„Lucrurile schimbate în bine” și România dintre Prut și Nistru (RM) în atenția convorbirilor Iohannis – Nuland

Președintele României, Klaus Iohannis s-a întâlnit luni cu Victoria Nuland, adjunctul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al secretarului de stat al SUA, ocazie cu care șeful statului a afirmat că de la ultima vizită a acesteia unele lucruri s-au schimbat în bine, altele mai puțin, potrivit Agerpres.

„Este o plăcere să vă primesc. A trecut exact un an de când ne-am întâlnit în același loc. Unele lucruri s-au schimbat în bine, altele mai puțin și mă bucur că avem oportunitatea să discutăm unele dintre aceste lucruri”, a spus șeful statului, în debutul întâlnirii de la Palatul Cotroceni.

La rândul său, oficialul american a arătat că vizita sa în România este un prilej de a sublinia că cele două țări sunt buni aliați.

„A fost o zi bună, cu multe progrese”, a spus Nuland.

La întâlnire au participat și ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, și consilierii prezidențiali Dan Mihalache, Leonard Orban, Andrei Muraru și Ion Oprișor.

În cadrul discuțiilor, Victoria Nuland a remarcat „progresele substanțiale” înregistrate de România în domeniul reformei justiției și combaterii corupției, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Administrației Prezidențiale.

„În cadrul discuțiilor, Președintele Klaus Iohannis a subliniat determinarea țării noastre de a-și îndeplini angajamentele de membru al NATO, mai ales pe fondul provocărilor de securitate cu care comunitatea internațională se confruntă la ora actuală. Cei doi oficiali au convenit că România și SUA să coopereze strâns în perspectiva pregătirii summitului NATO de la Varșovia, din iulie 2016”, potrivit sursei citate.

Iohannis și Nuland s-au arătat „preocupați de situația din Republica Moldova și au subliniat necesitatea continuării procesului de reformă și a parcursului european al țării”.

O altă temă discutată a fost situația din Ucraina, care are un impact negativ direct asupra securității regionale.

În cadrul întrevederii, au mai fost abordate subiecte privind agenda europeană, precum cele referitoare la criza refugiaților, securitatea energetică și situația din regiunea Balcanilor de Vest, se mai arăta în acest comunicat.

Publicat de Gabriel Negru – romaniabreakingnews.ro