ROMÂNIA BREAKING NEWS

Macedonia se gândește să își modifice numele cu speranța că va convinge Grecia să accepte aderarea sa la NATO.

SHARE
, / 129 0

Oficialii macedoneni au purtat discuții pentru aderare la alianța militară sub numele provizoriu, „Macedonia”, dar Atena se opune. Ministrul de externe macedonean consideră că dacă acest lucru s-ar întâmpla mai repede, tensiunile din regiune s-ar reduce și în același timp țara sa s-ar pune la adăpost de influența Rusiei, scrie Financial Times.

Potrivit DiGi 24, Nikola Dimitrov, ministrul de externe macedonean,  a declarat că va anunța, luni, oficialii NATO de la Bruxelles despre această intenție, dar a precizat că este devreme pentru a veni cu propuneri pentru o nouă denumire a țării. Ministrul se va întâlni miercuri cu oficiali greci cu intenția de a restabili încrederea între cele două țări. Atena a respins cererea republicii balcanice de aderare la NATO în 2008, tocmai din cauza denumirii țării.

Macedonia a înfuriat Grecia după ce a ales această denumire, pentru că pare o pretenție teritorială asupra provinciei grecești cu același nume.

O schimbare de nume a fost lansată în trecut, iar sugestiile anterioare includ „Republica Superioară a Macedoniei”. Țara a aderat la ONU ca „Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei” (FYROM).

Amestecul rusesc în Balcani a determinat Occidentul să propună o soluționare rapidă a disputei pentru a extinde cât mai repede aderarea la NATO. Muntenegru s-a alăturat alianței la 5 iunie, la câteva luni după o presupusă încercare de lovitură de stat, susținută de Moscova, care însă a negat.

Dimitrov a spus că orice nume nou va fi supus aprobării într-un referendum, iar guvernul va căuta un consens între Skopje și Atena înainte de a supune noua denumire la vot. Un acord Grecia – Macedonia și o aderare la NATO ar ajuta la ameliorarea disputelor politice și etnice explozive din regiune.

„Balcanii nu sunt un loc foarte liniștit. În multe locuri, oamenii simt că există o șansă de schimbare în statutul țărilor ex-iugoslave. Prin primirea Macedoniei, NATO ar putea obține un efect calmant asupra regiunii”, a spus Nikola Dimitrov.

Părerea ta contează

© Copyright 2012 - ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press