ROMÂNIA BREAKING NEWS

Legendara Cetate Soroca, fortăreață refăcută cu fonduri europene, a renăscut după zeci de ani

Legendara Cetate Soroca, fortăreață refăcută cu fonduri europene, a renăscut după zeci de ani

Istoria lui Ștefan cel Mare s-a rescris pe malul Nistrului. Cetatea Soroca a renăscut după zeci de ani. Refăcută cu fonduri europene, vechea fortăreață a revenit acum la imaginea de altădată. Mii de oameni au venit s-o admire chiar din prima zi.

După o perioadă îndelungată de restaurare, Cetatea Soroca și-a redeschis porțile pentru localnici și vizitatori. Fortăreața a îmbrăcat straie de sărbătoare: pe pereții acesteia putem observa steaguri de pe timpul lui Ștefan cel Mare și Petru Rareș și din diferite perioade ale dezvoltării Țării Românești, a transmis corespodentul TVR Moldova, Vitalie Guțu și preluat de România Breaking News.

Fortăreața de la porțile Europei, cum mai este numită Cetatea Soroca, a devenit, pe buna dreptate, un punct de atracție pentru turiștii din întreaga lume.

De la eveniment nu au lipsit nici oficialitățile: președintele Moldovei si alți demnitari au intrat în fortăreață păziți de zeci de bodyguarzi.

În apropierea Cetății Soroca a fost inaugurat și Orășelul European. Miile de vizitatori au putut descoperi traditiile din fiecare țară membră a Uniunii Europene.

Restaurarea și reabilitarea bijuteriei medievale de pe malul Nistrului face parte dintr-un proiect transfrontalier finanțat de Uniunea Europeană. Două din cele trei milioane de euro din valoarea totală a proiectului i-au revenit Republicii Moldova.

De circa un an și jumătate, Cetatea Sorocii – fortăreața de pe malul Nistrului care se numără printre principalele atracții turistice ale Republicii Moldova – este în proces de restaurare. Muncitorii lucrează de zor, astfel încât, în luna mai cetatea să-și redeschidă larg porțile, iar vizitatorii să poată admira arhitectura fortăreței așa cum a fost gândită încă de Domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt.

Restaurarea Cetății Soroca face parte din proiectul transfrontalier „Bijuterii medievale” – în valoare de trei milioane de euro, finanțat din fonduri europene – în care mai sunt incluse cetățile Hotin din Ucraina și Suceava din România.

Acoperișul de șindrilă de pe turnuri îi dă un suflu nou cetății. Și nu o spun eu, un simplu vizitator care vine rar pe aici, ci muncitorii, care menționează că șindrila a fost aleasă special pentru a-i reda Cetății Sorocii un aspect medieval.

Cetatea Sorocii este închisă pentru vizitatori încă din august 2013, când muncitorii – în mare parte, specialiști din România – au purces la restaurarea fortăreței. Inițial, redeschiderea cetății era planificată pentru luna mai 2014, însă lucrările au decurs mai anevoios decât s-a planificat, motiv din care proiectul a fost extins cu un an.

Materia primă a fost adusă din România

Ion Boghean, șeful formației de restauratori din România, ne povestește că, inițial, au fost consolidate și acoperite cu șindrilă turnurile cetății. „Toată materia primă – atât cimentul făcut special pentru a conferi pereților un aspect arhaic, cât și șindrila – a fost adusă de peste Prut. A fost o procedură mai complicată, scândura pentru șindrilă fiind pregătită chimic pentru a rezista în timp”, ne-a explicat specialistul.

Surse: stiri.tvr.ro, diez.md prin romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: