ROMÂNIA BREAKING NEWS

„Legea Consecințelor” Ofițerii, indiferent de armă, chiar și cei din Intelligence, nu iau niciodată în calcul ansamblul, complexul și contradictoriul care definesc viața

...exercitată într-un Sistem complex (Mediu natural, Mediu social), o acțiune – reușită – a omului poate să producă consecințe pe care el, Omul, nu le-a luat în calcul ca efecte ale acțiunii sale. Altfel spus, o acțiune umană în vederea unui scop, realizată asupra unui sistem complex poate produce consecințe la care omul nu s-a gîndit.
„Legea Consecințelor” Ofițerii, indiferent de armă, chiar și cei din Intelligence, nu iau niciodată în calcul ansamblul, complexul și contradictoriul care definesc viața
Ion Cristoiu (foto: voceatransilvaniei.ro)

Ion Cristoiu

Jurnalistul Ion Cristoiu prezintă în Adevărul (, cu titlul „Legea în care își rup dinții serviciile secrte”, momente prezentate în lucrarea lui Gilbert Joseph, volumul – „500 de spioni celebri, acoperiri lașe, bâlbâieli improbabile, momente calde din Războiul rece și alte bizarerii…“, varianta franceză din 2010 a cărții semnate de Tom E. Mahl, în 2003, la Potomac Books sub titlul Espionage’s Most Wanted: The Top 10 Book of Malicious Moles, Blown covers, and Inteligence Oddities“.

Ion Cristoiu: La Găgești, chiar din prima noapte, înainte de a pica în somn, dau gata capitolul intitulat „Nume de cod“, despre câteva nume de cod preferate de autor. Sunt zece, potrivit cifrei fixate ca matrice. Ultimul, 10, se referă la Operațiunea Popeye. Operațiunea cu acest nume de cod, desfășurată de SUA, a constat în modificarea condițiilor meteo de deasupra Vietnamului de Nord în timpul Războiului din Vietnam.

Operațiunea cu acest nume de cod, desfășurată de SUA, a constat în modificarea condițiilor meteo de deasupra Vietnamului de Nord în timpul Războiului din Vietnam.

O operațiune de science-fiction.

„Bun exemplu al Legii consecințelor neluate în calcul, Popeye e considerată cauză a eșecului operațiunii Ivory Coast, destinată salvării prizonierilor americani deținuți de Vietnamul de Nord la Sontay. Asaltul heliopurtat a avut loc fără nici o acroșare din partea adversarului, dar n-a fost găsit nici un prizonier. Prizonierii fuseseră deplasați de vietnamezi din cauza creșterii periculoase a apelor din Râul Roșu, provocate de Popeye.”

De ceva vreme „Legea” asta îmi umblă prin cap, îmi dă târcoale, mă provoacă. Am folosit-o de câteva ori în conversațiile telefonice despre efectele nedorite ale Operațiunilor  puse la cale de Serviciile Secrete.

Ofițerii, indiferent de armă, chiar și cei din Intelligence, nu iau niciodată în calcul ansamblul, complexul și contradictoriul care definesc viața.

Viața e văzută de ei ca un buștean.

Tai din el bucăți și pui o bucată pe foc. Restul, tot lemn, și tot de lemn rămîne.

Viața, care e realitatea social-politică, reacționează altfel decît un buștean. Dacă tai brațul unui om pentru a-l vindeca, s-ar putea să-l ucizi și pe el, ca o consecință incalculabilă. Lăsat de nevastă, pentru că e ciung, sau rămas fără slujbă, omul se poate sinucide.

Despra asta citisem în memoriile lui Richard Helms, unul din marii directori ai CIA, tipărite în 2004 sub titlul „A look over my shoulder. A life în the Central Intelligence Agency“.

Autorul dădea drept exemplu de manifestare a Legii, lovitura de stat meșterită de CIA, în Iran, sub nume de cod Ajax, prin care, în 1953, a fost înlătura premierul naționalist Mohammad Mosaddegh.

Scopul Operațiunii? Protejarea intereselor americane

…în Iran, amenințate de intenția premierului, absolut îndreptățită, de a naționaliza petrolul iranian exploatat sălbatic de Anglia.

Urmarea? Peste ani, în Iran, s-a instaurat Regimul Komeyni, care, iată, durează din 1978.

Instalarea Regimului Komeyni a fost și rezultatul Loviturii din 1953.

Richard Helms explică anti-americanismul crescut al iranienilor după Operațiunea AJAX, cel care a favorizat Regimul Komeyni, prin înlăturarea brutală a unui lider anti-colonialist, dar și prin sprijinul necondiționat dat de americani dictaturii sălbatice a Șahului.

Legea consecințelor necalculate

De la citirea cărții lui Helms, mi-am tot zis că trebuie să văd ce-i cu Legea asta a consecințelor care n-au fost luate în calcul. Acum, împuns de invocarea ei în cartea lui Tom E. Mahl, mă decid: gata, nu mai e scăpare! Datele enciclopedice despre Lege îmi dezvăluie o realitate complexă.

„The Unanticipated Consequences of Purposive Social Action“, din 1936, Legea consecințelor involuntare (în variantă franțuzească), sau a Uninteded Consequences (în variantă englezească), altfel spus, a Consecințelor necalculate, care n-au fost luat în calcul

Implementată nu numai în Academie, dar și în opinia publică de sociologul american Robert K Merton, în lucrarea „The Unanticipated Consequences of Purposive Social Action“, din 1936, Legea consecințelor involuntare (în variantă franțuzească), sau a Uninteded Consequences (în variantă englezească), altfel spus, a Consecințelor necalculate, care n-au fost luat în calcul, n-au fost anticipate în clipa cînd s-a pus la cale un Plan, o Operațiune, dezvăluie un adevăr cu valoare de axiomă:

…exercitată într-un Sistem complex (Mediu natural, Mediu social), o acțiune – reușită – a omului poate să producă consecințe pe care el, Omul, nu le-a luat în calcul ca efecte ale acțiunii sale. Altfel spus, o acțiune umană în vederea unui scop, realizată asupra unui sistem complex poate produce consecințe la care omul nu s-a gîndit.

Consecințele pot fi de trei feluri:

1) Consecințe pozitive ale unor acțiuni negative. Se dă drept exemplu  prezervarea naturii în Anglia prin măsura creării de zone de vînătoare pentru nobilime. În perioada noastră postdecembristă un exemplu de astfel de consecințe ar fi curățarea mediului natural prin lichidarea industriei românești.

2) Consecințe negative ale unor acțiuni pozitive. În perioada postdecembristă pot fi găsite exemple cu duimul:

       – Chelirea munților ca urmare a retrocedărilor de păduri.

      – Distrugerea agriculturii ca urmare a lichidării CAP-urilor comuniste.

3) Consecințe perverse ale unor acțiuni. Cele mai citate sunt consecințele născute de cenzura unui articol sau a unui personalități: creșterea peste noapte a faimei unei mediocrități.

Legea consecințelor care n-au fost luate în calcul e încă o dovadă a adevărului că asupra firii umane nu  se poate opera cu toporul.

Editor Gabriel Negru / RBN Press – romaniabreakingnews.ro

*Material republicat de  

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: