ROMÂNIA BREAKING NEWS

MAE Român pune „piciorul în prag”: „Sprijinul financiar (pentru Republica Moldova) nu va continua în parametrii preconizați. Va fi reorientat”

MAE Român pune „piciorul în prag”: „Sprijinul financiar (pentru Republica Moldova) nu va continua în parametrii preconizați. Va fi reorientat”

Joi, 5 decembrie a.c., în cadrul Consiliului Ministerial al OSCE de la Bratislava, ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi informează romaniabreakingnews.ro citând un comunicat al MAE Român.

Potrivit sursei citate, ministrul român a atras atenţia, cu fermitate, asupra problemelor generate de schimbarea de guvernare de la Chişinău, determinată de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, într-un moment esenţial pentru reforma justiţiei în Republica Moldova, schimbare contrară intereselor pe termen mediu şi lung ale Republicii Moldova şi ale cetăţenilor săi.

Ministrul român a menţionat totuși progresele importante realizate de Republica Moldova în cele cinci luni de mandat ale Guvernului Maia Sandu, în implementarea reformelor necesare apropierii de UE, în scopul promovării valorilor democraţiei şi statului de drept, în lupta împotriva corupţiei şi asigurarea independenţei justiţiei, precum şi în domeniul economic şi social.

„În condiţiile schimbării de Guvern de la Chişinău, ministrul Bogdan Aurescu a apreciat că sprijinul partenerilor externi de dezvoltare ai Republicii Moldova va trebui reevaluat şi condiţionat strict, fiind necesară ajustarea sa corespunzătoare în funcţie de angajamentul real demonstrat de noul Guvern socialist în continuarea reformelor asumate mai ales privind justiţia şi administraţia, respectiv prin Acordul de Asociere încheiat cu UE, respectiv acordul cu FMI, cu respectarea principiilor democratice şi ale statutului de drept”, se arată în comunicat.

În acest context, ministrul român al afacerilor externe a arătat că sprijinul României, inclusiv financiar, nu va putea continua în parametrii preconizaţi, urmând a fi reorientat, în funcţie de acţiunile concrete ale noului Guvern de la Chişinău, în baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, precum şi strict condiţionat de continuarea reformelor esenţiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova şi avansarea parcursului său european.

Astfel, potrivit ministrului român, sprijinul României va continua să urmărească, cu prioritate, interesele cetăţenilor Republicii Moldova, se va concentra la nivel local şi va viza, pe de altă parte, continuarea realizării proiectelor bilaterale strategice de interconectare.

Ministrul Bogdan Aurescu amai evidenţiat și importanţa pe care România o acordă reglementării conflictului din regiunea transnistreană, cu respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi fără afectarea viitorului său european, plecând de la premisa că acest conflict interesează direct, din punct de vedere securitar, România, ca stat UE şi NATO.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: