ROMÂNIA BREAKING NEWS

Mănăstirea PUTNA ÎN PERICOL! Vor sa ne distruga și Mănăstirea Putna după aceiași rețetă ca și în cazul ROȘIA MONTANĂ

Manastirea Putna, amenintata de 15.000 de explozii de dinamita

Mănăstirea Putna ar putea fi așezată pe un zăcământ de gaz metan. O echipă de geologi a început prospecțiunile în zona localității. De teama unor eventuale efecte negative ale celor 15.000 de explozii de dinamită planificate pentru luna august, conducerea Mănăstirii Putna a interzis accesul geologilor pe terenurile pe care le au în proprietate.

Transformarea Manastirii Putna într-o noua Rosia Montana

S.O.S.-MĂNĂSTIREA-PUTNA-ÎN-PERICOL

Potrivit unui reportaj realizat de televiziunea Intermedia Suceava, călugării de la Mănăstirea Putna susțin că o firma de prospecțiuni geologice desfășoară explozii controlate în subteran. Oamenii dezvăluie că firma SC Prospectiuni SA din București, controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, caută prin explozii controlate hidrocarburi și gaze de șist.

Călugării au descoperit că unele izvoare sau fântâni din jurul mănăstirii au fost poluate ușor cu hidrogen sulfurat în urma prospecțiunilor geologice. Monahul Iustin, consilierul juridic al Mănăstirii Putna, a facut demersurile legale către autorități pentru interzicerea prospecțiunilor geologice pe teritoriul aparținând Mănăstirii Putna.

Părintele stareț Melchisedec Velnic a cerut Prefecturii Județului Suceava să blocheze activitatea firmei care caută în realitate gaze de șist și vor de fapt „transformarea Mănăstirii Putna într-o nouă Roșia Montană”.

Prospectiuni la manastirea Putna

O echipă a companiei SC Prospecțiuni SA București a demarat la începutul lunii iunie lucrări pentru prospecțiuni seismice cu scopul descoperirii de noi rezerve de gaz metan, beneficiarii prospecțiunilor fiind SC Aurelian Petroleum SRL, SNGN Romgaz SA și SC Raffles Energy SA.

Pentru că potrivit avizului obținut de la Agenția pentru Protecția Mediului prospecțiunile vor fi realizate prin explozii de dinamită, conducerea Mănăstirii Putna a cerut firmei garanții că lăcașul de cult și mediul încojurător nu vor fi afectate.

„Activitatea SC Prospecțiuni SA, desfășurată în perimetrul de 304 kilometri pătrați Brodina-Ciumârna-Sucevița-Vicovul de Sus, prezintă riscuri grave pentru solul, subsolul, apele și pădurile din vecinătatea Mănăstirii Putna și a Asociației Bucovina Verde. Metoda de lucru presupune detonarea unor cantități de dinamită în fiecare din cele 15.000 de gropi săpate la 5-10 metri adâncime și provocarea de unde seismice de până la zece kilometri distanță care pot antrena dezechilibre naturale: spargerea pungilor de gaze de sulf din subsol, infestarea izvoarelor, declanșarea de cutremure, degradarea solului și a monumentelor istorice”,

– a explicat monahul Iustin Taban, consilierul juridic al Mănăstirii Putna.

După mai multe schimburi de adrese între Mănăstirea Putna și SC Prospecțiuni SA, și vizite în teren rămase fără nicio concluzie, miercuri, la Mănăstirea Putna, au ajuns Mihail Mitroi, vicepreședinte al SC Prospecțiuni SA, și Amalia Vieru, supervizor Romgaz SA. Cei doi s-au întâlnit cu reprezentanții mănăstirilor Putna și Sihăstria Putnei și ai Asociației Bucovina Verde, din care fac parte bisericile din nordul județului Suceava. Reprezentanții Mănăstirii Putna nu au fost convinși nici după aceste discuții și au tramis o nouă adresă firmei SC Prospecțiuni SA București prin care solicită „încetarea imediată a oricăror activități” pe terenul proprietate al mănăstirii.

Manastirea-Putna_SC-Prospectiuni-SA

„Pentru că nici până acum, după întâlnirea avută cu membrii conducerii SC Prospecțiuni SA, nu ni s-au prezentat garanții științifice și tehnice clare că izvoarele Mănăstirii și ale comunei Putna nu vor fi afectate, și că rezistența monumentelor istorice nu va fi pusă în pericol, Mănăstirea Putna și conducerea Asociației Bucovina Verde, care cuprinde câte 30 de hectare de pădure ale fiecărei biserici și mănăstiri din Protopopiatul Rădăuți, au refuzat desfășurarea activităților de prospecțiuni seismice pe terenurile proprietate a lor”,

– a precizat monahul Iustin Taban, consilier juridic al Mănăstirii Putna.

Sursă: Adevarul.ro ; Nasul.tv via Starea natiunii și rbnpress.info

Galerie FOTO: Prospectiuni Manastirea Putna

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.