ROMÂNIA BREAKING NEWS

Bătălia pentru orașul Mosul (Kurdistanul Irakian)

Bătălia pentru orașul Mosul (Kurdistanul Irakian)

Tehnologia permite acum privirea unei bătălii istorice în timp real. Acum sute de ani se aflau de ele la zile după, prin curierii care scăpau vii. O întreagă coaliție se pregătește să elibereze al doilea oraș al Irakului ca mărime, ocupat de câțiva ani de Statul Islamic (Daesh): irakieni, sirieni, americani, francezi, britanici, canadieni, nu în ultimul rând kurzi (care și transmit live aceste imagini) și, cu sau fără voia gazdelor irakiene, turcii. Posibil și alte nații s-au alăturat ofensivei.

Live: Kurdistan24 Watch Mosul Operation

 

Kurzii s-au angajat în luptă cu un mix de arme americane și rusești: tancuri T55 modernizate sau nu, blindate rusești vechi, camioane anti-mină americane – MRAP (Mine Resistant Ambush Protected), o mulțime de Humvee-uri în diverse configurații. Vom vedea ce rezultate vor avea. Kurzii sunt printre cei mai motivați și bine pregătiți luptători din întreaga coaliție.

Conform estimărilor, aprox. 40.000 – 50.000 trupe iau parte la operațiune, împărțite astfel:

  • 2.000 trupe speciale irakiene
  • 15.000 soldați irakieni din armata regulară
  • 15.000 kurzi reuniți din diverse organizații (subordonați armatei autonome a Kurdistanului Irakian, Peshmerga)
  • 5.000 miliții șiite (cu sprijinul Iranului prin Gardienii Revoluției)
  • 7.500 trupele coaliției internaționale (conduse de SUA)
  • Aviația coaliției internaționale: drone, avioane de luptă, bombardament, de realimentare în zbor
  • Conform unor estimări recente, trupele coaliției ar atinge chiar și 100.000 oameni implicați în operațiuni.

Mosul avea aproape 3 milioane locuitori când a fost …ocupat (capturat ? abandonat ? istoria ne va confirma) de către așa-numitele trupe ale ISIS / Statul Islamic / Daesh, prin retragerea armatei irakiene și abandonarea depozitelor de arme. Dificultatea eliberării orașului rezidă din faptul că are o populație foarte vastă și se estimează că aprox. un milion de civili vor fi nevoiți să se refugieze din oraș, în timpul bătăliilor, mai ales că este cunoscut faptul că Daesh folosește civilii, inclusiv copii, ca și scuturi umane, ceea ce face eliberarea foarte dificilă pentru a nu provoca victime civile. Există un precedent, în așanumita regiune Donbas din Ucraina, în care trupele rusești autointitulate trupe rebele ale Republicii Donetk au folosit civili pentru a se proteja față de încercările armatei ucrainene de a elibera orașul. În acel caz, orașul nu a mai putut fi eliberat deoarece era foarte dificilă folosirea artileriei și a muniției de calibru mare în general, tocmai pentru a nu provoca victime civile, în timp ce trupele rebele rusești nu aveau nici o reținere în a folosi tot armamentul din dotare: artilerie, mortar, artilerie reactivă bazată pe rachete (tip Grad și derivații săi) plus o sumedenie de tancuri. Din Donețk aprox. 1 milion civili au părăsit orașul din cauza conflictului, o bună parte refugiindu-se în Harkov (oraș de asemenea aflat în vizorul armatei ruse), ceea ce a creeat o criză umanitară în regiune, neexistând suficiente locuri de muncă și locuințe pentru un aflux atât de mare și de brusc de persoane dintr-o regiune în alta. Statul ucrainean a fost depășit de amploarea crizei umanitare, deja cu resursele financiare slăbite de pe urma războiului, și doar implicarea populației orașului Harkov a evitat o tragedie, existând o mobilizare civică puternică în a oferi refugiaților ajutor în integrarea în noul oraș (locuințe, alimente, ajutor financiar).

De ce este utilă urmărirea acestei bătălii ? Ca o opinie personală, în nici un caz pentru entertainment. Dacă o facem pentru divertisment sau spectaculozitate, ca alternativă la Champions League sau între 2 jocuri pe calculator, este mai bine să dăm o pauză televizorului, internetului și tehnologiei în general și să ne odihnim mintea decât să urmărim acte de violență ca și spectacol, pentru că nu ne-am diferenția cu nimic de separatiștii care stăpânesc diverse teritorii prin violență și fărădelegi fără să îi mai impresioneze acestea, conștiința lor fiind deja adormită prin programele de pregătire specifice Spetznaz. Utilitatea urmăririi și mai ales înțelegerii acestui război rezidă din faptul că acum peste 7 nații participă în mod direct cu trupe pentru a repara o greșeală imensă făcută acum 2 ani: cedarea orașului Mosul, locuit de aproape 3 milioane de oameni, către bande regionale de extremiști care doreau să preia controlul anumitor teritorii de la statul care le administra și aveau mulți, mulți bani provenind din rețelele de crimă organizată care acționează în toată lumea (de la tâlhării și prostituție la droguri și fraude bancare). Desigur, discuții pot fi multe despre cum a ajuns un oraș în mâinile extremiștilor musulmani în doar câteva zile. Dar există opinii că a fost cedat deliberat, împreună cu depozitele de muniții (foarte consistente, având armament nou achiziționat sau donat din SUA, precum Hummer-uri, camioane MRAP și culminând cu tancurile Abrams). Orașul era apărat de zeci de mii de militari irakieni, se spune. Și a fost cedat fără să se tragă prea multe gloanțe de armă (o simetrie cu ocuparea Crimeei, planificată cu mult timp dinainte ?) de către o coalizare de bande extremiste din diverse grupări teroriste, se spune undeva între 800 – 1500 persoane. Teoretic pare imposibil să fie pierdut în luptă atât de ușor și de rapid, apărătorii având atâta superioritate numerică și logistică. Se spune că parte din conducătorii armatei irakiene ce administrau orașul au lăsat deliberat ca acesta să fie ocupat de ceea ce avea să se numească în următorii ani Statul Islamic / ISIS / Daesh, fiind împotriva politicii actualului guvern irakian de cooperare militară cu SUA și nostalgici față de perioada Saddam când Irakul era un inamic pentru SUA și Israel. De asemenea, locuitorii orașului aveau alte orientări religioase decât majoritatea celor din Irak, astfel că s-a argumentat că ar fi fost un alt motiv pentru care apărătorii orașului au preferat să nu lupte în confruntarea cu extremiștii islamiști (să ne amintim și de războiul psihologic declanșat odată cu invadarea ucrainei, în mass-media apărând o mulțime de opinii care îndemnau populația din țara noastră că nu se merită lupta cu Rusia în cazul în care ea va invada teritorii românești, deoarece clasa politică este coruptă, orientarea geopolitică pro-occidentală greșită sau că românii din Est vorbesc mai mult rusa decât româna. Și asta tot în 2014 se întâmpla).

Acum vom vedea așadar cum peste 7 nații (coaliția internațională condusă de SUA însumând însă trupe din peste 60 de țări), totalizând aprox. 40.000 soldați, după o pregătire prealabilă de mai multe luni a operațiunii, vor încerca să elibereze orașul de câteva mii de extremiști, timp de mai multe săptămâni sau chiar luni, conform estimărilor oficiale. Să vedem praful, fumul, rănile și să auzim strigătele, să înțelegem cât de greu se recucerește (chiar și cu ajutor internațional) un teritoriu pierdut prea repede și prea ușor. Acum trupele se află la periferia orașului, se trage de la distanță cu artileria, se distrug punctele fortificate cu bombardierele. Dar, în curând, trupele la sol (irakienii primii, să vedem dacă și kurzii, pentru că în orașul Mosul locuiesc și minorități kurde) vor intra efectiv în oraș și atunci vom vedea distrugerile, civilii răniți fără nici o vină și durerea războiului. Iar atunci negocierea de teritorii peste voința locuitorilor nu va mai putea fi privită doar ca o opțiune geopolitică. Poate ne va aminti ceva repetat tot mai des în ultimul timp: corupția ucide. Și lipsa grijii față de locuitorii teritoriilor administrate, privindu-i doar ca o marfă de schimb, tot la crimă și distrugere conduce. Va fi greu de reparat tot ce s-a distrus în 2 ani de ocupație străină în acest oraș. Dar măcar va rămâne ca o lecție a istoriei. Apoi sperăm să vină rândul Raqqa, a doua capitală a Daesh, de data asta aflată în Siria, pentru a fi eliberată și a se termina cu această tragedie a ocupației extremiste peste milioane de oameni.

 

(înregistrare) Mosul Offensive Highlights: Battle for ISIS ‘capital’ in Iraq kicks off

Ion Anton romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: