ROMÂNIA BREAKING NEWS

Liderul Ceceniei, Ramzan Kadârov, a autorizat ‘să se deschidă focul’ asupra soldaților ruși

Liderul Ceceniei, Ramzan Kadârov, a autorizat ‘să se deschidă focul’ asupra soldaților ruși

Președintele Ceceniei, Ramzan Kadârov, a cerut joi forțelor sale speciale ‘să deschidă focul’ asupra oricărui soldat rus care nu are permisiunea de a se afla pe teritoriul micii republici din Caucazul de Nord, potrivit Le Parisien. Astfel, potrivit mass-media ruse, el a autorizat să se tragă cu muniție reală asupra polițiștilor sau militarilor ruși din alte regiuni ale Rusiei în cazul în care aceștia desfășoară operațiuni speciale pe teritoriul Ceceniei, fără consimțământul administrației de la Groznâi.

‘Anunț oficial că dacă un soldat rus se află, fără permisiune, pe teritoriul vostru: trageți pentru a ucide. Ei trebuie să ne ia în considerare’, a declarat Kadârov, într-o înregistrare video difuzată de televiziunea locală, Groznâi TV.

‘Noi nu avem dreptul de a părăsi teritoriul nostru pentru a desfășura operațiuni antiteroriste împotriva extremiștilor în Ingușetia (republica vecină Ceceniei în Caucazul rus). Dacă aveți sub control un teritoriu, atunci voi trebuie să-l controlați’, a declarat Kadârov.

Ordinul lui Kadârov intervine după moartea unui cecen ucis de membri ai forțelor de securitate din regiunea vecină Stavropol. Djambulat Dadaev, căutat de forțele federale ruse, s-ar fi opus arestării, potrivit media ruse, citate de Reuters.

Cecenia, anterior secesionistă, este în continuare parte integrantă a Federației Ruse și liderul său a fost făcut Erou al Rusiei de către președintele Vladimir Putin în persoană.

Kremlinul refuzase joi seara să comenteze în legătură cu această declarație a lui Kadârov: ‘Am văzut. Am auzit. Am citit. Nu voi face niciun comentariu’, s-a limitat să afirme Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, citat de RIA Novosti. Potrivit Interfax, Peskov ar fi declarat: ‘Nu am văzut, nu am auzit, nu am citit. Nu am ce să comentez’.

Plasat la conducerea Ceceniei de către Vladimir Putin, Ramzan Kadârov a contestat în mod repetat autoritatea acestuia în cursul ultimelor luni, mai mult sau mai puțin frontal. El a decis aplicarea de represalii împotriva familiilor combatanților islamiști după violențele de la Groznâi, o decizie dezavuată ulterior de președintele rus. ‘El nu avea dreptul să facă aceasta’, a declarat în decembrie trecut președintele Putin.’Toată lumea din Rusia ar trebui să respecte legea în vigoare’, a subliniat șeful statului rus.

În vârstă de 38 de ani, Ramzan Kadârov, ‘prieten’ al actorului francez Gérard Depardieu, conduce cu o mână de fier mica republică caucaziană din februarie 2007, când la decizia lui Putin a luat locul tatălui său, muftiul Ahmad, ucis într-un atentat, la 9 mai 2004.

Organizațiile și militanții pentru drepturile omului acuză cu regularitate abuzurile și teroarea semănate de Kadârov în Cecenia, unde a instaurat un adevărat cult al personalității sale și a tatălui său.

În 2015, el s-a remarcat prin organizarea unei manifestații uriașe de protest împotriva caricaturilor cu Mahomed, publicate de săptămânalul francez Charlie Hebdo după atacurile islamiste de la Paris.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: