ROMÂNIA BREAKING NEWS

LOVITURĂ DE TEATRU ÎN RADA SUPREMĂ DE LA KIEV: UCRAINA SUSPENDĂ SEMNAREA ACORDULUI DE ASOCIERE CU UE DE LA VILNIUS!

LOVITURĂ DE TEATRU ÎN RADA SUPREMĂ DE LA KIEV: UCRAINA SUSPENDĂ SEMNAREA ACORDULUI DE ASOCIERE CU UE DE LA VILNIUS!

Ucraina-harta-steagLovitură de teatru la Kiev. Ucraina a suspendat pregătirea acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Documentul trebuia semnat la summit-ul de săptămâna viitoare de la Vilnius. Decizia a fost luată de guvern după ce Parlamentul a respins pachetul legislativ care-i permitea fostului premier Iulia Timoșenko să meargă în Germania pentru tratament medical. Un comisar european va merge de urgență la Kiev.

Președintele Viktor Ianukovici a avut două întâlniri cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în ultimele săptămâni. Este a doua victorie geostrategică majoră a lui Putin în fața Vestului, după chestiunea războiului din Siria. Un scenariu asemănător s-a petrecut atunci când Armenia, în pragul semnării unei înțelegeri cu UE, s-a întors în ultimul moment către Moscova. Armenia s-a angajat ulterior în Uniunea Vamală.

Guvernul a adoptat o rezoluție în care susține că este nevoie de consolidarea legăturii economice cu Rusia și cu statele din fostul bloc sovietic care formează Uniunea Vamală, potrivit Ria Novosti.

În schimb, Executivul Kievului a propus înființarea unei comisii trilaterale între el, Rusia și UE, care să exploreze modalități de a întări legăturile reciproce.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a salutat decizia Ucrainei.

Potrivit presei ruse, Putin a declarat, joi, că este de acord cu o asemenea comsiei dacă Ucraină suspendă apropierea la Uniunea Europeană. În timpul negocierilor dintre Kiev și Bruxelles, Rusia a amenințat Ucraina că, pe lângă un regim comercial mai rigid, ar putea avea loc schimbări și la capitolul furnizării de gaze naturale, de care ucrainienii depind. Mai mult, un consilier al lui Putin vorbea despre vize pentru ucrainienii care vor să călătorească în Rusia.

Ucraina a dat primul semn al blocajului care avea să urmeze când a refuzat adoptarea unui legi care să-i permită Iuliei Timoșenko să se trateze în străinătate. Una dintre condițiile puse de Uniunea Europeană Ucrainei a fost  eliberare fostului lider al Opoziției. SUA au intervenit direct în acest subiect. Secretarul de stat adjunct pentru Europa, Victoria Nuland, a îndemnat Kievul să treacă peste balastul istoric și să se rupă de Moscova. Totodată, Senatul SUA a adoptat, miercuri, o rezoluție prin care cerea eliberarea Iuliei Timoșenko.

Fostul lider al Opoziției a fost arestat în 2011. Ea este acuzată că a încheiat un contract de livrare de gaze cu Rusia, defavorabil Ucrainei. Timoșenko a susținut permanent că i s-a fabricat un dosar politic.

Reamintim cititorilor ca Ucraina ar fi trebuit să o elibereze din detenție până pe 25 noiembrie pe  Iulia Timosenko, conform angajamentului luat de președintele Ianukovici în fața guvernelor Poloniei și Suediei. Totodată  Ucraina mai are o promisiune angajată în sensul parcursului European în fața Fondului de investitii deținut de Franklin Templeton care a cumparat 20% din datoria externă ucrainană . Așadar se poate concluziona ca viitorul Ucrainei pare foarte complicat, în sensul că dacă pe moment Rusia pare că câștigat, să nu uităm că sunt implicate în acest „război geopolitic” forțe și interese politice, militare și economice care nu vor lăsa pur și simplu „la capitolul pierderi” investițiile de până acum realizate pentru și cu condiția parcursului pro-european al Ucrainei. Vom vedea ce se va întâmpla cu Ucraina dacă totuși virajul de 180 de grade către Rusia se va păstra…

Surse: stiri.tvr.ro , dcnews.ro,  și surse rbnpress.info

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: