ROMÂNIA BREAKING NEWS

Luminița Daniela Saviuc, românca care a cucerit lumea cu un eseu-fenomen pe Huffington Post

Luminița Daniela Saviuc, o româncă de 29 ani, a cucerit lumea prin talentul său motivațional. Articolul său „15 lucruri la care trebuie să renunți pentru a fi fericit“ publicat de Huffington Post a devenit cel mai citit material de dezvoltare personală, fiind distribuit pe Internet de 1,2 milioane ori.

În aprilie 2012, celebra platformă media americană Huffington Post publica articolul motivațional „15 lucruri la care trebuie să renunți pentru a fi fericit“, semnat de cineva intitulat Purpose Fairy. Începutul textului era promițător: „Te ții cu dinții de atât de multe lucruri care îți cauzează durere, stres și suferință. Vei învăța cum să renunți la ele și vei îmbrățișa schimbarea“.

Lista celor 15 lucruri a fost pentru cititori din întreaga lume declicul eliberator. Articolul a fost distribuit de peste 1,2 milioane de ori, iar Purpose Fairy, românca Luminița Daniela Saviuc (26 ani), a devenit autorul celui mai citit material motivațional din lume.

„Nu am crezut niciodată că eu aș putea să creez ceva atât de frumos. Toate aceste 15 lucruri sunt chestiuni la care eu personal a trebuit să învăț să renunț pentru a mă regăsi. Încep să cred că articolul trebuia scris, lumea avea nevoie de el și s-a întâmplat să îl scriu chiar eu“, zâmbește Luminița.  

Firesc, învățăturile cele mai grele provin dintr-o experiență personală, de regulă dureroasă, precum zgârietura cochiliei din care se naște mărgăritarul. Pentru Luminița, experiența definitorie a fost copilăria marcată de un tată abuziv.

„Am crescut într-un mediu foarte toxic și plin de violență, iar această violență a încetat în momentul în care tata a murit. Aveam 12 ani, eram în clasa a 5-a și îmi aduc aminte și acum cât de liberă m-am simțit. Cred că tatăl meu era o persoană foarte nefericită. Nu a știut să își rezolve dramele personale, nu a știut cum să-și vindece rănile interioare. Așa că a început să proiecteze asupra propriei lui familii tot ce era mai urât din el“, explică ea.

 

Descoperirea

Luminița Daniela Saviuc a studiat Arta primii 12 ani de școală, apoi am ajuns sa studiez Economia și Psihologia. „În 2007 am plecat în SUA, unde am locuit pentru 3 ani. Acolo am cunoscut pentru prima dată oameni care m-au influențat. Danny și Lecsy, managerul și supervisorul meu, au fost primele persoane care m-au făcut să înțeleg că fiecare din noi are ceva foarte frumos și dacă ne dorim cu adevărat, putem să ne trăim viața într-un mod foarte fericit“, mărturisește ea.

Danny i-a dat să citească cartea „The 7 Habits of Highly Effective People“, care i-a dezvăluit lumea dezvoltării personale. În 2010 a început să scrie la blogul personal și așa a descoperit Mindvalley, companie la care a lucrat din 2011 până în 2013 și al cărui lider, Vishen Lakhiani, i-a devenit mentor.

În 2012 venea prima confruntare directă cu publicul. Se întâmpla în fața unei audiențe de peste 100 de persoane, în Thailanda. A urmat apariția la Zentrepreneur în fața a 100 de oameni de afaceri, apoi discursul de la Awesomeness Fest de la Punta Cana, în Republica Dominicană (2013), în fața unui public de 350 de oameni. Desculță, cu o rochie ca de păpușă și cu părul despletit, Luminița le-a vorbit oamenilor despre cum să transforme rănile în înțelepciune. Preț de 15 minute, asistența a ascultat-o captivată pe tânăra din România, care le-a povestit detașată cum a trecut peste abuzurile suferite și cum și-a iertat agresorul – gest fără de care nu s-ar fi putut dedica progresului personal.

O minte curată e tot ce ai nevoie pentru a crea o viață frumoasă și fericită. Dacă faci curățenie în gânduri și daca reușești să creezi doar gânduri care să te ajute să crești și să te iubești pe tine, o să ai o viață foarte frumoasă și foarte fericită. S-a dovedit științific că avem 60.000 de gânduri pe zi și că 75% din aceste gânduri sunt negative și se repetă… Cum am putea fi fericiți în aceste condiții?“, arată Luminița.

În timp ce învățăturile ei fac înconjurul Internetului, iar utilizatorii telefoniei mobile primesc sfaturile sale printr-o aplicație specială, Luminița și-a luat răgazul de a reveni acasă, la Suceava, pentru a-și scrie cartea. „Am simțit că aici ar fi locul ideal, să îmi scriu cartea în liniște. Cred că românii sunt niște oameni foarte frumoși, foarte deștepți. Un lucru fascinant se întâmplă în momentul în care noi ne schimbăm modul de gândire și percepția despre noi înșine. Atunci și lumea din jur se va schimba odată cu noi. E magic! Cum spunem noi în România: «Vorba dulce mult aduce», nu?“, zâmbește Luminița.

INTERVIU: „O minte curată generează o viață frumoasă și fericită

–    Știm foarte puțin despre tine, deși deții deja un record mondial în mediul virtual. Ai scris cel mai citit articol despre dezvoltare personală, cu peste 1,2 milioane de share-uri pe internet. Cine este românca Luminița Daniela Saviuc?

Mereu mi s-a părut puțin dificil să răspund la întrebarea asta, din simplul motiv că eu personal mă identific cu foarte multe lucruri, dar în același timp sunt conștientă că cine sunt eu nu are nici o legătură cu aceste lucruri. Unul dintre cele 15 lucruri menționate în articolul meu este etichetarea și cred că dacă aș spune că sunt X și Y m-aș limita și aș lăsa în urmă multe alte lucruri în care mă regăsesc… Cred că răspunsul ar fi că sunt și atât.

–    Descrie-ne mediul în care te-ai format.

Primii 12 ani au fost foarte dureroși din cauza modului in care tatăl meu m-a tratat. Cred că era o persoană foarte nefericită și pentru că nu a știut cum să își rezolve propriile lui drame personale și pentru că nu a știut cum să-și vindece rănile interioare, a început să proiecteze asupra propriei lui familiei tot ce era mai urât în el. Am crescut într-un mediu foarte toxic și plin de violență și această violență a încetat în momentul în care tata a murit… A murit când aveam 12 ani. Eram în clasa a 5-a și îmi aduc aminte și acum cât de liberă m-am simțit. Am trăit în frică foarte mulți ani și chiar dacă violența și abuzul fizic și psihic a încetat odată cu moartea lui, pentru că erau atât de multe răni nevindecate din cauza trecutului, am continuat să sufăr și am continuat să trăiesc în frică pentru încă foarte mulți ani…

–    Care sunt oamenii care te-au marcat și care sunt cei care te-au influențat

De marcat m-au marcat foarte multe persoane în copilărie și nu numai, dar fara îndoială tata e pe primul loc. Am interacționat cu foarte mulți oameni răutăcioși de-a lungul vieții și când nu știi cine ești cu adevărat, e foarte ușor să permiți celor din jur să te facă să crezi că tu ești cine spun ei că ești și că valoarea ta ți-o dau ei. Și eu am căzut în capcana asta și din această cauză am permis foarte multor persoane să mă marcheze și să mă facă să mă simt mică și deloc valoroasă.

În 2007 am plecat în SUA unde am locuit pentru 3 ani și acolo am cunoscut pentru prima dată oameni care m-au influențat. Danny și Lecsy… Managerul și supervisorul meu au fost primele persoane care m-au făcut să înțeleg că este ceva foarte frumos în fiecare din noi și că, dacă ne dorim cu adevărat, putem să ne trăim viața într-un mod foarte frumos și fericit. A continuat cu Vishen Lakhiani, liderul companiei pentru care am lucrat în ultimii 2 ani și Amir Ahmad Nasr, coleg la Mindvalley și un foarte bun prieten.

–    Cum ți-ai descrie călătoria personală? A fost sinuoasă? Te-a dus acolo unde trebuie?

A fost foarte sinuoasă… Cu siguranță, simt că sunt exact unde trebuie să fiu și că merg exact unde trebuie să merg.

 – De ce te-ai îndreptat spre discurs motivațional?

Cred că era un pas necesar. Dacă nu crești, dacă nu te dezvolți, stagnezi și daca stagnezi, esti ca și mort, chiar dacă inima ta încă bate. În 2007, managerul meu Danny mi-a dat să citesc o carte, The 7 Habits of Highly Effective People, și asa a început totul. Nici nu știam de lumea asta până când nu am citit cartea respectivă. Parcă o parte din mine care dormea de foarte mult timp a fost trezită de cartea respectivă și mă bucur că nu a mai vrut să doarmă și m-a forțat să îmi schimb gândirea și modul de viață pentru a deveni persoana care sunt astăzi.

