Mănăstirile nistrene așteaptă să fie redescoperite de toți românii. Așezămintele monahale „Noul Neamț” și „Sf. femei mironosițe Marta și Maria”, situate de o parte și alta a unei vămi temporare, sunt ca două surori gemene, care s-au ridicat din genunchi și ne îndeamnă să le deschidem porțile. În ziua duminicii, ele ne-au înălțat inimile către ”geamuri” cerești. Sunt dovezi vii că nu există hotare pentru credință și frumos.
La doar șapte kilometri de Cetatea Tighina
Sfânta Liturghie o savurăm la mănăstirea mironosițelor, amplasată în preajma localității Hagimus, r-l Căușeni, un complex monahal nou pentru măicuțe, în construcții din 1997, ca schit al Chițcanilor. Este un centru de ortodoxie și cultură, iubit de credincioși. Până și întreaga Orchestră ”Lăutarii”, în frunte cu maestrul Nicolae Botgros, merg acolo să se împărtășească.
Se află la hotarul Moldovei vechi, la doar șapte kilometri de Cetatea Tighina, aceasta fiind pronia lui Dumnezeu, cred măicuțele. Nu este o mănăstire artificială în scopuri comerciale, ”de tip nou”. Aici domnește un duh al rugăciunii, al unor predici deosebite, rostite de părintele duhovnic Andrei Cotruța, tot el întemeietor al sfântului așezământ. Regretatul episcop Dorimedont, fost stareț la Noul-Neamț, l-a sprijinit enorm în această lucrare de zidire sufletească.
O superbă catedrală parcă crescută din Cer, e sfințită de nevoințele unor călugărițe. Acolo se executată o frescă de cel mai înalt nivel, cu toată dragostea și profesionalismul unui pictor basarabean. Marele duhovnic al românilor, Iustin Pârvu, înainte de a pleca la Domnul, a dăruit obștii monahale o parte din moaștele cuviosului Ghenadie, martirizat în temnițele comuniste și ale mucenicilor din Sinai și Rait. În altarul bisericii se păstrează o părticică din Crucea lui Hristos.
O ”fiică” a Putnei lui Ștefan cel Mare
Smerenia și viața măicuțelor de pe malul Nistrului au impresionat părinții de la Catedrala Mitropolitană din Iași, care le-au făcut un alt important dar pentru toți credincioșii basarabeni – perna de sub capul Sfintei Parascheva. O bucurie imensă pentru toată lumea de a o simți mai aproape pe cuvioasa noastră de la Iași. Credincioșii din împrejurimi vin și se închină acestor sfințenii. Unii trec Nistrul, pentru a-și găsi liniștea și alinarea. O altă surpriză este corul excepțional, condus de o măicuță cu studii la Conservatorul din Iași, nepământean parcă. Te-ar reține pe multă vreme acolo.
Citește întreg articolul pe TOCpress.info