Actualizare FOTO-VIDEO /28 martie 2018
Transmisiune Live: Semnarea Acordului de Cooperare între Sectorul 6 al Municipiului București și Raionul Hîncești din Republica Moldova (27 martie 2018, ora 13:00)
Potrivit comunicatului Primăriei Sectorului 6, „semnarea Acordului de Cooperare între Sectorul 6 al Municipiului București și Raionul Hîncești din Republica Moldova, în vederea promovării unor interese comune. reprezintă un moment memorabil pentru ambele părți. Schimburile de experiență între autoritățile publice, precum și proiectele de dezvoltare economică și soicală sunt create în beneficiul comunităților locale.”
Evenimentul s-a desfășurat marți, 27 martie 2018, ora 13:00, la sediul Primăriei Sectorului 6 din Calea Plevnei nr.147-149 și a fost transmis în direct pe romaniabreakingnews.ro
Acordul de înfrăţire a fost semnat, din partea Sectorului 6, de primarul Gabriel Mutu, iar din partea Raionului Hînceşti de preşedintele Consiliului de raion, Ghenadie Buza.
„Acest protocol este rodul unor activități comune desfășurate pe parcursul mai multor luni. Cuvântul folosit cel mai des pentru astfel de colaborări administrative este acela de înfrățire. Pot să vă spun că acest termen nu a fost niciodată mai potrivit. El este o recunoaștere a unei stări de fapt. Frații noștri de peste Prut au fost mereu în inimile noastre, în gândurile și rugăciunile noastre. Astăzi, prin acest eveniment, arătăm că membrii comunităţii Sectorului 6 al Municipiului Bucureşti sunt alături de comunitatea Raionului Hânceşti”, a afirmat primarul Gabriel Mutu, în discursul susţinut în deschiderea evenimentului.
La întrebările jurnaliştilor despre semnificaţia acestui protocolPrimarulGabriel Mutu a declarat: „Din punctul meu de vedere, reprezintă un pas spre Marea Unire. Aşa cum acum 100 de ani Basarabia venea la patria mamă, credem noi că este un pas pentru a se întâmpla din nou acest lucru. Este un mesaj care a fost transmis inclusiv la nivelul Parlamentului”. Acesta a mai spus că toate localităţile din România trebuie să aibă un astfel de protocol cu autorităţi locale din Republica Moldova.
Primarul Gabriel Mutu a precizat că autorităţile locale proaspăt înfrăţite vor colabora în mai multe domenii, cel mai important fiind educaţia. Este vorba de program pilot care va oferii elevilor din Raionul Hânceşti posibilitatea de a studia un semestru într-o şcoală din Sectorul 6, având masa şi cazarea asigurate de Primăria Sectorului 6. Primăria Sectorului 6 va acorda mai multe burse pentru elevii cu rezultate bune la învăţătură.
Preşedintele Raionului Hînceşti consideră că semnarea acordului de înfrăţire este „un moment istoric”, exprimându-şi speranţa că graniţa dintre România şi Republica Moldova va dispărea în curând. Acesta a mai declarat că „este un pas mare pentru noi, cei din raionul Hînceşti (…) Noi avem mai multe înfrăţiri cu România – cu judeţele Iaşi, Vaslui, Cluj, Prahova – dar astăzi am venit în inima Romaniei, am venit în Sectorul 6 al Primăriei din Bucureşti”.
Prezent la semnarea acordului dintre cele două entități, Veaceslav Şaramet, secretar de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a afirmat că, pe lângă eforturile pe care le face România pentru viitorul comun cu Republica Moldova, este foarte important să existe şi o implicare la nivelul local, adăugând că ministerul său şi Guvernul susţin cu tărie aceste înfrăţiri.
Evenimentul a fost completat de alocuțiunile susținute de președintele AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, și col. (r) dr. Ion PETRESCU, co-fondatorul Clubului Militar Român de Reflecție Euroatlantică. Cei doi invitați au trecut în revistă evoluția evenimentelor din spațiul dintre Prut și Nistru în perioada 1917 – 1918, precum și evoluțiile actuale ale Republicii Moldova în noul context geopolitic din spațiul ex-sovieti