– Alegerile au determinat parcursul sau parcursul a născut alegerile?

Ambele. Mă gândesc că în primii ani de viață a fost parcursul. Când tata era în viață eram mult prea mică să fac propriile alegeri, deși dacă stau bine să mă gândesc realizez că și atunci, chiar dacă eram atât de mică, făceam foarte multe alegeri care au avut un impact asupra mea mai târziu… Iar după ce el a murit, au fost tot mai multe alegeri….

– Au fost rele necesare, printre obstacolele întâlnite în cale?

Cu siguranță. Chiar dacă tata a fost ce mulți ar eticheta ca un tiran, realizez că majoritatea lecțiilor de viață pe care le-am învățat, le-am învățat de la el. Au fost lecții pe care le-am învățat într-un mod brutal, dar le-am învățat și mă bucur că nu am lăsat traumele trecutului să mă țină pe loc și să mă facă să fiu un om poluat de ură, negativitate și regrete.

– Te-au îmbogățit greutățile, te-au călit?

M-au îmbogățit, m-au călit și m-au făcut să realizez că nu sunt victime a ceea ce ni se întâmplă decât dacă alegem să credem asta. Dacă începem să ne identificăm cu toate lucrurile oribile care ni se întâmpla, da, atunci suntem victimele acelor experiențe și ca rezultat viața devine foarte tristă și dureroasă.

– Care a fost gândul pe care l-ai avut permanent în minte?

Pentru foarte mult timp am crezut că era ceva în neregulă cu mine. M-am văzut ca fiind o victimă și când tu te vezi ca o victimă, lumea din jur te trateaza ca pe o victimă.

– Ai avut senzația că toate se întâmplă cu un rost?

E foarte greu să te gândești că suferința are vreun rost și pentru mai bine de 25 de ani nu am putut să văd rostul în ceea ce mi se întâmpla… Mi-a trebuit ceva timp până când să înțeleg că da, totul se întâmplă cu un motiv și dacă începi să accepți și să înveți din fiecare experiență pe care viața ți-o trimite, viața ta va deveni tot mai frumoasă și mai frumoasă.

–    Iluminarea, relevația când a venit?

Iluminarea încă nu a venit, nu în totalitate cel puțin. Am avut multe revelații și cred că în timp, punându-le pe toate cap la cap am reușit să formez o revelatie mai mare, dacă pot să spun așa.

–    Care a fost experiența-cheie? A fost un cumul, a fost un semnal?

Cred că am început să mă trezesc la realitate în momentul în care mi-am dat seama că fericirea mea nu depinde de o anumită persoană – fostul meu prieten. Am fost împreună aproape 10 ani și chiar dacă relația noastră s-a cam sfârșit după primii 3 ani, ne-am chinuit unul pe celălalt pentru încă 7 ani. Relația cu el m-a învățat foarte multe și din multele experiențe dureroase pe care le-am avut cât timp am fost împreună, la un moment dat a venit și experiența-cheie. Eram foarte atașată de el și pentru că eu credeam că vom fi împreună până la adânci bătrâneți, în momentul în care ne-am despărțit pentru prima oară, mi-am dat seama că sunt in pericol din simplul motiv că eu depind de el ca să fiu fericită și că am nevoie de el să simt ca viața mea are un rost.

–    Și așa s-a născut Purpose Fairy. Care este semnificația numelui, de ce l-ai ales?

Știi ce e interesant? Fostul meu prieten m-a ajutat cu numele. El a venit cu ideea. Eu sunt de părere că venim pe lume cu un dar anume, „a purpose to fulfill“, și că numai dacă lucrăm cu acest dar și numai dacă îl împărtășim cu restul lumii, vom fi cu adevărat fericiți. În cazul meu, știu cu siguranță că darul meu e să înfrumusețez lumea într-un mod sau altul. Fie că e în scris, fie că e prin pozele pe care le fac sau printr-o simplă conversație. Cu toții avem un dar unic si frumos care vrea să fie împărtășit cu restul lumii… și de aici ideea de Purpose. Și Fairy, pentru că eu una sunt o persoană foarte copilăroasă. Îmi place să râd, să visez, să mă joc i sa mă simt liberă precum un copil. Nu prea îmi plac regulile, limitele și sunt de părere că este ceva magic în fiecare din noi… Și cred că de aici numele. Îmbinarea inocenței cu menirea vieții. Totul începe în copilărie și se încheie la bătrânețe când te uiți înapoi și realizezi că ți-ai îndeplinit scopul în viață și că ai făcut-o într-un mod foarte inocent, unic și frumos.

–    Glasul tău interior a devenit o voce puternică. Te miră acest lucru? Ce crezi că te-a ajutat să te remarci?

M-a mirat la început când nu știam încă cine sunt, dar acum nu mă mai miră. Am lucrat foarte mult la propria mea persoană. Am făcut atât de multă ordine și curățenie în viața mea și mi-am promis eu mie să-mi trăiesc viața într-un mod autentic și să fiu cine sunt eu și nu cine vrea lumea să fiu. Și cred că autenticitatea e ceva ce lumea apreciază.

Sunt de părere că în adancul sufletului suntem cu totii conectați și dacă o persoană e autentică și vrea cu adevarat să facă bine și să înfrumusețeze lumea, cei din jur vor fi atrași de acea persoană din simplul motiv că se vor recunoaste pe ei înșiși în acea persoană. Suntem o oglindă și când faci lucrurile cu iubire și din dorința de a scoate la suprafață ce e mai frumos în oameni, cred că nu ai cum să nu fii apreciat. Și modul în care eu scriu e foarte simplu. Știi, Einstein are un citat în care spune că dacă nu poți să explici lucrurile într-un mod simplu înseamnă că tu nici nu înțelegi despre ce vorbești. Și cred că oamenii apreciază asta. Simplitatea și modul în care comunic ce comunic și faptul că eu îi încurajez în permanență să fie propriii lor stăpâni și să nu caute iubire, fericire și aprobare în jurul lor… Nu cred în idoli sau guru…

–    Ce reacții primești de la audiență?

Primesc reacții de tot felul și cu cât citesc mai multe mesaje, e-mailuri și comentarii de la oameni, cu atât îmi dau seama cât de asemănători suntem cu toții și cum toată lumea vrea să se simtă iubită și să trăiască o viață liniștită și fericită.

– Vorbește-ne despre cartea la care scrii.

Momentan lucrez la prima mea carte, ce va fi publicată anul viitor. O scriu în limba engleză, dar știu că va fi tradusă în limba română la un moment dat și asta mă bucură foarte mult. E o carte în care vorbesc despre călătoria mea personală, lecțiile pe care le-am învățat… cum am trecut peste toate piedicile și greutățile vieții și împărtășesc tot felul de modalități prin care fiecare dintre noi poate face la fel. E o carte despre cum să te eliberezi de tot ceea ce te ține pe loc în viață și cum să creezi o viață nouă, frumoasă și mult mai fericită pentru tine și cei dragi.

–    Recomandă-ne o metodă de meditație, poate chiar pe cea pe care tu o practici.

Datorită companiei la care am lucrat în ultimii 2 ani, Mindvalley, am avut acces la foarte multe meditații și înca am și îmi place să le diversific. Îmi place foarte mult să fac guided meditation… (nu stiu cum sa spun in romana:) ) și foarte mult îmi plac meditațiile de la Kelly Howell: „Destiny- guided meditation“ și „Prayer – guided imagery“ sunt două dintre preferatele mele. Mă joc cu Omvana App, unde ai tot felul de meditații, dar si cu Youtube.

–    Cum să facem efectiv meditație? Cum scăpăm de miliardele de gânduri care ne vin în minte inevitabil?

Dacă ești la început și nu ai mai meditat până acum, cred că cel mai bine ar fi sa incepi cu 5-10 minute pe zi. Îți pui căștile în urechi și cu muzica de relaxare stai în liniște. Tu cu gândurile tale. În momentul în care ai să faci asta, ai să simți că mintea ta face mult mai mult zgomot ca de obicei… E normal. Important e să nu te oprești și în timp ai să observi că mintea începe să se liniștească și ai să ai tot mai puține gânduri. Și cu cât e mai liniște în mintea ta, cu atât îți va fi mai ușor să creezi propriile tale gânduri și să te concentrezi pe lucrurile frumoase pe care vrei să le creezi.

–    Cum se ajunge la acea relaxare a minții, astfel încât să rămânem focusați pe un singur lucru? Cum reușești să-ți golești complet mintea?

Cu cât meditezi tot mai mult, detașat de propriile tale gânduri și trăiri interiore, cu atât îți va fi mai ușor să devii prezent și să te concentrezi 100% pe ceea ce faci. Când simți că mintea ta o ia razna, ca să revii în prezent și să fii focusat 100% pe ceea ce faci, concentrează-te pe respirația ta. Controlează-ți respirația și asta te va ajuta. Dacă îți calmezi respirația, îți calmezi și mintea… De asemeni, natura e un foarte bun profesor. Pe mine, natura mă ajută foarte mult să devin prezentă. Îmi place să mă uit la copaci, la stele, la lună, la soare… să observ păsările cum zboară… Natura te poate învăța foarte multe și cu cât petreci tot mai mult în natură, cu atât îți va fi mai ușor să îți golești mintea și să fii prezent.

–    Recomandă-ne câteva cărți și câțiva autori pe care nu trebuie să-i ratăm.

Wayne Dyer e autorul meu preferat. Omul asta e incredibil. O persoană atât de frumoasă, autentică și cu un suflet foarte frumos. Orice carte de la el vei citi cu siguranță îți va plăcea. Apoi este Viktor Frankl cu „Man’s Search For Meaning“ și Eckhart Tolle cu „Puterea Prezentului“. O carte extraordinară pentru cei care sunt pregătiți să o citească. Apoi orice carte de la Brene Brown, Don Miguel Ruiz, Deepak Chopra, Bruce Lipton, Neville Goddard, Marianne Williamson, Louise Hay…

–    Spune-ne 10 reguli de viață esențiale, ca să înțelegem cum ne putem schimba.

1.    Purifică-ți gândurile
2.    Asumă-ți 100% responsabilitate pentru propria ta viață
3.    Renunță la tot ce e toxic în viața ta – gânduri, idei, prietenii, obiceiuri, oameni, etc.
4.    Fii bun cu tine însăți ca să poți fi bun și cu cei din jur
5.    Apreciază fiecare experiență și fiecare persoană care vine în viața ta, bună sau rea
6.    Construiește-ti viața nu pe baza a ce ai trăit în trecut, ci pe baza a ce vrei să trăiești în viitor.
7.    Folosește-ți imaginația și îndrăznește să visezi. Trăiește-ți viața ca și cum nu ar exista limite.
8.    Petrece mai mult timp în natură
9.    Fii autentic. Fii vulnerabil. Ai încredere în tine. Trăiește-ti viața după propriile tale reguli, nu după regulile învechite ale celor din jur.
10.     Renunță la frică și permite-i iubirii să-i ia locul.

–    Explică-ne ce înseamnă pentru tine sintagma „Gândul e sămânța realității“. Care este sensul de influență: gând-realitate sau realitate-gând? Este reciproc?

În cartea intitulată „The Biology of Belief“, Bruce Lipton spune că 95% din viața noastră e controlată de inconștient și 5% de conștient. Din momentul conceperii noastre și până la vârsta de 6-7 ani, spune Bruce Lipton, noi suntem ca o sugativă. Atenți la tot ce se întâmplă în jurul nostru, la tot ce vedem și la tot ce auzim, absorbim totul în căpușorul nostru. În primii noștri ani de viață, noi construim fundația pentru viața noastră. Nu putem spune că lucruri la care nu ne-am gândit apar din senin, pentru că noi nu ne putem aduce aminte totul. Nu avem acces la tot ce este în mintea noastră.

Cum văd eu lucrurile, gândurile noastre creează realitatea și dacă nouă nu ne place ce vedem trebuie să ne uităm puțin în oglindă și să ne dăm seama unde greșim și ce trebuie schimbat. Am trăit mai bine de 25 de ani gândindu-mă că eu nu am control asupra vieții mele și că tot ce se întâmplă în lumea asta și în viata mea e haotic. Și atât timp cât am gândit așa, așa a fost. Nu suntem învățați să ne purificăm gândurile. Majoritatea oamenilor nu au idee ce înseamnă lucrul acesta și cât de important e să te concentrezi doar asupra lucrurilor pe care vrei să le ai în viața ta. Nu ne cunoaștem pe noi înșine. Habar nu avem cine suntem și de ce suntem în stare și din această cauză ne gândim că suntem victime și că nu avem control asupra propriei noastre vieți.

–    Ce rol are fiecare persoană întâlnită în viața noastră? Acel rol pe care îl lăsăm să aibă? Este predestinată această întâlnire?

Depinde cum privim lucrurile. Totul ține de atitudinea noastră. Cartea mea preferată e Tao Te Ching, scrisa de Lao Tzu acum mai bine de 2500 de ani. Și în aceasta carte frumoasă, el vorbește despre asta. Cum fiecare persoană, bună sau rea, îți este ba profesor, ba student. Omul bun este profesorul omului rău și omul rău este lecția omului bun. Dacă reușești să privești fiecare persoană care vine în viața ta, în acest mod, ai să ai foarte multe de câștigat și ai să înțelegi că fiecare persoană, bună sau rea, are ceva să te învețe 🙂 Și da, cred că fiecare persoană pe care o întâlnești, o întâlnești pentru că trebuie și pentru că are o lecție pentru tine… ceva ce tu trebuie să înveți.

–    Ce caut eu în viața mea? Gândul apare când suntem aglomerați, sufocați, hărțuiți de cotidian și ne simțim copleșiți. Cum ne facem loc în propria viață?

Ne facem loc făcându-ne loc… Renunțând la obiceiuri toxice ca bârfa sau la relații care nu duc nicăieri… Ne facem loc petrecând mai mult timp cu noi înșine. Lăsând puțin la o parte nevoia asta nebună de a ne plânge și de a vorbi în permanență despre problemele noastre și problemele cu care se confruntă toată planeta. Trebuie să învățăm să trăim viața pentru noi și nu pentru alții și trebuie să învățăm să prețuim lucrurile simple, pentru că acolo vom reuși să găsim liniștea și pacea de care avem cu toții nevoie…

– Ni s-a întâmplat de multe ori să constatăm că un rău se dovedește a fi un bine. Ce s-a schimbat: percepția, cursul vieții, momentul, noi?

Un lucru fascinant se întâmplă în momentul în care noi ne schimbăm modul de gândire… toată lumea parcă se schimba cu noi. Lumea din jur e oglinda noastră. Îi vedem pe cei din jur cum ne vedem pe noi înșine și dacă noi ne schimbăm percepția pe care o avem despre noi înșine, și lumea din jur se va schimba odată cu noi. E magic!

–    Care trebuie să ne fie atitudinea în fața răului care se manifestă prin oameni, prin atitudini de neînțeles, prin gesturi negative gratuite?

Este un citat de la Plato foarte frumos care vorbește despre asta: „Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle“. Dacă suntem răi cu alții e pentru că suntem răi cu noi înșine. Când nu știi cine ești, încotro te îndrepți și când percepi lumea în care trăiești ca fiind ostilă și rea, stai în defensivă. Cauți să te protejezi de rău și cauți să ataci. Toată lumea pare să fie inamicul tău, dușmanul tău… Și e trist pentru că singurul nostru dușman suntem noi înșine și luptându-ne cu alții, noi ne luptăm cu propria noastra persoană.

Dacă te iubești pe tine însăți și dacă ești împăcat cu propria ta persoană și cu viața ta, indiferent de cât de mulți oameni răi vei întâlni și indiferent de cât de multe rele ți se vor întâmpla, ai să știi cum să le transformi în ceva bun.

E foarte important să accepți ce ți se întâmplă, să nu te împotrivești răului pentru că luptând rău cu rău creezi mai mult rău. Și e foarte important să cauți să înveți din tot ce ți se întâmplă, pentru că dacă reușești să faci asta, ai să devii o persoană foarte frumoasă, pe interior și pe exterior, și foarte înțeleaptă. Și lumea are nevoie de oameni de genul acesta 🙂

    Cât ne costă să fim buni, cât ne costă să fim răi?

Nu ne costă nimic să fim buni, dar ne costă foarte mult să fim răi. Cu cât suntem mai răi, cu atât devenim mai urâți, pe interior și pe exterior… Răutatea creează foarte mult stres, frică… și ne îndepărtează unii de alții. Nu ne costă nimic să fim buni și de asta ar trebui să învățăm să fim mai buni, cu noi și cu lumea din jur. Am fi cu toții mult mai fericiți și lumea în care trăim ar deveni și ea mult mai frumoasă.

–    Cum să acceptăm că „facerea de bine“ ne aduce mai mult rău?

În momentul în care începem să ne asumăm responsabilitate pentru propriile noastre gânduri, trăiri interioare și pentru propria noastră viață. cred că începem să înțelegem că „facerea de bine“ ne face nou rău în final…

–    Ce măsură trebuie să aplicăm în privința noastră, în primul rând? Să ne fim cei mai îngăduitori prieteni sau cei mai atenți critici?

Cum spunem noi în România? Vorba dulce mult aduce, nu? Cu cât ne criticăm mai mult, cu atât devenim mai răutăcioși și în loc să ne concentrăm pe lucrurile frumoase pe care le facem, pe punctele noastre forte, ne concentram pe slăbiciunile noastre… Și începem să ne îndoim de capacitățile noastre, începem să ne comparăm cu cei din jur și în loc să ne trăim viața, stagnăm… Eu sunt cel mai mare critic al meu, dar învăț să renunț la critică și să mă încurajez în tot ceea ce fac. Să vorbesc cu mine cum i-aș vorbi unui prieten foarte bun… Critica ne îndepărtează de noi și de cei din jur, iar îngăduința, iubirea, aprecierile și încurajările ne apropie.

–    Unde trebuie fixat standardul de evaluare? Cât de sus trebuie fixată stacheta evoluției?

Nu știu dacă este un punct anume până unde trebuie să evoluăm. Cred eu că important e să evoluăm fără a fi preocupați cât de repede o facem și cât de departe vrem să ajungem… Important e să ne mișcăm, să îndrăznim să pășim în necunoscut și să căutăm să fim azi mai buni decât eram ieri.

–    Trăim prin ceilalți sau trăim pentru noi?

Totul începe cu noi. Trăim pentru noi, dar în același timp trăim și prin ceilalți… Suntem toți o familie… Dacă mergi pe Lună și te uiți la planeta noastră îți dai seama că suntem cu toții o mare familie, uniți, sau cel putin așa ar trebui să fie… We are all ONE.

–    Dacă ne simțim nefericiți fără motiv, cum detectăm problema care ne împiedică să ne bucurăm de viață?

Totul începe cu tine. Dacă sunt probleme în viața ta și dacă ești nefericit oriunde mergi, e evident că ceva trebuie schimbat… și nu e mediul înconjurător ce trebuie să se schimbe, ci TU! Dacă înveți să îți asumi responsabilitatea pentru tot ce se întâmplă în viața ta, ai să ai foarte multe de câștigat și ai să știi cum să transformi ceva urât într-o experiență frumoasă.

15 LUCRURI LA CARE TREBUIE SĂ RENUNȚI PENTRU A FI FERICIT

1. Renunță la nevoia de a avea întotdeauna dreptate

Multe persoane nu suportă ideea de a greși și își doresc să aibă întotdeauna dreptate, chiar și cu riscul de a încheia o relație minunată sau provocând mult stres și durere, pentru ei și pentru alții. Pur și simplu nu merită. Oricând simți nevoia “urgentă” de a sări într-o discuție despre cine are dreptate și cine greșește, întreabă-te următorul lucru: „Prefer să am dreptate sau prefer să fiu o persoană blândă?“. Ce câștig dintr-un conflict verbal, în urma căruia cel din fața mea părăsește „scena“ cu un gust amar și un sentiment de dezamăgire?

2. Renunță la nevoia pentru control

Fii dispus să renunți la nevoia de a controla întotdeauna tot ce se întâmplă cu tine și cu cei din jurul tău: situații, evenimente, oameni etc. Indiferent că sunt persoane dragi, colegi de muncă sau pur și simplu străini pe care îi întâlnești pe stradă, permite-le să existe. Permite tuturor lucrurilor și persoanelor să fie exact așa cum sunt și o să vezi ce bine te vei simți. „Lăsând lucrurile să fie, totul va curge lin, așa cum trebuie“, spunea Lao Tzu.

3. Renunță la vină

Renunță la nevoia ta de a da vina pe alte persoane pentru ceea ce ai sau nu ai, pentru ceea ce simți sau nu simți. Încetează să renunți la puterile tale și începe să îți asumi responsabilitatea pentru viața ta.

4. Renunță la auto-înfrângere

Câți oameni se rănesc singuri din cauza mentalității lor negative, poluate și a auto-înfrângerii repetitive? Nu crede tot ceea ce îți spune mintea, în special dacă este ceva negativ și care te auto-distruge. Ești mai bun de atât. „Mintea este un instrument superb dacă este folosit așa cum trebuie. Totuși, folosită în mod greșit, devine foarte distructivă“, spunea Eckhart Tolle.

5. Renunță la convingerile tale limitate

Renunță la convingerile tale despre ceea ce poți sau nu poți face, despre ceea ce este posibil sau imposibil. De acum înainte nu o să mai permiți convingerilor tale limitate să te țină captiv. Deschide-ți aripile și zboară! „O convingere nu este o idee deținută de minte, este o idee care ține mintea“, spunea Elly Roselle.

6. Renunță să te mai plângi

Renunță la nevoia ta constantă de a te plânge despre acele multe, multe, multe lucruri, oameni, situații, evenimente care te fac nefericit, trist și depresiv. Nimeni nu te poate face nefericit, nicio situație nu te poate face trist decât dacă îi permiți. Nu situația care declanșează acele sentimente este de vină, ci modul în care alegi să le privești. Nu subestima niciodată puterea gândirii pozitive.

7. Renunță la luxul de a critica

Renunță la nevoia de a critica lucruri, evenimente sau oameni care sunt diferiți față de tine. Cu toții suntem diferiți, și totuși cu toții suntem la fel. Toți vrem să fim fericiți, toți vrem să iubim și să fim iubiți și toți vrem să fim înțeleși. Cu toții vrem ceva, și ceva este dorit de noi toți.

8. Renunță la nevoia de a impresiona celelalte persoane

Încetează să mai încerci atât de tare să fii ceva ce nu ești doar ca ceilalți să te placă. Lucrurile nu funcționează așa. În momentul în care încetezi să mai încerci atât de tare să fii ceva ce nu ești, momentul în care renunți la toate măștile tale, momentul în care te accepți cu adevărat, o să descoperi că oamenii se simt atrași de tine, fără a depune niciun  efort pentru asta.

9. Renunță la ideea de a te opune schimbării

Schimbarea este bună. Schimbarea te va ajuta să mergi de la A la B. Schimbarea te va ajuta să faci îmbunătățiri în viața ta și în viața celor din jurul tău. „Urmărește fericirea și Universul va deschide ușile pentru tine acolo unde nu existau decât pereți“, spunea Joseph Campbell.

10. Renunță la etichetare

Încetează să etichetezi acele persoane, lucruri și evenimente pe care nu le înțelegi ca fiind ciudate și diferite și încearcă să îți deschizi mintea, puțin câte puțin. Mințile funcționează doar atunci când sunt deschise. „Forma cea mai înaltă de ignoranță este atunci când respingi ceva despre care nu știi nimic“, spunea Wayne Dyer.

11. Renunță la temerile tale

Frica este doar o iluzie, nu există, tu ai creat-o. Totul este în mintea ta. Dacă vei corecta interiorul, exteriorul va fi exact așa cum trebuie. „Singurul lucru de care trebuie să ne temem este frica însăși“, spunea Franklin D. Roosevelt.

12. Renunță la scuze

De multe ori ne limităm din cauza numeroaselor scuze pe care le folosim. În loc să creștem și să lucrăm la a ne îmbunătăți viața și spiritul, rămânem blocați, mințindu-ne singuri, folosind tot felul de scuze, scuze care în 99,9% din cazuri nu sunt reale.

13. Renunță la trecut

Este greu. Se știe. În special atunci când trecutul arată mult mai bine decât prezentul și viitorul pare atât de înfricoșător, însă trebuie să iei în calcul faptul că momentul prezent este tot ceea ce ai și tot ce o să ai vreodată. Trecutul după care tânjești, trecutul la care visezi, a fost ignorat de tine atunci când a fost prezent. Încetează să te mai păcălești singur. Fii prezent în tot ceea ce faci și bucură-te de viață. Până la urmă viața este o călătorie, nu o destinație. E bine să ai o viziune clară asupra viitorului, pregătește-te, dar întotdeauna fii în prezent.

14. Renunță la atașament

Acesta este un concept care pentru mulți dintre noi este greu de înțeles, însă nu este ceva imposibil. Devii din ce în ce mai bun odată cu trecerea timpului și cu mult antrenament. Momentul în care te detașezi de toate lucrurile, devii atât de liniștit, tolerant, blând și seren. O să ajungi într-un loc în care o să fii capabil să înțelegi toate acele lucruri fără a mai suferi. O stare dincolo de cuvinte.

15. Renunță să îți trăiești viața în funcție de așteptările celorlalți

Mult prea multe persoane trăiesc o viață care nu le aparține pentru a o putea trăi. Își trăiesc viețile în funcție de ceea ce cred alții că este bine pentru ei, trăiesc viața în funcție de ceea ce spun părinții că este mai bun pentru ei, în funcție de ce zic prietenii, dușmanii și profesorii lor că este bine pentru ei. Aceste persoane își ignoră vocea interioară, chemarea interioară. Sunt atât de ocupați făcându-le pe plac celorlalți, încât pierd controlul asupra propriilor vieți. Uită ceea ce îi face fericiți, ce își doresc, ce au nevoie și eventual uită cine sunt cu adevărat. Ai o singură viață, trebuie să o trăiești, să o deții și în special să nu lași părerile altora să te împiedice în drumul tău.

Video interviu   projectsweetspot  cu Luminita Daniela Saviuc

surse:purposefairy.com, huffingtonpost.com, ro.stiri.yahoo.com

purposefairy-com

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.