Prof. Nicholas Dima, în calitate de reprezentant al unor cetățeni americani de origine română și de Coordonator al Comitetului Româno-American pentru Basarabia, a adresat recent o scrisoare deschisă președintelui SUA, Donald Trump prin care solicită și argumentează dreptul istoric și legitim al poporului român la reîntregire, informează romaniabreakingnews.ro citând un comunicat adresat redacție RBN Press.
Potrivit scrisorii dată publicității, reprezentanții Comitetului Româno-American pentru Basarabia, animați de relațiile speciale dintre Statele Unite ale Americii și România, precum și de cadoul cu mesajul simbolic „MAKE ROMANIA GREAT AGAIN”, primit de președintele Klaus Werner Iohannis, consideră că este momentul pentru a ne reafirma interesele legitime ca popor pentru readucerea în granițele firești ale României a Nordului Bucovinei și a Republicii Moldova.
Redăm mai jos textul scrisorii tradus în limba română a Comitetului Româno-American pentru Basarabia
Domnule Preşedinte,
Vă scriem cu simţul răspunderii în calitate de cetăţeni Americani de origine Română. Vă felicităm pentru că depuneţi eforturi să faceţi America din nou măreaţă (mare şi puternică). Suntem recunascatori pentru că i-aţi sugerat preşedintelui Klaus Iohannis, pe care l-aţi primit luna aceasta la Casa Alba, să facă şi el din nou România măreaţă.
România este în prezent un aliat de încredere al Americii şi reprezintă un important pivot al Statelor Unite în estul Europei. În ultimii ani, militarii români au luptat şi s-au sacrificat alături de cei Americani în Orientul Mijlociu. În plus, România şi Polonia au cultivat relaţii strânse cu Washingtonul şi au salutat înfiinţarea de baze militare Americane pe teritoriile lor. Acest lucru a declanşat reacţii violente din partea Rusiei care a ameninţat cu consecinţe devastatoare. Guvernul român nu a cedat în faţa ameninţărilor Moscovei, dar dacă dorim să facem România din nou puternică ea trebue să-şi recupereze teritoriile din est anexate de fosta Uniune Sovietică. În această privinţă, România are nevoie de sprijinul Americii; de sprijinul dvs. Vă prezentăm în continuare această problemă:România, Basarabia şi Republica Moldova
În timp ce majoritatea Românilor salută cooperarea cu Statele Unite, există însă şi unele probleme delicate care trebue abordate în vederea adâncirii prieteniei Româno-Americane. O asemenea problemă o constitue teritoriul românesc dintre Prut şi Nistru.
Teritoriul dintre Prut şi Nistru a făcut parte din naţiunea română din timpuri străvechi. În cursul istoriei însă, Bucovina şi Basarabia au fost anexate însă de Austria şi respectiv de Rusia. La sfârşitul primului război mondial cele două provincii s-au reunit cu România. În timp ce Austria a renunţat la orice pretenţii asupra Bucovinei, nou- înfiinţata URSS a urmărit încontinuu să reanexeze Basarabia. Astfel, la un an după încheierea pactului Ribbentrop-Molotov în august 1939, trupele Sovietice au invadat România şi au ocupat nu numai Basarabia, dar şi nordul Bucovinei. Şi pentru a complica situaţia, autorităţile Sovietice au reîmpărţit teritoriile ocupate şi au creiat Republică Sovietică Moldova pe aproximativ două treimi din treritoriul vechii Basarabii.
Trebuie menţionat că în 1944 diplomatul American Malborne Graham a publicat un articol intitulat “Statutul legal al Bucovinei şi Basarabiei.” (American Journal of Internaţional Law, October 1944). Autorul a precizat că acest teritoriu reprezintă” cea mai critică problema teritorială lăsată actualei generaţii din vechea chestiune a Estului.” Situaţia a rămas nesoluţionată până în ziua de azi.
În 1989, după dezmembrarea Uniunii Sovietice, Moldova şi-a declarat independentă în speranţa reunirii cu România. Moscova post-Sovietica a recurs însă la toate mijloacele posibile pentru a menţine noua republică sub controlul ei. O parte din aceste evenimente istorice sunt explicate în Rezoluţia Senatului SUA 148 din 26 iunie 1991. Iată câteva extrase:
… Exprimăm starea de spirit a Senatului American: Statele Unite sprijină dreptul la auto-determinare al populaţiei din Republica Moldova şi Bucovina de Nord… În sensul deciziei Senatului, se cere Guvernului Statelor Unite:
(1) să sprijine dreptul la auto-determinare al populaţiei Moldovei şi Bucovinei de Nord şi să emită o declaraţie în acest sens;
(2) Să sprijine viitoarele eforturi ale guvernului Moldovei menite să negocieze paşnic reunificarea Moldovei şi Bucovinei cu România, aşa cum s-a stabilit prin Tratatul de Pace de la Paris în 1920, conform legilor inernationale, şi în conformitate cu Principiul 1 al Acordurilor Finale de la Helsinki.
Domnule Preşedinte, această importantă problemă teritorială românească a fost ignorată de administraţiile Americame precedente, dar sperăm că administraţia dvs. o va aborda în mod onest şi direct. Noi dorim să vă asigurăm că o Romanie întregită va fi un factor de stabilitate mărită în Europa de Est şi un prieten şi mai bun al Americii. Apelăm la dvs. în convingerea că veţi acorda toată atenţia ideii reunificării României.
Cu deosebit respect
Nicholas Dima, Coordonator. Comitetul Româno-American pentru Basarabia; Justin Liuba, Fundaţia Iuliu Maniu; Anca Popă, Societatea Avram Iancu.
Letter Trump August 2019 The Romanian – American Committee for Bessarabia