ROMÂNIA BREAKING NEWS

Live! Eveniment dedicat unui erou – Preot Vasile ȚEPORDEI, mărturisitor al identității și ortodoxiei românești în Basarabia

„Basarabia este scumpă şi sfântă, este a noastră şi noi suntem ai ei” - preotul Vasile Țepordei, Omul care a trăit şi a suferit pentru întregirea neamului românesc.
Live! Eveniment dedicat unui erou – Preot Vasile ȚEPORDEI, mărturisitor al identității și ortodoxiei românești în Basarabia

Video Live 16 februarie 2017, începând cu ora 18.00, ora Bucureștiului. Link direct către canalul  ROMANIA BREAKING NEWS – Live! După încheierea transmisiei Live, înregistrarea HD a evenimentului va putea fi vizionată pe canalul Youtube România Breaking News RBN Press  https://www.youtube.com/channel/UCKlCpC9KLd3wR-ZNtbf2Drg
USTREAM RBN PRESS / *UTILIZATI OPTIUNEA REFRESH (REINCARCARE) A PAGINII IN CAZ DE INTRERUPERE A REDĂRII IMAGINII.

Pentru vizualizarea transmisiei dați click aici:

http://www.ustream.tv/channel/22116070

Utilizați opțiunea REFRESH (reîncărcare) a paginii în caz de întrerupere a redării imaginii.

Preotul Vasile Țepordei s-a născut la data de 5 februarie 1908, în sudul Basarabiei, comuna Cârpești, județul Cahul. Un neam de răzeși, din timpul lui Ștefan cel Mare. A absolvit ca premiant Facultatea de Teologie din Chișinău, s-a dedicat învățământului. A profesat la diverse licee de tradiție din oraș. El este cel care a editat și a condus revistele „Raza” și „Basarabia” din timpul României Mari, prin care s-a menținut vie, o profundă și luminoasă spiritualitate printre românii basarabeni. A făcut misionarism prin gazetărie, întreținând vie flacăra românismului, față de intențiile Moscovei de a deznaționaliza românii din Basarabia. În fatidicul an 1941, după retragerea administrației românești din Basarabia, preotul Țepordei s-a refugiat cu familia în București, iar mai târziu, a fost arestat și trecut prin toate beciurile, anchetele și torturile Securității comuniste din București.

La un interogatoriu foarte dur, la securitate, preotul Vasile Țepordei le-a răspuns anchetatorilor: „V-am spus tot ceea ce trebuia. Răspunsurile căutate le găsiți în colecțiile gazetelor „Raza” și „Basarabia”, pe care le-am condus opt ani. Acolo veți găsi și nume de oameni și ideile promovate. Sunt mândru de colaboratorii mei și de ideile respective. Basarabia este scumpă și sfântă, este a noastră și noi suntem ai ei”. În camera întunecoasă s-a lăsat liniștea. „M-au lăsat singur 3-4 ore, apoi a venit o femeie în uniformă, care mi-a ordonat apăsat: „Poți pleca!”. După câteva luni, duba m-aștepta la poartă. Am fost urcat cu forța în ea, fără să mi se spună nici un cuvânt. După vreo oră și jumătate de mers, a oprit. Am fost tras afară și dus cu forța în fața unui pluton de execuție. Am aflat mai târziu că fusesem dus în Pădurea Băneasa. Un ofițer scund, cu fața întunecată, mi se adresă: „Vezi plutonul din față? Dacă nici acum nu răspunzi la întrebările noastre, știi ce te așteaptă!”. „V-am spus tot ce s-a putut spune„, i-am răspuns. S-a apropiat de mine cu o cârpă neagră în mână. M-a legat la ochi și apoi a dat comanda de foc. Am auzit o rafală și am simțit sângele care se scurgea de undeva din zona pieptului. Mâinile îmi erau libere. M-am pipăit. Nu se întâmplase însă nimic grav. Ofițerul s-a repezit la mine, mi-a scos cârpa de la ochi înjurând, amenințându-i și țipând la militarii din pluton. Avea în mână o sticluță pe care era desenat un cap de mort. „Nemernicii te-au salvat, dar am să te nenorocesc eu pentru tot restul vieții”, mi-a zis și mi-a aruncat conținutul sticluței în ochi și pe față. În clipa aceea, mi-a albit părul. Când mi-am revenit, am deschis ochii. Vedeam! În sticlă fusese probabil apă cu sare și oțet”.

Rândurile de mai sus sunt doar un crâmpei din viața preotului Vasile Țepordei – Omul care a trăit și a suferit pentru întregirea neamului românesc.

În spiritul recunoștiinței și al datoriei, ca o pildă vie a valorilor și reperelor neamului românesc pentru generațiile de azi și de mâine, Protoieria 2 Capitală  – Parohia Mărcuța prin Preot Adrian MIRICĂ și Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, organizează în ziua de joi, 16 februarie 2017, ora 18.00, la Centrul Cultural din cadrul Bisericii Mărcuța, o Seară Cultural – Duhovnicească din seria: MĂRTURISITORI AI NEAMULUI ROMÂNESC ȘI AI ORTODOXIEI DIN BASARABIA ȘI BUCOVINA. Moment dedicat cinstirii memoriei preotului Vasile Țepordei.

Vor conferenția Dr. Constantin CORNEANU – istoric, Dr. Ion CONSTANTIN – istoric, Dr. Gabriel MICU – diplomat, Marian CLENCIU – președinte ACPBB, Gabriela IELENICZ – istoric. Programul va cuprinde și un concert susținut de cantautorul Octavian MÎNDRUȚĂ. Evenimentul va fi transmis Live pe romaniabreakingnews.ro la data și ora din program.

Parteneri ai evenimentului sunt Asociația Culturală „LA NOI LA ROMÂNI”, Asociația Europeană de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu” și Institutul Frații Golescu pentru românii de pretutindeni. Parteneri media: România Breaking News – RBN Press, TRINITAS TV, Ziarul Lumina și TOC Press.

Pentru că a fost redactor la ziarul „Raza”, o adevărată crimă pentru organele sovietice, Vasile Țepordei a fost deportat în gulagul de la Inta, unde atrăit ani grei. Vasile Țepordei spunea că „în acea noapte de tristă amintire din Basarabia au fost deportați 300 de mii de suflete și că în 23-24 iunie trecut – 1941, urmau sa fie ridicate alte sute de mii, ca în 5 loturi avea să se lichideze moldovenii din Basarabia și dacă nu izbucnea războiul, planul s-ar fi executat întocmai și azi am fi avut o Basarabie pustie de tot ce-i suflet românesc”.Îsi revede satul natal abia după 50 de ani de pribegie forțată. Și nu-l mai recunoaște. Oamenii tinereții sale nu mai erau. Revenind la București își încarcă bateriile și începe să scrie. Îi plângea sufletul dupa Basarabia dragă și o venera ca pe o mamă: „Traiesc mai mult de 60 de ani în România, unde am gasit oameni buni ca pâinea caldă. În Basarabia am trait numai 34 de ani. Sunt buni frații români, sunt ospitalieri și apropiați sufletește. Totuși, sufletul basarabeanului este mai bun, mai blând, intri mai ușor în intimitatea lui… N-am să uit niciodată dragostea bunicii mele, care mă ocrotea de severitatea mamei mele. Îmi amintesc și azi cu câtă bunatate ne răspundeau bătrânii satului când îi întâlneam”

Preotul, martirul și scriitorul Vasile Țepordei, s-a stins la venerabila vârsta de 94 de ani la București. A publicat  sute de articole, note, cronici, recenzii în diferite ziare și reviste din Chișinău: ,,Luminătorul”, „Misionarul”,  “Studentul” (revista studenților teologi, director, 1930-1932), “Raza” (la început organ al Uniunii clerului ortodox din Basarabia, apoi organ independent de luptă și atitudine Românească”, director între 1938-1944), “Basarabia” București (1941 – 1944), redactor la –“Zorile”, “Viața Basarabiei”,   “Gazeta Basarabiei”,   “Calendarul” – București ș.a. A publicat diferite broșuri, precum și lucrările: Preotul poet Alex Mateevici, Chișinău, 1937, 101 p. și Amintiri din Gulag, București, 1992, 176 p.

Dorian Theodor CLENCIUromaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: