – istoric, Academicianul Ioan Aurel POP, Ion VARTA – director Serviciu de stat de Arhivă al Republicii Moldova, Dumitru COVALCIUC – cercetător din Cernăuți , dar și un veteran în etate de 106 ani, născut la 27 octombrie 1912.

„Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a fost o enormă șansă” – Lavinea Betea istoric.

„Acest popor, a trăit separat, …dar a trăit separat în Țări Românești. Asta uită lumea” – Acad.Aurel POP

„Este un act perfect legitim, unul firesc, unul de revenire acasă, unul de revenire a unui teritoriu rășluit cu forța…” – Ion VARTA director Serviciu de stat de Arhivă al Republcii Moldova

„Unirea a fost așteptată…” – Dumitru COVALCIUC

Video: “Marea Unire – România, la 100 de ani” – Documentar

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: